Содержание:
  1. ПРО РОБОТУ В КАРАНТИН
  2. ПРО ВЕЛИКДЕНЬ
  3. ПРО ROSHEN ТА КОНКУРЕНТІВ

Україна буде з хлібом, запевняють політики. Міністр розвитку економіки, торгівлі і АПК Ігор Петрашко обіцяє, що вартість хліба для українців не зміниться.

Принаймні в другій тезі виробники не впевнені. Причина - подорожчання зерна та борошна.

Генеральний директор одного з найбільших виробників хліба в Україні - компанії Київхліб Володимир Череда в інтерв'ю LIGA.net розповів, як компанія працює в карантин, чому Київхліб став збитковим, чи варто стримувати ціни на хліб та чим закінчилися суперечки з  корпорацією Roshen.

Читайте нас в Telegram: проверенные факты, только важное

ДОВІДКА. ПрАТ "Київхліб" створене в 1996 році шляхом перетворення державного підприємства "Київхлібпром". До його складу входять дев'ять виробничих майданчиків в столиці та Київській області, потужність яких дозволяє щодня виробляти понад 400 т хлібобулочних виробів і 10 т кондитерських виробів. Асортимент продукції нараховує близько 250 найменувань які реалізуються під ТМ "Київхліб". За даними Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб, кінцевими бенефіціарами ПрАТ є Олександр Волченко і Марк Родес.

ПРО РОБОТУ В КАРАНТИН

- Уже місяць українці живуть за новими карантинними правилами. Чи помітили ви збільшення попиту на хліб за цей період? 

- У перші дні, коли оголосили карантин, ми зафіксували підвищення попиту на хліб. У певні дні ріст сягав навіть третини обсягу через панічні настрої громадян, проте в цілому зростання попиту було незначним. Наразі попит і, відповідно, наші обсяги, стабілізувались на докарантинному рівні. Мережі навіть повертають близько 10% нереалізованої продукції, такий самий показник був і раніше.

Наскільки зараз завантажені потужності заводів Київхліба і чи могли б ви наростити виробництво у разі потреби?

- Ми сьогодні виробляємо близько 400 т хліба щодня. А якщо буде необхідність, то, думаю, зможемо вдвічі збільшити цей обсяг.

Чи відчули ви з приходом карантину послаблення конкуренції через скрутні часи для невеличких пекарень? Адже багато хто з них не в змозі адаптуватись до карантинних реалій и прийняли рішення на цей період просто зачинитися.

- Я би не сказав. Справа в тому, що в пекарнях не масовий, а більш нішевий продукт. І вже давно відбувся перерозподіл споживачів між великими виробниками звичайного хліба та іншої випічки, яку пропонують пекарні торговельних мереж чи то невеличкі виробники хлібобулочної продукції. Ніякого зиску від ситуації, що склалася зараз, ми не отримали - мережі працюють, а частка окремих виробників випічки зовсім неначна.

Яку частку ринку наразі має Київхліб на ринку Києва та області, а також в цілому по Україні?

- В цілому за нами близько 70% ринка Києва та області, а також 15% хлібного ринку в масштабах країни.

Останнім часом з’являється багато інформації про те, що хліб може подорожчати через нестачу продовольчої пшениці, яка активно експортується. Проте нещодавно міністр економіки Ігор Петрашко спростував такі чутки, зауваживши, що з трейдерами підписано меморандум про обмеження експорту пшениці. Чи є підстави для того, аби підвищити ціну на хліб?

- Станом на сьогоднішній день є всі економічні передумови для подорожчання хліба на 10-15%. Адже за поточний сезон ціни на зерно виросли майже на 30%, борошно здорожчало на 22-25% залежно від сорту (а це 40% від собівартості хліба). Проте ніхто з виробників хліба ціни зараз не підвищував, оскільки всі розуміють, що купівельна спроможність під час кризи падає. Скоро вже місяць, як багато хто з людей не працює через карантин. І підвищення цін ні до чого хорошого не призведе, бо мало хто має фінансову подушку на більш тривалий період.

То питання в тому, що у нас низькі запаси продовольчого зерна?

- Так. Ми звернулись до держави через те, що ціни на зерно почали стрімко зростати. І просили, щоб держава виступила з інтервенцією на внутрішній ринок, аби трошки призупинити подорожчання. Якби в нас були запаси достатні, то нехай би й 40 млн т екпортували. Але в нашій ситуації вже сьогодні треба розуміти, що через посушливу весну урожай наступного року може бути гіршим за попередні.

Пасха онлайн, суды с Roshen, цены на хлеб. Интервью с главой правления Киевхлеба
Владимир Череда, фото - пресс-служба Киевхлеб

- На якому етапі зараз цей діалог з Мінекономіки, чи готова держава сприяти зниженню цін?

- Держава пообіцяла дати 160 000 т пшениці (при річному споживанні 5-6 млн т - Ред.) для переробки на борошно для внутрішнього споживання. Якусь частку вже викинув на ринок Аграрний фонд.

Як довго ви ще готові тримати ціни?

- Поки на хліб ціну будемо тримати.

Присоединяйтесь к Instagram Liga.net - здесь только то, о чем вы не можете не знать

Який запас міцності Київхліба й чи зможе компанія працювати, якщо карантин ще подовжать, адже наразі анонсують можливе збільшення тривалості карантинних обмежень до середини травня?

