Італія

Програма подолання кризи розрахована на $25 млрд. Країна пропонує випустити облігації, які б допомогли вийти з економічної рецесії та покрити дефіцит видатків на медичну галузь. Ідею підтримує 11 країн-членів Європейського Союзу, зокрема Франція та Іспанія. Водночас, є критики такої стратегії, це Німеччина, Австрія та Нідерланди.

Казахстан

Сформовано антикризовий фонд в $10 млрд, найбільше коштів передбачено на підтримку малого і середнього бізнесу. Основні заходи: зменшення податку для виробників сільськогосподарської продукції; дешеві кредити (пріоритет для товарів першої необхідності), податкові канікули на три місяці, мінімальна кількість перевірок. Національна валюта в березні знецінилась на 14%.

Читайте також - Економічна криза: який бізнес в групі ризику і як не потрібно допомагати

Узбекистан

Антикризова програма заходів орієнтується на чотири пріоритети: протидія коронавірусу, підтримка бізнесу (широкий спектр пільг на шість місяців) та зайнятості, розширення заходів соціального захисту населення, стабільне функціонування фінансової системи. Перевірка бізнесу призупиняється до початку наступного року.

Киргизька Республіка

Антикризової програми ще немає, але країна вже отримала від Міжнародного валютного фонду $0,1 млрд, що дозволить покрити дефіцит бюджету (внаслідок коронавірусу він складає $0,4 млрд) та збільшити видатки на охорону здоров'я.

Грузія

Чотири пріоритети заходів: підтримка підприємств, які продовжують функціонувати, фонд виплати зарплати для людей на карантині, оптимізація структури туристичного бізнесу та реалізація інфраструктурних проєктів. Курс національної валюти за результатами березня знизився на 20%.

Читайте також - Держпідтримка при карантині: за що жити, коли закінчаться гроші

Вірменія

Орієнтує свою програму на цільові субсидії для бізнесу по виплаті заробітної плати та інших витрат на здійснення безпосередньої діяльності (матеріали, обладнання, податки). Дана програма розпочнеться з 1 квітня.

Азербайджан

Антикризова програма розробляється. За різними оцінками на подолання наслідків кризи планується витратити $5 млрд. Для підтримки національної валюти, яка прив'язана до долара, під час кризи вже було витрачено $1 млрд.

Читайте також - Геополітика пандемії: світ після коронавірусу не буде колишнім. П'ять сценаріїв

Цікавий тренд: на фоні впровадження антикризових заходів, в окремих країнах, збільшуються видатки на реалізацію інфраструктурних проєктів для зниження рівня безробіття та зменшення наслідків для економіки в цілому.