Вчора Верховна Рада ухвалила закон №2239-1 про відокремлення газотранспортної системи (ГТС) від Нафтогазу – 341 голос за.

Україна йшла до цього більше чотирьох років. За цей час план проведення анбандлінгу (відокремлення компаній, що видобувають, транспортують та постачають газ. - Ред.) було змінено тричі. Лише зараз уряду та парламенту вдалося прийняти рішення на основі довготривалих інтересів України, а не політичної кон'юнктури.

Тепер маємо можливість вчасно завершити анбандлінг та отримати серйозний аргумент на тристоронніх переговорах з Газпромом.

Читайте также - Депутат Слуги народа расплакалась в Раде из-за поправки: видео

Тепер у нас є підстави переконувати Євросоюз, щоб він продовжив вимагати від Росії збереження транзиту українською ГТС, яка поступово стає частиною загальноєвропейської енергосистеми.

Для успіху у переговорах і досягнення наших цілей необхідно ще багато чого. Зокрема, прийняти мережеві кодекси та забезпечити вчасне укладання пакету договорів для коректного проведення анбандлінгу.

Читайте также - "Датская зрада", ГТС и разбитые надежды

На жаль, депутати не зберегли в законі можливість залучати до управління ГТС західних партнерів. До цього питання доведеться повертатися пізніше. Але зміни, критичні для завершення анбандлінгу, парламент ухвалив.

Рішення про відокремлення ГТС стало можливим лише завдяки злагодженій роботі всіх зацікавлених сторін. Тепер маємо зелене світло для проведення анбандлінгу від парламенту, за що я щиро дякую всім депутатам, які підтримали цей законопроект.