У зв'язку із зростанням кількості хворих на COVID-19 в Україні, Міністерство охорони здоров’я запропонувало ввести жорсткий карантин вихідного дня, коли будуть працювати лише продуктові магазини, аптеки, транспорт, АЗС та ветеринарні аптеки. 

Така пропозиція викликала у суспільстві чимало обговорень і дискусій. І вони є цілком обумовленими. Локдаун вихідного дня може призвести до непоправних наслідків для сфери культури, гостинності та креативних індустрій. Сотні тисяч працюючих українців ого населення України опиняються у зоні ризику залишитися без роботи. Тобто мова йде про життя та існування людей. 

Окреме питання, чи витримає економіка України, якщо свою роботу призупинить сфера, яка генерує від 2 до 4% ВВП країни (відповідно до розрахунків внеску культури та креативних індустрій за методологією ЮНЕСКО). І це ми говоримо лише в розрізі сфери культури, хоча варто пам’ятати, що загалом аналогічні ризики й для мікро-, малого та середнього бізнесу.

Чи позитивно позначиться закриття закладів культури на загальній статистиці захворюваності?  Ні. Адже заклади культури, очевидно, не є епіцентром для розповсюдження вірусу. Контролювати дотримання карантинних обмежень у них у закладах культури чи не найпростіше: потік людей регулюється, розсадка визначається, те, щоб відвідувачі перебували у масках та температурний скринінг– постійно відслідковується, дезінфікуючі засоби завжди в доступі.

Тому закривати сферу, яка фактично є взірцем для багатьох галузей по виконанню санепідем вимог МОЗ, – рішення, яке нарікає державу на неминучі втрати. 

Заборона на роботу у вихідні дні для закладів культури та креативних індустрій призведе до додаткового зменшення на 50% і більше і без того критичних доходів.

При цьому, якщо орієнтуватися на досвід сусідніх країн в Європі, то повний чи частковий локдаун, який обрали деякі з них, потребує економічний запас міцності країни. А в України його немає. 

До всього, ми забуваємо про зростання психологічного напруження населення. У такі складні часи переглянути стрічку в кінотеатрі, сходити на виставу чи послухати оперу – це справжнє емоційне розвантаження, яке робить людей щасливішими. 

І таку можливість потрібно залишити українцям.