20 вересня 2019 року Верховна Рада України прийняла в цілому (остаточно) проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні" (законопроект №1059).

Найбільш обговорюваною нормою даного законопроекту, стало скасування пайових внесків - внесків, які сплачуються до місцевих бюджетів для створення і розвитку інфраструктури населеного пункту у розмірі 4% та 10% від вартості будівництва для житлових і не житлових будівель відповідно. Такі внески зобов’язаний сплатити на даний час замовник будівництва за відповідними договорами пайової участі, у розмірі, що вираховується від кошторисної вартості будівництва зазначеної в будівельній документації.

Думки громадськості з приводу цього положення, як найчастіше буває, розділились.

Частина населення, зокрема представники бізнесу, вважають цей крок безумовно позитивним, так як скасовується частина фінансового навантаження як на індивідуального забудовника, покращиться бізнес-клімат в будівельній галузі, а, зокрема, на будівництво промислових об’єктів.

Читайте также - Паевой взнос в строительстве: как его отмена повлияет на бизнес

Друга ж частина стверджує, що така пропозиція спустошить місцеві бюджети та позбавить можливості отримувати єдині реальні надходження.

З набранням чинності закону сплата пайових внесків одразу не скасовується. Встановлюється перехідний період, протягом 2020 року, у яких звільняються від сплати лише промислові об’єкти. На зазначений перехідний період зменшуються ставки таких внесків до 4% для нежитлових будинків і споруд, 2% - для житлових будинків, а також розширюється перелік об’єктів, у яких пайова участь не передбачається.

До того ж, за текстом закону, усі договори про сплату пайової участі, укладені до 1 січня 2020 року, є дійсними та продовжують свою дію до моменту їхнього повного виконання.

Наразі оцінити позитивний і негативний вплив таких змін на галузь можливо лише в глобальному контексті. Тобто, оцінюючи загальну мету прийняття закону, а саме поліпшення бізнес клімату та покращення позицій України в світовому рейтингу Doing Business, такі зміни матимуть позитивний вплив.

Чи подешевшають квартири?

Якщо брати до уваги конкретні моменти, які цікавлять зокрема споживачів, наприклад, чи знизиться вартість квартир. У ситуації, яка на даний час складається на ринку нерухомості можна впевнено сказати, що одразу зі скасуванням пайових внесків вартість на житло не зменшиться. Така вартість формується від загальної ринкової, простіше кажучи, залежно від попиту і пропозиції. Хоча, в довготривалій перспективі ціни на житло не будуть зростати, з урахуванням зазначеного критерію.

З негативних моментів слід звернути увагу на недоотримання вказаних коштів місцевими бюджетами. Звичайно, про використання надходжень зі сплати пайових внесків саме для "для створення і розвитку інфраструктури населеного пункту" може бути багато сумнівів. Але це вже інше питання.

Поки що, альтернативи таким внескам для місцевих бюджетів, принаймні до того часу, поки залишається теперішня податкова система, не запропоновано.

Повертаючись до будівельної сфери, скасування додаткової статті видатків для сплати пайових внесків може мати позитивний вплив на таких суб’єктів будівництва як забудовники та інвестори. При добросовісному підході забудовника, можна буде говорити про зменшення вартості інвестування будівництва без нарахування пайового внеску та, відповідно, про збільшення кількості інвесторів.

У найбільш виграшній ситуації опиняються замовники промислових об’єктів, оскільки для них сплата пайових внесків скасовується вже з 1 січня 2020 року. Але тут доречно буде зауважити про існування ризику, що будівництво саме промислових об’єктів може зрости у відповідності до будівельної документації, а по факту будуть збудовані інші об’єкти.

Більш конкретно оцінити названі позитивні і негативні фактори скасування пайових внесків можна буде залежно від того, які будуть запропоновані механізми реалізації норм даного Закону. Ще більш важливий вплив матимуть зміни до податкового законодавства та норм, що регулюють видачу дозволів на будівництво та виготовлення будівельної документації.

Тож, для підвищення рівня інвестиційної привабливості України та для суб’єктів будівельної галузі скасування пайового внеску матиме позитивний вплив.

17.09.19 07:24
17.09.19 07:24