Содержание:
  1. "Світ поки небезпечний"
  2. Червоні та зелені
  3. Куди вже можна полетіти 
  4. Які авіакомпанії полетять та з яких аеропортів
  5. Як тепер літати

15 червня українське небо офіційно відкрили небо для польотів в інші країни після трьох місяців заборони. Однак про легкість авіамандрівок, як до пандемії, доведеться мріяти ще довго. 

Зранку 15 червня в аеропорт "Бориспіль" вперше за понад три місяці прибув міжнародний рейс - з Мінська. Але офіційний початок закордонних авіамандрівок приніс радість не всім - пасажири 29 рейсів з летовища "Київ" могли приїхати в аеропорт, купити квитки заздалегідь та навіть спланувати відпустку - але так нікуди й не полетіли - всі рейси з Жулян скасували.

Офіційний дозвіл для відправлення та прийому закордонних рейсів поки мають лише два аеропорти - Одеса та Бориспіль. Та й країн, де нас зараз радо приймуть, наразі небагато. 

Пояснюємо, до чого слід бути готовими, якщо мрієте про фото з віконця літака 

"Світ поки небезпечний"

МЗС не буде перешкоджати українцям їхати на відпочинок за кордон, заявив напередодні міністр Дмитро Кулеба. Але додав: "світ досі небезпечний", українцям треба бути уважними при плануванні поїздок. 

У відомстві рекомендують громадянам стежити за оновленнями на сайтах авіакомпаній, туроператорів, які мають забезпечити вашу подорож, перевірити інформацію на сайті дипустанови країни-призначення, запастися ліками та грішми на випадок надзвичайної ситуації.

У Мінінфраструктури теж радять українцям менше планувати закордонні подорожі в інші країни, зосередившись на мандрівках Україною.

"Ми поступово відкриваємо небо та відновлюємо авіаційну галузь. Але на час пандемії COVID-19 пріоритет для нас незмінний – це розвиток регіональної авіації та внутрішній туризм. Тому зараз активно працюємо над підтримкою регіональних аеропортів - їх модернізацією та будівництвом нових летовищ. Подорожуйте Україною!",- закликав міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Червоні та зелені

Для тих, хто віддає пріоритет іноземним курортам, Міністерство охорони здоров'я склало перелік "червоних" і "зелених" країн для в’їзду. 

Небезпечними для українців досі визнають 50 держав - там кількість активних випадків захворювання на COVID-19 становить понад 40 осіб на 100 тисяч населення (в України цей показник - 37 випадків на 100 тисяч населення). Серед них зокрема США, Італія, Іспанія, Росія, Білорусь, Велика Британія, Бразилія, Франція та інші.

Мандрівникам з "червоних країн" доведеться 14 днів перебувати на самоізоляції чи обсервації.

Ті, хто приїхали з "зелених", ізоляції після подорожі не потребуватимуть. 

Куди вже можна полетіти 

За словами Криклія, для вильоту громадян за кордон є дві умови:

  • відсутність обмежень на в’їзд громадян України.

  • контрольована епідеміологічна ситуація в кожній окремій країні. 

Згідно з даними Мінінфраструктури, у першу чергу українці зможуть полетіти до США та Албанії - їх ніхто не обмежуватиме на кордоні та не змушуватиме здавати тести.

Туреччина радо вас прийме, однак змусить пройти тест по прибуттю, а от охочим полетіти до Великої Британії доведеться відсидіти 14 днів на карантині.

З 27 червня українців чекатимуть в Тунісі - з тестами на кордоні. 

До країн Європейського Союзу поки що українцям - зась. Нещодавно ЄС продовжив заборону на в'їзд іноземців, але з 1 липня розраховують відкрити кордони для туристів.

Зараз до ЄС з України можуть полетіти тільки люди, які постійно проживають у ЄС, громадяни країн-членів ЄС, що нині перебувають за кордоном, члени їхніх родин та дипломати. А ще в’їзд можливий для медиків, дослідників, людям, що перевозять товари, студентам та прикордонникам.

Але можливі зміни. Кіпр і Чорногорія щотижня переглядають можливість відкриття кордонів для українців. Грузія планує повернутись до питання з 1 липня.

Також раніше в МЗС повідомляли, що чекають відновлення авіасполучення з Азербайджаном та Болгарією.

Куда и как могут летать украинцы. Спойлер: пока в несколько стран из двух аэропортов
Фото: пресс-служба Министерства инфраструктуры

Які авіакомпанії полетять та з яких аеропортів

Державна прикордонна служба повідомила, що 15 червня в Україні відновиться пасажирське авіасполучення у 13 аеропортах.

