Міністри Кабінету міністрів Олексія Гончарука разом зі своїм очільником йдуть у відставку. Вже обговорюються кандидатури для формування нового Кабміну. Що ж сталося?

THE NEW DEAL, тобто НОВА УГОДА 

Не виключено, серед членів нового уряду будуть достойні міністри. Безумовно, серед членів нинішнього уряду є слабкі міністри. Але все це не затьмарить того факту, що єдиною причиною відставки нинішнього уряду є його антиолігархічна та антикорупційна позиція.

Півроку - це не строк для уряду. Економічні і, тим більше, соціальні трансформації тривають довше, значно довше. 

Негаразди сьогодення виникли не вчора і не є наслідком півроку роботи уряду. Так само і досягнення проявляться значно пізніше (якщо їм дадуть завершитися). Саме через тривалість процесів закон закріплює імунітет уряду протягом року. Отже, об'єктивні показники - не причина.

Суб'єктивні показники також не важать. Рейтинг уряду впав? Так він завжди падає. Ба більше, рейтинг не є показником ефективності уряду. Я хочу повторити це: рейтинг не є показником ефективності уряду.

Ігор Коломойський та інші не отримали бажаного у бажаному обсязі - ось єдина причина. І ця причина є достатньо вагомою, щоб скинути уряд.

Справа в рейтингу. Не в урядовому, а в президентському. Як ви розумієте, рейтинг формується медіа, а не об'єктивними показниками -- телевізор перемагає холодильник, поки в холодильнику щось є (і лише після цього наступає поразка телевізора).

Хвороблива залежність президента від рейтингу, якій немає раціонального пояснення (хто прийшов змінити країну, той втратить рейтинг швидко і безповоротно), штовхає його на Нову Угоду з олігархами. Вони йому рейтинг, він їм все, чого вони забажають, ось список, Володимире Олександровичу, будь ласка, нічого не забудьте.

Це точно не та Нова Угода, якої ми прагнули.