Наслідки карантинних обмежень в Україні найбільше відчув на собі малий та середній бізнес, наразі він – головний драйвер для відновлення економіки країни. Згідно даних опитування понад 3 000 власників бізнесу на платформі OLX, кожен другий опитаний розраховує значно збільшити свої прибутки у 2021 році попри загальні негативні настрої та ріст інфляції у країні.

Спритнішим невеликим підприємствам COVID-19, фактично, дав можливість вирватися вперед, створивши конкурентну перевагу багатьом великим компаніям, які тільки вчаться бути гнучкими.

Як же зміниться ландшафт малого та середнього бізнесу України?

Криза, викликана пандемією, довела, що попри всі труднощі, українські підприємці не втрачають оптимізму. Згідно даних опитування OLX, у 2021 році 57% бізнес-користувачів платформи планують нарощувати темпи та збільшувати обсяги продажів, а 45% очікують значного зростання їхнього бізнесу. Реагувати гнучко в залежності від ситуації готовий кожен п’ятий підприємець, а от про зменшення масштабів чи навіть закриття, думають лише 7,6% підприємців.

Коронавирус – не помеха. Украинский бизнес оказался креативным и стойким. Что будет дальше
Дані – опитування OLX

Водночас Національний банк України зазначає, що очікування підприємств перебувають на рівні нижче рівноважного значення. Тобто керівники компаній знижують оцінки економічного стану своїх підприємств та перспектив діяльності одинадцятий місяць поспіль, з березня 2020 року, а сфера торгівлі найсильніше відчули наслідки посилення протиепідемічних обмежень на тлі традиційного зниження активності у перший місяць року.

Ця межа між негативними прогнозами та очікуванням значних прибутків наразі пролягає у технологічності. Наприклад, згідно з результатами нашого опитування, поки традиційні офлайнові точки працювали з обмеженнями або взагалі були закриті під час локдауну, кожний восьмий онлайн-підприємець збільшив об’єми товарів та став більше витрачати на рекламу, а кожен десятий — розширив канали продажів чи додав додаткові послуги, як от доставку.

Вибуховий зріст онлайн-бізнесу — це загальносвітова тенденція. Згідно даних звіту Всесвітнього економічного форуму, поки уряди країн все ще обмірковують питання, як відійти від надзвичайної ситуації до відновлення економіки, компанії та підприємці вже змінюють діловий ландшафт, інвестуючи в продуктивні та стабільні технології, які не бояться пандемії.

Коронавирус – не помеха. Украинский бизнес оказался креативным и стойким. Что будет дальше
Інфографіка – Технології з найбільшим впливом на потенціал торговельного бізнесу (дані – Global survey on TradeTech, World Economic Forum 2020)

Перехід бізнесу в онлайн, застосування цифрових платежів та зберігання даних на хмарних сервісах — ось три головних технології, які найшвидше і найсильніше змінюють торговельну екосистему світу, на думку ВЕФ. У світі 4,66 млрд жителів, 59,5% — користуються інтернетом, згідно даних звіту Digital 2021. Водночас в Україні, згідно дослідження онлайн-торгівлі CBR за 2020 рік, цей показник складає приблизно 25 млн осіб — 78% серед дорослого населення. Минулого року покупки через інтернет здійснювали 10,6 млн українців, з них кожний четвертий зробив понад 20 замовлень на рік.

Починаючи з грудня, від оголошення дат січневого локдауну до його початку, ці тенденції тільки посилилися. Такий висновок ми можемо зробити, проаналізувавши дані платформи OLX. За цей час українці зробили понад 300 000 замовлень, тоді як у січні 2020-го – 205 000. (порівнюються дані з 9 грудня 2020-го по 13 січня 2021-го у порівнянні з аналогічним періодом 2019-2020 року).

За покупцями в інтернет почали переходити й продавці. Протягом 2020 року ми спостерігали істотний перехід бізнесу в онлайн. На платформі в період карантину (з березня по листопад 2020-го) кількість бізнес-клієнтів зросла на 10% — зараз це понад 32 000 магазинів.

Малий та середній бізнес підтвердив, що він спритний у прийнятті технологій та нових онлайнових каналів продажів. За нашими даними, у 2021 році 73% опитаних підприємців керують своїми магазинами за допомогою смартфонів та ноутбуків. Водночас кожен сьомий вважає, що офлайнова присутність бізнесу вже не є обов’язковим елементом успіху. Карантинні обмеження, віддалена робота, небувала популярність сервісів доставки вже змінила бізнес-ландшафт України й саме невеликі підприємства найшвидше адаптувалися до нових реалій.

Коронавирус – не помеха. Украинский бизнес оказался креативным и стойким. Что будет дальше
Найбільш трансформуючі технології для торговельного бізнесу (дані – WEF, Mapping TradeTech 2020)

Цифровізація бізнес-процесів, використання онлайн-платежів та перехід на онлайн-платформи з готовими рішеннями для продажу товарів чи послуг — ось три головних драйвери для торговельного бізнесу у 2021 році згідно з висновками Всесвітнього економічного форуму. Вочевидь, ці технології будуть такими ж впливовими й для іншого виду бізнесу. У першу чергу, ці тренди необхідно врахувати тим компаніям, які займаються рітейлом. Адже E-commerce залишиться найбільш передбачуваним та безпечним напрямком у післякризових реаліях.

Водночас діджиталізація помітно вплинула на пріоритети підприємців. Серед головних труднощів власники підприємств називають не бухгалтерський облік, оподаткування чи відтік кадрів — традиційний головний біль підприємців докризової епохи. В ері нової нормальності їх найбільше турбує висока конкуренція (49% опитаних), нестабільність доходів (40%) та пошук і утримання клієнтів (25%).

Поки національна економіка тільки відходить від шоку та удару COVID-19, кожен третій опитаний OLX власник онлайн-бізнесу уже вважає, що розвивати його в сучасних умовах — цілком реально. І це не просто сподівання чи позитивне мислення. Це нова реальність українського малого та середнього підприємництва.