Верховна Рада ратифікувала Угоду про політичну співпрацю, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною і Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії.

Британський парламент теж завершив свою процедуру. То ж на всіх парах працюємо, аби угода запрацювала вже з 1 січня 2021 року.

З такої нагоди, можна і повторити, що це угода про українські колеса лондонського метро, український металопрокат в сучасній архітектурі Сполученого Королівства, українські ялинкові прикраси на шотландських ялинках, український мед до пудингів, кетчуп з української пасти до fish & chips і, звісно ж, про українську курку, грильовану на ямайський смак на щорічному Ноттінґ-Гілльському карнавалі і багато чого ще українського в магічній культурі "Юніон Джек".

Угода передбачає, що мита на промислову продукцію зникають зовсім. Невеликі винятки щодо добрив, електроніки та автомобілів можуть (але не обов‘язково будуть) обкладатися митом не більшим за 1-2% протягом наступних двох років. А з 2023 року мит на промислову продукцію не буде взагалі.

До того ж, вихід Британії з Євросоюзу дозволить гнучкіше поставитись до антидемпінгових та захисних заходів, які застосовуються до України зараз (це стосується металургійної продукції – гарячекатаний прокат, листовий прокат і прутки).

У сільському господарстві звісно не так легко добитися такого ж рівня лібералізації. Тим не менш, всі аграрні товари, які не підлягають тарифним квотам, не будуть обкладатися митами взагалі.

Що ж до товарів, які частково лібералізовані зараз в угоді з Євросоюзом, то довгий досвід перебування в ЄС не міг не позначитися на обережності Британії. Тим не менш, як вихідний пункт у вже двосторонніх відносинах ми домовились про тарифні квоти, які складатимуть щонайменше 13 або більше відсотків від того, що зараз зафіксовано в Угоді з ЄС.

Обидві сторони розуміють, що попит на українську продукцію в Британії буде більшим. Тому вже 2022 року ми оновимо ці цифри в бік збільшення, або і повного скасування тарифних квот.

І це лише торговельна частина цієї угоди. 

Політично ж ця угода значить набагато більше, і це велике досягнення для української зовнішньої політики.