Президент України Володимир Зеленський анонсував проведення земельної реформи, яка дозволить запустити ринок землі вже у 2020 році. Це означає, що майже 7 млн власники паїв, за наявності бажання, зможуть продати свої паї. Середній розмір паю - 4 га, загальна площа — майже 28 млн га. Також продати землю зможе й держава, що володіє більш ніж 10,5 млн га ріллі. Фермери та агровиробники, які зараз переважно орендують землю, зможуть її купити.

Неофіційно продати та купити землю можна й зараз, але за неофіційної купівлі права покупця менш захищені, а ціни для продавця — нижчі. Після відкриття ринку поступово зростатимуть як ціна купівлі/продажу, так й оренди землі. За оцінками Світового банку, ціна за 1 гектар може зрости до $3 500. Якою вона буде насправді, буде залежати від того, наскільки ліберальним буде ринок. Чим менше обмежень, тим більше ціна. Зараз йде дискусія про можливість обмеження концентрації земель в одних руках, як на рівні країни, так й на рівні регіонів. Також точаться дискусії стосовно того, чи дозволяти купувати землю іноземцям. Поки не зрозуміло, наскільки активно держава буде продавати власні землі. Є плани передачі частини цих земель до новостворених ОТГ. Розробляються програми кредитування фермерів під купівлю землі, що також стимулюватиме попит.

Читайте по темі: Куплю 0,5% Украины. Что написано в новом законопроекте о рынке земли

Завдання нової влади знайти таку конфігурацію відкриття ринку, щоб урахувати інтереси всіх зацікавлених сторін. Інтерес власників - в зростанні ціни на їх актив. Інтерес агровиробників в тому, щоб з орендарів перетворися на власників землі. Інтерес держави, щоб агровиробники "грали в довгу" - дбали про якість землі, інвестували в зрошування, додаткове виробництво, створювали робочі місця та інфраструктуру на селі.  Перетворення орендарів у власників дає стимул "грати в довгу". Отже, від відкриття ринку виграють всі.

Але для досягнення позитивного результату потрібно врахувати й можливі ризики — корупції, низького захисту прав власності. Для цього державні землі повинні продаватися через Prozorro.Продажі, угоди повинні бути захищені від шахрайства та рейдерства. Вже зараз працює група по розробці механізмів з метою запобігання рейдерства. Ці пропозиції будуть в нагоді й при запуску ринку землі. 

Важливою є також комунікаційна складова. Українці повинні зрозуміти, які переваги відкриття ринку, як будуть мінімізовані ризики. Власникам паїв важливо зрозуміти, як буде працювати ринок, які будуть правила.

Читайте також: Земля на продажу. 7 положений нового закона об обороте земель

Тимчасовий мораторій на продаж сільськогосподарських земель в Україні триває вже 18 років. Результат - втрачені можливості інвестицій в сільське господарство, економічного розвитку, а значить й зростання добробуту всіх українців.

Сподіваюсь, що в нової влади вистачить політичної волі виконати власні обіцянки та нарешті відкрити ринок. І відкрити його в такій конфігурації, щоб максимізувати позитивний економічний ефект для всіх зацікавлених сторін.