Але адвокат з авіаційного права Андрій Гук пояснює, що насправді уряд досі не змінив постанову №392, яка забороняє приймати та відправляти літаки до 22 червня в усіх українських аеропортах, крім "Борисполя" ("Львів" резервний):

"Якщо аеропорти "Львів", "Київ" та інші, які не "Бориспіль" приймають повітряні судна з міжнародними рейсами - їх повинні штрафувати", - зазначив Гук.

Вчора про намір відновити міжнародні рейси з аеропорту "Київ" імені Сікорського заявили авіакомпанії Belavia, LOT та WizzAir. Але 29 рейсів з 30 за підсумками дня довелося скасувати. Полетіли з "Жулян" змогли лише пасажири до Запоріжжя.

Спершу в розкладі аеропорту на 16 червня було заплановано 10 міжнародних авіарейсів: зокрема, до Мінська, Біллунда (Данія), Атен, Берліна, Нюрнберга, Бремена, Ганновера, Вільнюса, Риги, Лісабона. Втім станом на ранок 16 червня всі рейси знову скасували.

"Аеропорт "Київ" не обслуговує міжнародні пасажирські рейси до 03:00 за місцевим часом, 17 червня 2020 року у зв’язку з продовженням дії карантину COVID-19 у місті Києві, відповідно до постанови Кабінету міністрів України №392 від 20 травня 2020 року" - зазначили на летовищі.

З "Борисполя" 15 червня вилетіло 12 міжнародних рейсів (два скасували), а прилетіло - 11 (один скасований). На 16 червня - поки заплановані 10 рейсів.

"Аеропорт "Львів" поки не забезпечує міжнародне авіасполучення через те, що епідеміологічна ситуація на Львівщині поки цього не дозволяє", - пояснили LIGA.net у преслужбі летовища.

Аеропорти Харкова, Івано-Франківська, Миколаєва, Дніпра та Запоріжжя здійснюють польоти лише в межах України. 

Летовище Одеси додало до внутрішніх авіарейсів два рейси до Мінська та Берліна, але обслужили поки встигли тільки рейси до та з Мінська:

"До Берліна рейси плануємо запускати з середи, 17 червня", - повідомили LIGA.net в аеропрорту "Одеса".

Як тепер літати

Окрім постійної невпевненості, пасажирам доведеться звикати до нових правил в літаках та аеропортах. Зокрема, тепер заходити до терміналів зможуть лише ті, хто має посадкові талони або квитки - й лише у масках (з розрахунком одна маска на дві години подорожей).

Якщо на вході до терміналу, у вас буде температура вище 38 градусів, лихоманка, кашель чи утруднене дихання, до літака можуть не допустити.

Літаки перед рейсами мають дезінфікувати. На вході до літака можливий повторний температурний скринінг.

МАУ пообіцяла залишати останній ряд вільним на випадок, якщо хтось із пасажирів почне кашляти.

Їжа на борту та в терміналах продаватиметься тільки запакованою, розраховуватися можна тільки безготівково

Ось як виглядає процес авіаперельотів в умовах пандемії в аеропорту Стамбула.

Вже по прильоту на пасажирів теж можуть очікувати несподіванки. Наприиклад, грецька авіакоманія Aegean вже попередила клієнтів, що після прибуття в Грецію їх ділитимуть на групи.

Група А - це пасажири цих з Австрії, Болгарії, Хорватії, Кіпру, Чехії, Данії, Естонії, Фінляндії, Німеччини, Угорщини, Ісландії, Ірландії, Латвії, Ліхтенштейну, Литви, Люксембургу, Мальти, Норвегії, Польщи, Румунії, Словаччини, Словенії, Швейцарії. Їх тестуватимуть на COVID-19 вибірково.

До групи В потрапили Албанія, Бельгія, Франція, Італія, Північна Македонія, Нідерланди, Португалія, Іспанія, Швеція та інші країни, що не входять до ЄС. До цієї групи попадає і Україна. По прильоту до Афін на COVID-19 тестуватимуть абсолютно всіх пасажирів з цих країн.

100% прибулих до Салоніків тестуватимуть на Covid-19 одразу після прибуття.

Перевірені пасажири муситимуть примусово самоізолюватись на добу, доки результати тестування не стануть доступними - навіть якщо збиралися здійснити в Греції кількагодинну пересадку.

Але правила змінюються дуже швидко. Тому варто перевіряти всю наявну інформацію навіть напередодні вильоту.