19 квітня 2020 року набув чинності оновлений Закон України №114-IX "Про публічні закупівлі". Зміни в сфері закупівель назрівали досить давно.

Оновлена версія Prozorro вирішила багато дрібних та великих проблем на ринку закупівель і суттєво змінила правила гри для її учасників.

Pавдяки цим змінам, український бізнес отримав доступ до ринку у розмірі 30 млрд грн щорічно, а держава - 9 млрд грн додаткової економії на закупівлях.

Читайте нас в Telegram: проверенные факты, только важное

Також у державних структур з’явилась можливість купувати товари у більш зручний спосіб, тоді як публічні закупівлі стали більш справедливими. 

1. Революційна зміна - зменшення допорогової суми з 200 000 грн до 50 000 грн.

Відтепер закупівлі на суму 50 000-200 000 грн матимуть елементи аукціону. А про закупівлі від 1 копійки до 50 000 грн потрібно буде звітувати в системі Prozorro. 

Завдяки цим змінам витрачання публічних фінансів стане більш прозорим та підзвітним суспільству. 

Читайте также - Борьба с коронавирусом: деньги выделили, а защиту для медиков так и не закупают

Допорогові закупівлі давно перетворилися на інструмент безконтрольного і неефективного витрачання державних коштів. Замовники дробили закупки на суми до 200 000 грн і таким чином закуповували, наприклад, ремонт дороги по 40 метрів.

Зменшення допорогової суми виведе з тіні закупівлі на суму 30 млрд грн, це 250 000 закупівель щорічно.

Це створює додатковий ринок для бізнесу, де відтепер кожен може позмагатися за тендер. При цьому кошти держави витрачатимуться ефективніше за рахунок конкуренції.

2. Водночас зниження "допорогів" може негативно вплинути на швидкість закупівель. Тому ПРОЗОРРО створило онлайн-магазин для державних установ Prozorro Market. 

Магазин працює за принципом "Розетки", і на ньому можна буде купити майже будь-які товари: від канцелярії до медичного обладнання. Така закупівля відбувається в кілька кліків і не потребує від закупівельників проведення тендеру, а від бізнесу - формування окремої пропозиції під кожну закупівлю. 

Потенційний обсяг таких закупівель - 23 млрд грн щороку.

Читайте также - Антикризисный менеджмент: техника швейцарской армии

З 19 квітня Prozorro Market доступний для закупівель товарів на суму до 50 000 грн, а після прийняття Кабінетом міністрів відповідної постанови - на суму до 200 000 грн. 

3. Не секрет, що системі закупівель з одного боку не вистачає контролю та покарання порушників, з іншого - послаблень для доброчесних учасників. Для цього збільшуються штрафи від 11900 грн до 34 000 - 170 000 грн, якщо державний замовник, наприклад, мав провести відкритий тендер, але замість цього уклав пряму угоду з постачальником. 

Однак зменшуються штрафи за несуттєві порушення під час закупівель (з 11 900 грн до 1700 грн). Наприклад, замовник невчасно розглянув пропозиції потенційних постачальників. Крім того, якщо замовник відмінив тендер, аби потім оголосити новий (під "своїх"), то відтепер це можна буде оскаржити в Антимонопольному комітеті України. 

4. Постачальники товарів та послуг також матимуть більш відповідально ставитися до участі в закупівлях.

Зокрема, система Prozorro буде автоматично визначати ціновий демпінг (за допомогою інструменту "аномально низька ціна"). Зрештою такого постачальника можуть дискваліфікувати.

Подписывайтесь на рассылки Liga.net - только главное в вашей почте

5. Головним інструментом встановлення справедливості в публічних закупівлях для бізнесу завжди було оскарження тендерів в АМКУ.

Тепер цей інструмент стане більш доступним для малого та середнього бізнесу: плата за скаргу стане гнучкою (замість колишніх 5000 - 15 000 грн) і буде залежати від вартості тендеру. 

Плата за скаргу буде повертатися підприємцю, якщо той виграв справу в АМКУ. Це заощадить кошти бізнесу. Але відкликати скаргу буде неможливо, що також значно зменшить кількість скарг, поданих без вагомих причин. 

Все це з одного боку зменшить потік неякісних скарг до АМКУ і затягування тендерів, а з іншого - зробить процес встановлення справедливості в закупівлях більш якісним.