З цікавістю прочитав роз'яснення Мінекономіки щодо запровадження регулювання цін на бензин та дизель. Пишуть, ніби воно не стосується "брендових преміальних продуктів" та посилаються на відповідний Технічний регламент (постанова КМУ №927 від 1 серпня 2013 року). 

На жаль, в регламенті нічого про "брендове преміальне" пальне не сказано. Лише, що позначення палива може включати торгову марку.

У постанові Кабміну №341 від 22 квітня 2020 року, на підставі якої введене регулювання цін, так само чорним по білому написано, що вона стосується бензинів марки А-92 та А-95 і дизельного палива. Без розрізнення на "преміальні" та "не преміальні". 

Вже мовчу, що якщо вводиться регулювання цін на "не преміальне" пальне, а різниця між преміальним та не преміальним невизначена, то бізнес тоді, за логікою, може просто забрендувати все пальне і продавати, як преміальне без обмежень. Навіщо тоді взагалі вводити регулювання цін, і на рівному місці всю країну лякати пустими АЗС?

По-нормальному, якщо уряд боїться зростання цін, треба було б провести швидкі консультації з виробниками та зрозуміти їхнє ціноутворення станом на зараз. Потім підписати меморандум про добровільне обмеження торговельних надбавок у розумних межах. 

Якщо вже зовсім страшно, можна таки запровадити тимчасово (тільки чітко обмежено в часі, а не на весь карантин) адміністративне обмеження торговельних надбавок. Але десь відсотків на 20 вище за ринкові ціни (щоб не заважати ринку нормально працювати) і суто з метою запобігти спекуляціям, якщо будуть дуже коливатися ціни на зовнішніх ринках. 

Насамкінець, якщо є обгрунтована підозра щодо змови на ринку, треба активізувати АМКУ, він цілком здатен такій змові запобігти.

Оригінал