Сьогодні Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроект №3196-д про реформу Служби безпеки України. Це перший крок до реформи спецслужби. 

Документ передбачає ліквідацію департаменту СБУ по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю (так званий відділ "К"), зменшення чисельності співробітників з 27 000 до 17 000, часткову демілітаризацію та виключення невластивих правоохоронних функцій в СБУ.

Я голосувала за цей законопроект в першому читанні, але якщо до другого читання не буде змінено ряд надзвичайно важливих пунктів, то він так і залишиться лише дитячим кроком, а не реальною реформою СБУ.

Що потрібно змінити

1. Прибрати функцію слідства. 

СБУ має стати класичною спецслужбою, а не черговим правоохоронним органом, через який "зливають" справи і кошмарять бізнес. Вони мають не розслідувати корупцію чи, скажімо, "контрабанду", а ловити шпигунів та терористів. 

Ліквідацію слідства передбачено в проекті через чотири роки, але вже зараз на всіх робочих групах ми чуємо, що інші правоохоронні органи не в змозі перебрати на себе такий величезний вантаж справ, тому слідство нікуди не зникне.

2. Зменшити кількість співробітників. 

Але не за рахунок виведення поза штат працівників спецсадочків для дітей сбушників, чи людей, які працюють в їх спеціальних сбушних санаторіях. 

Кількість потрібно зменшувати за рахунок ліквідації антикорупційного департаменту та контррозвідки в економіці (це якраз ті, які найбільше "доять" бізнес). Але на жаль від цієї економічної контррозвідки ніхто відмовлятися не збирається. 

Тепер вони будуть називатися не контррозвідкою в економіці, а табличку поміняють (за наш з вами кошт на всіх будівлях) на "департамент захисту об'єктів критичної інфраструктури".

3. Знову намагаються собі повернути контроль над всією прослушкою в Україні (хоча таку можливість дали Нацполіції, ДБР та НАБУ).

4. В редакції законопроекту до першого читання впихнули розширення можливостей тиску на бізнес через "запити" та "застереження" СБУ. 

Запитати вони можуть будь-що, навіть без відкриття кримінального провадження. Просто рай для тих, хто любить "подоїти" бізнес.

5. Ну як звичай, – закриття електронних декларацій всіх сбушників, а не лише розвідників.

Оригінал