Реформа ринку оренди державного та комунального майна, що почалась у другій половині  2019 року перевела  всі офлайн аукціони в електронну торгову систему Прозорро.Продажі. Таким чином ми отримали єдину систему, в якій відбуваються усі процедури: занесення інформації в єдину базу, безпосередня передача майна в оренду, процедури з продовження договорів оренди тощо. Усе це онлайн, прозоро та доступно всім. Кожен бажаючий – громадяни чи бізнес – може взяти в оренду державну нерухомість або інше майно, не виходячи з дому, навіть якщо він живе в іншому місті.

Ринок оренди майна існував задовго до того, як відбулась реформа та перехід в онлайн. Та оцінити обсяги цього ринку було практично неможливо. Єдиного реєстру чи бази, до якої вносились би дані про майно, яке міста здають в оренду не існувало. Тепер всі дані про такі договори стали публічними та доступні на сайті та в публічному модулі аналітики Прозорро.Продажі. Можна проаналізувати ситуації у містах і дізнатися, хто ж користується всіма перевагами прозорості найактивніше.

Так і зробили експерти "Прозорро.Продажі" і оприлюднили рейтинг з ТОП-20 найактивніших міст, які передають майно в оренду на онлайн аукціонах.

Мета рейтингу – з одного боку оцінити, наскільки якісно міста управляють своїми активами та використовують цей інструмент для наповнення бюджету свого міста, а з іншого боку, наскільки зручним та популярним стає цей сервіс для українців.   

Хто таки очолив рейтинг за підсумками 1 кварталу?

Міста, які потрапили до рейтингу, вже можна назвати найбільш реформаторськими. Адже вони не лише задають тон іншим містам, але й на власному прикладі показують, як електронні аукціони дозволяють поповнити бюджети міст.

Очолив рейтинг за 1 квартал 2021-го місто новачок – Борислав (Львівська область). Всі 10 аукціонів, які проводило місто, були успішними, а показник конкурентності становив 2,4 пропозиції на аукціон.

Київ, який очолював рейтинг у 4 кварталі 2020 року, цього разу опинився на другому місці із рейтинговим балом 1,82. За 1 квартал 2021 року столиця оголосила 154 аукціони з оренди, 124 з яких були успішними, тобто 82% успішності. Показник конкурентності на торгах становив 2,65. Загалом від успішних аукціонів місто за І квартал отримало 1,735 млн грн.

На третє місце з десятого у 4 кварталі 2020 року піднявся Бориспіль – 1,54. Місто провело 46 успішних аукціонів з 63. Показник конкуренції становив 2,15, а дохід склав майже 933 тис. грн/міс.

Разом з тим, до першої десятки увійшли місто-дебютант Суми з рейтинговим балом – 1,5, Ужгород та Енергодар, які набрали однакову кількість балів – 1,43, Чернівці з рейтинговим балом – 1,4. В топ-10 також потрапили Сєвєродонецьк та Малин, які отримали однаковий рейтинговий бал – 1,39. І замикає першу десятку також місто-новачок Пологи з рейтинговим балом – 1,38.

Рейтинг міст – найактивніших користувачів системи Прозорро.Продажі для передачі в оренду майна у І кварталі 2021 року

e-аукционы в действии: чем еще они полезны городам, кроме миллионных поступлений в бюджет

Що отримує місто, завдяки відкритому ринку та конкуренції

1. Свободу вибору щодо управління майном

Наприклад, на аукціон з оренди вільного приміщення в Бориславі прийшло шість потенційних учасників, а в результаті орендна плата зросла з 500 грн/міс до 15 000 грн/міс. Це було колишнє приміщення комунальної перукарні, яке завжди було збитковим та дотаційним. На комунальному підприємстві змінювались керівники, але це не призводило до покращення результатів роботи. Тож після припинення роботи закладу, спроба зберегти профіль міста була без успішною.

Конкуренція дала результат, на аукціон прийшов бізнес, і тепер на свій розсуд може обрати сферу діяльності в закладі. Потенційно тут планують відкрити аптеку.

2. Інструмент  наповнення бюджету міста

У  1 кварталі 2021-го у Борисполі пройшов аукціон з найвищим показником конкуренції: за житлове приміщення за адресою Київський Шлях, 73 змагалось 20 учасників, а щомісячна орендна плата, яку отримає місто, зросла до 120 000 грн. Об’єкт цікавий своїм розташуванням, адже знаходиться в активній частині міста, а також приваблива площа оренди, яке є відносно невеликою – 80 кв.м.

3. Визначення реальної вартості активу

Аукціон на продовження договору оренди, який проходив в м. Києві. Законом визначено, що орендар, який винаймає приміщення, має переважне право на продовження договору оренди, за умови якщо погодиться з ціною, яка була визначена на аукціоні. У цьому випадку чинний оренда платив місту 12 000 грн орендної плати на місяць, а після аукціону погодився з сплачувати 47 000 грн/міс, що ймовірно говорить про недооцінену вартість, яка була раніше.

Довідково: з метою однакового порівняння як міст-мільйонників, так і невеликих міст було обрано два показники, які в повній мірі показують ефективність проведення електронного аукціону.

Перший – відсоток успішності аукціонів. Адже чим краще місто проводить підготовчу роботу перед проведенням аукціону, наприклад, оцінка нерухомості, підготовка технічної документації, виставлення якісних фотографій об'єкту та інше, тим більше шансів на успішно завершені аукціони.

Другий – показник конкуренції у порівнянні з містом-лідером. Цей критерій показує наскільки місто формує адекватні вимоги для орендарів, які будуть цікаві різним гравцям, що призводить до появи нових учасників на торгах, які, в свою чергу, підвищують ціни.