2019-й – рік суцільних виборів. Від того, чи буде він роком раціонального вибору кращих керівників країни, чи суцільним дурдомним шоу багато в чому залежить майбутнє України.

Головний виклик – подвійні вибори

Чи буде виборча кампанія розумною? Пропозиція завжди відповідає попиту. Якщо буде попит на розумних, реалістичних, вправних і професійних політиків, тоді виборча компанія підготує умови для руху країни вперед. Якщо це буде шоу, а поки що так все виглядає, тоді майбутнє стає непередбачуваним. Тому що незрозуміло, що буде робити обраний президент і парламент.

І вже тепер, від початку, громадськості потрібно докласти максимум зусиль, аби надати виборчій кампанії потрібного напрямку. Головне – ставити критичні питання і аналізувати відповіді на ступінь їх реалістичності і відповідності президентським компетенціям. Зокрема, таке завдання поставили собі відомі експерти, громадські діячі та журналісті, що об’єдналися в проекті Виборча рада UA.

Коли кандидати заявляють, що підвищать зарплату, пенсії або знизять тарифи чи податки, потрібно запитати, яким чином вони реалізують свої обіцянки? Адже вирішення подібних питань не входить у компетенції президента. Подібні рішення може прийняти Верховна Рада і виконати Кабінет міністрів. Максимум, що може зробити президент – це запропонувати зміни Верховній Раді.

А от за національну безпеку і оборону президент несе повну відповідальність. Про це слід постійно нагадувати громадянам, щоб у своєму виборі вони перш за все думали, хто саме з кандидатів буде найкращим Верховним головнокомандувачем Збройних сил України, наскільки ця людина буде спроможна вести складні міжнародні переговори з очільниками провідних країн світу тощо. Тобто, наскільки цей кандидат відповідає професійним обов’язкам президента.

Адже класний чувак – це не професія.

Міжнародний вплив

Очевидно, що в ситуації війни з Росією, Україна не може сама по собі протистояти такому противнику. Нам потрібні надійні союзники в обличчі демократичного світу: США, Європейського Союзу. Ми залежимо від їх підтримки, інакше нам просто не вижити.

Якщо говорити про реформи – це, безумовно, вплив Міжнародного валютного фонду. Можна по-різному оцінювати роль цієї організації в житті України, але важливі рішення, які впливають на зміни в країні, влада ухвалила саме під її впливом. Для того, щоб населення не сприймало негативно МВФ, потрібно пояснювати, для чого все це робиться. Проте, на жаль, дуже зручно непопулярні, але вкрай потрібні рішення списувати на МВФ. Та поставте заслін корупції, хоча б на митниці, – і ніякі позички МВФ вже не будуть потрібні. А поки що без МВФ – ніяк.

Ситуація на сході країни

Вочевидь, проблема війни на Донбасі буде однією з центральних тем виборчої кампанії. Вже зараз деякі політичні сили, насамперед проросійського спрямування, починають спекулювати на цю тему: "Оберіть мене – і буде вам мир".

Але як саме, і якою ціною вони хочуть цього досягнути, вони замовчують. Але ціна – очевидна: капітуляція і повне прийняття умов, на яких наполягає Росія. Вони кажуть, що "готові домовлятися хоч з чортом". Але домовленості з чортом – це пекельні домовленості, і відомо, чим це закінчується.

Цінності суспільства

Цінності суспільства - це дуже важливий фактор для розуміння не лише найближчих, а й далекосяжних перспектив розвитку країни. Поки що в українському суспільстві превалює цінність виживання.

Проте, не всі групи населення керуються одними і тими ж цінностями. Поміж інших виділяються цінності досягнення і активності. Дослідження молодих соціологів, проведене на Майдані, засвідчило, що саме ці цінності були провідними серед його учасників.

На притаманній більшості населення України цінності виживання, будується популізм політиків. "Я вам дам, забезпечу, зроблю …". Політик, який намагається підібрати виборців з активною позицією, орієнтованою на досягнення, говорить: "Я створю умови, усуну перешкоди для розвитку бізнесу, гарантую права власності, покараю корупціонерів …". Такий кандидат орієнтується на ту частину суспільства, яка, на жаль, не становить більшості в нашій країні. Але потрібно пояснювати виборцям, що "дати, забезпечити" можна лише тоді, коли будуть створені умови для розвитку бізнесу, для активних людей.

Основні цілі та виклики

Основне завдання України в 2019 році – просуватися вперед до цілі, яка вказана в конституції: стати заможною, демократичною, правовою і соціальною державою. І, звичайно, рухатися в напрямку Європейського Союзу і НАТО.

Для цього, насамперед, потрібно робити внутрішні перетворення. Перш за все - істотно зменшити рівень корупції.

Великий виклик – війна з Росією. Не думаю, що до виборів щось владнається. Не дивлячись ні на що, нам потрібно з гідністю тримати оборону, можливо, інколи переходити в наступ і намагатися активізувати участь наших західних союзників. Вважаю, що єдиний можливий варіант виходу з цієї ситуації, – введення міжнародних миротворчих сил.