За даними асоціації автовиробників України за три квартали 2019 року, найпопулярнішою маркою серед легкових автомобілів в Україні є Renault, на другому місці – Toyota, на третьому KIA. Які автомобілі купують органи державної влади та державні підприємства через систему електронних закупівель ProZorro? 

Як виявилось, найпопулярнішою маркою автомобілів серед державних замовників також є Renault, а найпопулярнішим автомобілем — Renault Duster. У 2019 році Національна поліція України вже купила 100 Renault Duster і планувала купити ще 413Державна прикордонна служба України95, ДП "Український державний центр радіочастот"23, Служба зовнішньої розвідки України7. Популярність цієї автівки можна пояснити наявністю підвищеного кліренсу та повного приводу за найбільш доступною ціною (від 490 000 до 530 000 гривень). 

Серед автомобілів бізнес-класу найпопулярніший автомобіль — японський седан Toyota Camry. В Україні Camry користується величезною популярністю у чиновників та автозлодіїв (протягом багатьох років Toyota Camry очолює рейтинг викрадених авто в Україні). У 2019 році державні замовники закупили 93 таких автомобілі.

Toyota Camry залежно від комплектації в середньому купували за 740 000-860 000 грн. Гібридна версія Camry коштувала Рахунковій палаті Україні 1,1 млн грн,  а Camry, обладнана сейфом для зберігання зброї та боєприпасів, обійшлася військовій частині А0515 в 899 000 грн

В 2019 році Toyota Camry купували Рахункова палата України, Державне бюро розслідувань, Центральна виборча комісія, Конституційний суд України, Вищий антикорупційний суд, ДП Міжнародний аеропорт "Бориспіль", Автобаза Управління справами Апарату Верховної Ради України.

Серед державних замовників трапляються і поціновувачі Lexus. Так, ЦВК, крім 16 Toyota Camry, купує ще й Lexus ES250 за 1,1 млн грн, заточивши тендер саме під цю модель. 

Японські кросовери та позашляховики також користуються попитом серед державних замовників. У квітні Державна екологічна інспекція України за кошти Кіотського протоколу купила 40 гібридних кросоверів Toyota Rav 4 з 2,5 літровим бензиновим двигуном і двома електричними двигунами по 895 000 грн.  

Повнопривідні позашляховики Toyota Land Cruiser купували ДБР та аеропорт "Бориспіль".

ДБР придбало два Land Cruiser Prado з 2,7 літровим дизельним  двигуном по 973 000 грн та один Land Cruiser Prado з 4-х літровим бензиновим двигуном за 1,3 млн грн. Toyota Land Cruizer 200 обійшовся аеропорту "Бориспіль" в 2,2 млн грн. У вересні 2019 року "Бориспіль" купив три мікроавтобуси для перевезення VIP пасажирів: Mercedes-Benz Vito Tourer Pro за 1,3 млн грн, Mercedes-Benz V-Class  V220 за 2,9 млн грн, Mercedes Sprinter 311 за 3,1 млн грн. 

Крім  аеропорту "Бориспіль" мікроавтобус Mercedes-Benz V-Class купила Рахункова палата. Mercedes-Benz V-Class V250 в комплектації "Exclusive" (повний привід, довга база, акустична система "burmester surround-soundsystem", шкіра nappa "Tartufo", декоративні елементи салону а "ебенове дерево") обійшовся держустанові в 2,9 млн грн. 

Автобаза Конституційного суду також планує купити мікроавтобус Volkswagen Transporter Multivan за 1,9 млн грн. Мікроавтобус повинен бути повнопривідним, з системою голосового керування, мати переговорну систему, систему паркування з "Rear View",  сидіння з обшивкою "Alcantara".

Як бачимо, у 2019 році автопарк державних чиновників значно оновився, і купували вони як бюджетні позашляховики, так і автомобілі преміум-класу. Проте хтозна, як далеко б зайшли чиновники, якби Кабмін не встановлював максимально допустиму вартість легкової автівки. Для міністерств це 1,2 млн гривень, для органів виконавчої влади — 900 000 гривень. Тож розгулятися виходить лише на мікроавтобусах.