Австрійський економіст Людвіг фон Мізес писав: "Історія економіки — це довгий літопис провалених урядових політик, адже вони були створені зі сміливим нехтуванням економічних законів". 

Дії української влади з черговим закручуванням гайок, а саме обмеження цін на пальне, надихнули мене проаналізувати економічну історію сучасної України. В ній можна виділити кілька рушійних етапів, адже економіка була створена фактично з нуля. Потрібно пам’ятати, що совок закінчився повним економічним крахом та відсутністю елементарних товарів та послуг. Нову економіку створили підприємці, тому вважаю, що її історію слід вивчати як історію створення та розвитку підприємництва.

Етап 1. Розвал СРСР. Повна економічна свобода. Лихі 90-ті. 

Саме це був період великого вибуху, саме тоді було народжене підприємництво. Його старт не був вольовим рішенням мудрих чиновників. Вони просто були не в змозі втримати цього "джина в пляшці", і підприємництво опинилося на волі. До речі, мало хто з першої генерації тодішніх успішних підприємців дотянули до сьогодення.

Вже під кінець дев’яностих, держава почала оговтуватись і потроху вмикати свої механізми гальмування економічного зростання. 

Посиленням регулювання та оподаткування почалося стримування молодого та слабкого підприємництва.

Етап 2. Лібералізація початку 2000-х. 

Реалізація інноваційного, в дечому навіть революційного рішення впровадження статусу ФОП! Для цього почали потрохи зменшувати численну кількість дозволів та ліцензій. До речі, саме у цей період була скасована ліцензія на поштові послуги. Інакше б Нова пошта та інші гравці цього ринку просто не змогли б розвиватися. 

Саме у цей період, без жодних процесів приватизації та державної підтримки, з’явилися нові компанії, що з часом виросли в потужні бізнес-структури. 

2000-2010 роки були золотими роками економічного розвитку. А потім почався новий етап.

Етап 3. Починаючи з 2010 року влада починає знищувати спрощену систему, руйнацію якої остаточно завершили "слуги". Почався тиск на бізнес. Силова система, що діє проти бізнесу, була сформована повністю. Настав кінець лібералізації.

Звісно, інколи трапляються деякі покращення умов ведення бізнесу. Зокрема, зниження ЄСВ до 22% у 2015 році, відкриття ринку землі з 2021 року. Але це більше виключення, ніж система. 

Схоже, що чиновники все ж таки перемогли підприємців. На жаль, перспектива українського економічного дива відкладається на необмежений термін. Тепер ми впевнено крокуємо back to USSR.

Невідомо, скільки потрібно часу до повної зупинки економічного розвитку, і залежить це від підтримки несамовитих та безглуздих дій влади. 

Втім, на щастя або на превеликий жаль, всупереч активним діям можновладців, які міцно тиснуть на гальма, підприємці продовжують рухати нашу країну та добробут українців уперед!