У економічній науці є визначення досконалої конкуренції (perfect competition). Це таке теоретичне поняття, коли виробники/продавці товарів не визначають ціни, а лише приймають рішення за заданої (ринком) ціни, чи будуть вони виробляти/продавати продукт і скільки саме будуть його виробляти/продавати.

До ринку АЗС це теоретичне поняття важко застосувати. Для цього, як мінімум, потрібно, щоб усі бензини і дизпаливо на усіх заправках були однакової якості, що у наших умовах чомусь недосяжно. Ну, і ще там треба кільканадцять умов, серед яких є просто неможливі: наприклад, щоб абсолютно усі АЗС стояли в один ряд у спеціально відведених для них місцях.

На думку деяких експертів, якщо усі АЗС ставлять різні ціни, це вже свідчення відсутності досконалої конкуренції на ринку. 

Але це не зовсім так, бо це лише одна із кільканадцяти ознак її відсутності. Хоча це єдина ознака, до якої має претензії Кабінет міністрів.

Зачепившись за цю "ознаку недосконалості", уряд вирішує її виправити, ввівши регулювання цін на паливо

Що матимемо в результаті? Матимемо одну із ознак досконалої конкуренції на ринку АЗС. 

А от чи матимемо від того наближення до досконалої конкуренції – далеко не факт. Зате ризикуємо мати усі наслідки держрегулювання.