У Вашингтоні вже різдвяний настрій. Навіть у політичних кабінетах. Перед офісами конгресменів у будівлі комітетів стоять сніговики, діди морози й всілякі новорічні прикраси.

Проголосовані Палатою представників санкції проти Північного gотоку 2 – це не передріздвяний подарунок Україні від американських законодавців, але відчуття від того не менш святкові.

Що ці санкції зроблять?

Це передумова тимчасового зупинення/значного уповільнення добудови російської труби. Це точно ламає гру Кремля з якнайшвидшого запуску ПП2 і відрізання українського транзиту.

Санкції б'ють по компаніях, які укладають труби по дну моря. Зараз цим займається швейцарська компанія All Seas. Компанія, з огляду на санкції, швидше за все зупинить укладку труб, інакше вона ризикує стати банкрутом. Замінити її Газпрому легко й швидко не вдасться. По суті вона унікальна на світовому ринку.

Санкції не б'ють по інших європейських компаніях, які брали участь у створенні цього газопроводу. Це така собі лазерна хірургія від американців, аби не дратувати додатково європейських друзів.

Експерти говорять, що для завершення укладки труб залишалося 60 днів. Недаремно Лавров цими днями був у США. Однак не склалося.

Обидві партії, попри не найпозитивніший контекст в американській політиці, одностайно виступили проти підриву енергетичної безпеки в Європі та в Україні.

Треба віддати належне команді Нафтогазу, яка була лідером процесів з просування санкцій в США останніх трьох років.

Сьогодні очікується голосування в сенаті. Також Трамп обіцяв дуже швидко підписати. Будемо уважно стежити.

Треба сказати, що таке рішення США запустить протидію багатьох впливових гравців. Тому, переконана, що по цій темі ми будемо спостерігати цікаві процеси найближчим часом, зокрема в Європі. Геополітика, яка чіпає інтереси super powers, - справа не лінійна.