Вчора президент Володимир Зеленський запропонував порівняти суму бюджетної підтримки МХП та розмір дивідендів, які отримали її акціонери протягом 2017-2018 років, припустивши, що ті суми однакові.

Ми перевірили звітність МХП: дійсно, вони отримали близько 2,5 млрд гривень ($88 млн) державної підтримки. Проте дивідендів заплатили значно більше: цілих $160 млн. Державна підтримка, що її отримувала МХП - це одне із джерел фінансування компанії, на рівні із фінансуванням за рахунок акціонерів і кредиторів.

Головне питання – наскільки ефективно компанія використала усі наявні джерела фінансування. Виглядає, що досить ефективно - про це може свідчити ставлення іноземних інвесторів до МХП. Компанії довіряюсь більше, ніж українському уряду, про що свідчить спроможність МХП залучати гроші за кордоном дешевше, ніж це робить Мінфін.

Так, минулого року компанія випустила єврооблігації на 8 років під 6,95%, тоді як українському Мінфіну минулорічне розміщення 5-річного боргу обійшлося у 8,99%. Усього з 2006 по 2012 рік, коли компанія ще не платила дивіденди – а спрямовувала усі вільні гроші гроші на інвестиції, - вона отримала $560 млн держпідтримки та інвестувала у свій розвиток $1390 млн. У тому числі, побудувала величезну птахофабрику.

Могла би не отримувати дежпідтримку, і тоді би: - не побудувала фабрику (або побудувала пізніше): тоді менша зайнятість в країні, менший ВВП та менша валютна виручка. Або побудувала би, позичивши більше грошей: тоді в 2014-2015 не змогла би впоратися з виплатами боргів, оголосила би дефолт - як багато їхніх колег, деякі з яких до сих пір не вийшли з кризи.

І як відповідальна і вдячна своїм інвесторам-партнерам компанія, вона своєчасно обслуговує свої борги та платить дивіденди. Платить дивіденди тому, що протягом останнього десятиліття реалізувала низку масштабних інвестиційних проектів, у тому числі за рахунок коштів акціонерів. І тепер відчуває потребу поділитися успіхами від інвестицій зі своїми акціонерами, серед яких є багато іноземних інвстиційних фондів. Сподіваючись на подальше партнерство і їх підтримку у разі, коли компанії знадобляться додаткові кошти. 

Якщо підсумувати, з 2006 по 2018 рік МХП отримала держпідтримки на $950 млн, інвестувала в купівлю і розвиток активів $2280 млн та виплатила $490 млн дивідендів. Ось така математика.