- Давайте переживемо квітень, і там будемо говорити.

Київхліб загалом прибуткова компанія?

- Станом на кінець березня ми вже можемо говорити, що отримали збиток. До цього мали невеличку маржу до 2%.

Лише додатково на дизенфекцію, засоби захисту, упаковку ми витратили понад 10 млн гривень за останній період.

Деякі компанії, зокрема Roshen, залишили своїх літніх співробітників на оплачуваному карантині. Чи ви вводили якісь обмеження для працівників, які наразі перебувають у зоні ризику зараження коронавірусом?

- Ні, ніяких пільг для співробітників у нас не передбачено. Ми не маємо такої можливості, тому перевіряємо стан кожного робітника безпосередньо перед зміною, на виробництві постійно знаходиться медпрацівник. З початком карантинних заходів та обмеження руху громадського транспорту усіх своїх людей ми привозимо й розвозимо з роботи, їх ніким замінити.

До цього розвозок у вас не було?

- Ні, це тимчасовий захід. Ми домовлялися з перевізниками, прописували маршрути, і повністю оплачуємо усі транспортні витрати.

В яку суму вам обходиться логістика персоналу?

- За  попередніми даними, це 3-3,5 млн гривень на місяць. Нам треба 1500 людей привезти і стільки ж завезти назад. І плече доставки - Березань, Іванків, Остер. Відстані чималі.

Зараз ми ведемо переговори з Південно-Західною залізницею, щоб дозволили наших людей підвозити з ніжинського напрямку, з Гребінок разом з медиками.

Подписывайтесь на рассылки Liga.net - только главное в вашей почте

ПРО ВЕЛИКДЕНЬ

Наразі у хліборекарських підприємств починається гаряча пора - на носі Великдень, час пекти паски. Чи зміниться цьогоріч обсяг виготовлення великодньої випічки?

- Цього року ми плануємо випекти десь на відсотків десять більше пасок, ніж торік. Замовлення зараз маємо трохи більше 100 тонн. Розширили асортимент, понад 20 видів паски - традиційні, сирні, бездріжджова продукція.

Прибутковість виробництва пасок вища, аніж хліба?

- Звісно, це більш маржинальний продукт. Але ціни на паски ми затверджували місяць тому, і за цей час багато що змінилось. Тому чи буде маржа вищою і наскільки, - питання.

- Цього року люди святкуватимуть вдома, все йде онлайн, виробники намагаються організувати адресну доставку продукції до споживачів. Київхліб думав над тим, як доставляти паски?

- Так, ми працюємо над послугою адресної доставки, активно інформуємо про це споживачів через соціальні мережі. Нещодавно Укрпошта запропонувала безкоштовну доставку пасок, аби тільки люди дотримувались карантину. Проте тут треба добре подумати, як організувати доставку саме тієї паски, яка людині потрібна, адже їх безліч, і всі відрізняються за ціною, розміром, смаком.

А освячувати будете на виробництві?

- Так. Адже паска - це настільки індивідуальна річ, у нас стільки різних церков в країні, що я вже заплутався. Ми домовилися з усіма конфесіями, аби не продати паску, освячену, наприклад, священником московського патріархату, прихожанину церкви Київського патріархату чи греко-католицької церкви.  Сподіваюсь, ми знайдемо рішення, аби промаркувати кожен виріб відповідним чином, щоб нікого не розчарувати.

ПРО ROSHEN ТА КОНКУРЕНТІВ

- Давайте не про карантин. Як в минулому році розвивалась ваша фірмова мережа кіосків?

- Був проведений новий тендер КМДА, і ми ще на 5 років закріпили за собою право стояти в тих місцях, на тих ділянках, де є зараз.

Скільки наразі у вас торгових точок?

- 200.

Цей напрям прибутковий?

- Це проєкт з нульовою рентабельністю, я б сказав. Справа в тому, що у цьому бізнесі є умови - ми маємо забезпечувати малозабезпечені верстви населення соціальним хлібом з дисконтом.

Але там багато кондитерки, інших товарів.

- Так, це трохи рятує, кондитерський бізнес нам цікавий, тому ми йдемо в цей сегмент.

- Кілька років тому у вас була суперечка з харківським виробиком хліба - компанією Кулиничі, яка змагалась з Київхлібом за право поставити кіоски у Голосіївському районі столиці. Наразі Кулиничі там і стоять. А Київхліба немає. Чому так сталось?

- Ви знаєте, як би вам не здавалось, але ми зовсім неконфліктні, і ніколи жодного разу не починали ні з ким суперечки. Ні з Кулиничами, ні з Рошеном, ні з будь-ким іншим. Тому поставте це питання опонентам.

- Ви згадали про Roshen, розкажіть  що з судами за торти? За інформацією Roshen, ви заключили мирову і тепер не виробляєте схожі на їхні торти?

- Ми підписали мирову угоду і це питання закрили.

Натомість ви випустили торт Мальдіви, який відразу став асоціюватися з відпочинком на островах п'ятого президента України Петра Порошенка. Як так сталось, що торт з такою назвою з'явився у вашому асортименті?

- Думати що завгодно - це справа кожного. Повірте мені, це зовсім ніякого відношення до того, хто був президентом і куди їздив, не має. Політикою ми не займаємося. Ну, давайте, ми поставимо торти "95 квартал". Що, знову скажуть, що ми політизовані?