Без перебільшення, 2021 рік відкриває для українців нові горизонти. Запуск ринку сільськогосподарських земель – не лише історична подія, але і потенційне вікно можливостей для формування якісно нового та успішного сектору економіки, який має всі підстави аби інтегрувати Україну в глобальні економічні ланцюги. Якщо для країн Європи ‒ це вже повсякдення, то для українців ‒ новаторство. Це стосується не лише тих громадян, які збираються продавати свої земельні наділи, але й потенційних інвесторів.

Ні для кого не секрет, що однією з умов вигідного інвестування є його рентабельність. 

Загальні очікування вартості землі сільськогосподарського призначення на території України коливаються в діапазоні $1000-2000 за гектар. А з огляду на те, що Україна – надзвичайно велика країна, відповідно, і вартість землі на Півночі та на Півдні різнитиметься відчутно. Це пов'язано з різними природно-кліматичними умовами, а вже потім логістикою, історією обробітку землі, типом ґрунту тощо, які у майбутньому неодмінно вплинуть на градацію її вартості. 

Хай там що, а у порівнянні з іншими інвестиційними інструментами, земля має чи не найвищий потенціал зростання, про що свідчить досвід відкриття ринку сільгоспземель в країнах Європейського Союзу. Пропоную дещо заглибитися у досвід країн Східної Європи, щоб мати уявлення, на що ми можемо розраховувати у найближчій перспективі. 

Довідково. Перші три-п’ять років з моменту відкриття ринку, ‒ це інтервал найвигіднішого інвестування. Адже щорічний приріст вартості землі у цей період у кожній з аналізованих країн становив щонайменше 20%.

Польща

На початку відкриття ринку, ціни на польську землю були ідентичними до українських – приблизно $1500 за гектар землі. 

Польща одразу ж ввела заборону допуску іноземців до ринку землі на довгих 12 років. Звичайно, там була своя історія із залученням іноземних інвесторів до купівлі за умови дозволу Міністерства внутрішніх справ, через місцевих партнерів, або шляхом створення польських компаній. Однак йшлося лише про придбання невеликих земельних площ. 

Для прикладу, вартість ціни за гектар у 2004 році становила всього 6634 злотих (приблизно 1543 євро). На сьогодні, за даними Eurostat, ціна вже досягла 11 000 євро. У такий спосіб можна говорити про те, що середній приріст щорічної вартості землі у перші п'ять років функціонування ринку становить 33%.

Це саме той сценарій з яким Україна корелює найбільше (земельний фонд, площа тощо).

Чехія

У Чехії ринок землі відкрився у 2006-2007 роках, тоді початкова ціна гектару землі була менше ніж 2000 євро. Натомість у 2019 році, за даними Eurostat, вартість зросла до 8 095 євро. Тобто, середній приріст щорічної вартості з 2011 року становить 43%.

Литва

Відкриття ринку землі у Литві відбулося у 2004 році з певними обмеженнями щодо площі, спецдозволів та цін на землю. Зокрема юридичним особам дозволялося купувати не більше 2 000 га, а фізичні особи могли купувати землю за умови, що загальна площа земель однієї особи не перевищує 500 га. 

Протягом перших 10 років іноземці не мали права купувати землю. Дозвіл їм надали лише у 2014 роц з низкою обмежень. 

Якщо аналізувати динаміку зростання вартості ціни на литовську землю, вона виглядає так: 2014 рік – 2330 євро, 2016 рік – 3516 євро, вартість гектару у 2019 році становила 3 960 євро. У такий спосіб, середній приріст щорічної вартості – 28%. 

Болгарія

Середній приріст щорічної вартості болгарської сільськогосподарської землі становить 20%. Їхня історія відкриття ринку землі розпочалася з мінімальної вартості приблизно 1 000 євро, однак уже у 2014 році вартість збільшилася до 3620 євро. У 2016 році – 4131 євро. Вартість гектару землі у 2019 році складала 5 382 євро, і продовжує зростати. 

До речі, у Болгарії, як і планується в Україні, працює перевірка коштів, за які здійснюватиметься купівля сільськогосподарської землі. Оскільки всі розрахунки, що стосуються сільгоспземель вже з липня відбуватимуться у безготівковий спосіб.

Румунія

Серед переліку вищезгаданих країн, Румунію заведено вважати чи не найбільш лібералізованою та відкритою в плані запровадження ринку землі. Його запустили 16 років тому, і на той час вартість гектара землі становила всього $350, однак за перші роки ціна почала стрімко зростати. Цей період здобув назву перехідного. На сьогодні вартість 1 га – понад 5 340 євро. За даними Eurostat, середній приріст щорічної вартості становить 28%.

Підбиваючи підсумки, можна з упевненістю стверджувати, що після відкриття ринку землі в Україні, її вартість зростатиме. Ба більше, з огляду на родючість українських ґрунтів та успіхи, які демонструють наші аграрії впродовж останніх років, приріст 20% в рік – це найбільш песимістичний мінімум, на який ми можемо розраховувати. Особливо, після 1 січня 2024 року, коли право купувати сільськогосподарську землю отримають юридичні особи, власниками яких є громадяни України.

Інвестування в землю гарантує можливість її будь-коли продати. За такої умови, ймовірність втратити в ціні – мінімальна (завдяки встановленому запобіжнику у вигляді мінімальної ціни).