С 1 июля за вождение в пьяном виде - судимость, а штрафы вырастут в разы. Что нужно знать
Авто (фото - Pixabay)

З 1 липня в Україні набирає чинності закон № 7279-д, який вводить кримінальну відповідальність за керування у стані сп'яніння. Штрафи за такі проступки, згідно з новим законом, також зростають в рази.

Закон ухвалили ще у 2018 році, і положення про кримінальну відповідальність мало запрацювати із січня 2020 року, однак його перенесли на 1 липня.

З 1 липня Кримінальний кодекс доповнюється статтею 286-1.

Тож під кримінальну відповідальність тепер підпадають такі порушення:

Як змінюються штрафи

Допустимою нормою алкоголю в крові вважається не більше 0,2 проміле.

Наразі штраф за перше зафіксоване водіння в нетверезому стані в Україні - 10 200 гривень. Також водія позбавляють прав на рік.

Якщо водія впіймають вдруге впродовж року, штраф складає 20400 гривень, без посвідчення він залишається на три роки.

З 1 липня ця сума істотно зросте і водіям доведеться викласти за перше порушення закону вже від 17 000 до 34 000 гривень з позбавленням прав на термін до 3 років. Повторне порушення закону буде коштувати 51 000 гривень штрафу. Окрім того, у водія відберуть право на керування  транспортними засобами  терміном від двох до трьох років. 

Основна зміна полягає у тому, що з 1 липня санкція у вигляді позбавлення права на керування транспортними засобами та відповідний штраф - це вже не справа про адміністративне правопорушення, а кримінальний проступок, пояснює LIGA.net адвокат Денин Конюшко. 

“Тобто, порушнику загрожує отримання судимості - інформація про притягнення до кримінальної відповідальності зберігається у державних базах даних протягом усього життя (хоча звичайно й буде вважатися погашеною протягом певного терміну)”, - зазначає Конюшко.

Що вважатиметься кримінальним злочином

Якщо водіння в нетверезому вигляді спровокує ДТП з тілесними ушкодженнями, то відповідальність для водія виходить за межі штрафів - із застосуванням покарання у вигляді обмеження/позбавлення волі. (так було і раніше)

А з 1 липня змінюється поняття “злочин”: тепер кримінальні правопорушення поділятимуться на кримінальні проступки та злочини (нетяжкі, тяжкі, особливо тяжкі).

Проступки каратимуться штрафами, а от за злочини можна потрапити за ґрати від п’яти років до довічно, зокрема:

  • На термін до п'яти років позбутися волі або до 10 000 неоподаткованих мінімумів ( зараз 170 000 гривень) можна у випадку вчинення нетяжкого злочину;

  • У разі вчинення тяжкого злочину закон передбачає позбавлення волі на термін до 10 років або штраф до 25 000 н.м (425 000 гривень) - наприклад, це умисне тяжке тілесне ушкодження.

  • Особливо тяжкий злочин карається перебуванням за ґратами на термін понад 10 років чи довічно та сплату штрафу розміром понад 25 000 н.м (425 000 гривень) - наприклад, вбивство.

Поліцейські-дізнавачі та суд

Водіння у стані сп’яніння без заподіяння ушкоджень вважатиметься кримінальним проступком зі спрощеним досудовим розслідуванням. Розслідувати проступки повинні поліцейські з окремого спецпідрозділу - дізнавачі. 

Впровадження закону у повному обсязі відклали з січня на липень саме через те, що формування нових підрозділів до того часу завершити не встигли. 

“Правоохоронці зможуть затримувати винуватця на 72 години, у разі, якщо він чинить опір або намагається втекти (з дотриманням вимог статті 211 Кодексу). Також може бути затримання на 24 години за спробу нетверезої людини заподіяти шкоду собі або іншим”, - пояснює Колюшко. - Процедура розгляду таких справ у суді також змінюється - в теорії вона повинна пришвидшитись. Наразі судовий розгляд таких справ  повинен відбутися впродовж трьох місяців. Якщо протягом цього терміну людину, яка керувала авто в стані алкогольного сп'яніння, не притягнули до відповідальності, справа закривається за спливом термінів”, - пояснює адвокат. 

Закон дозволяє скоротити процедуру притягнення до відповідальності з 2-2,5 місяців до 10 днів.

Ідеї в Авакова, або До чого ще слід готуватися

З 1 червня в Україні  запрацювали камери для автоматичної фіксації перевищення швидкості. З липня камери почнуть також фіксуватимуть проїзд перехресть на червоне світло та виїзд на смугу для громадського транспорту, днями повідомив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Також він анонсував підвищення в Україні штрафів за перевищення швидкості.

Наразі покарання за це порушення таке: 127,5 гривень при перевищенні до 50 км/год, якщо більше 50 км/год - 510 гривень. За його словами, законопроєкт про підвищення штрафів вже готовий: 

"Ми підготували законопроєкт, щоб цифра була значно більшою, 3400 гривень для тих, хто перевищив більш ніж на 50 км/год", - заявив Геращенко.

До того ж в уряді хочуть прив’язати розмір покарання до доходу - як у Фінляндії та Швейцарії, каже Геращенко: 

"У нас деякі глави держкомпаній, наприклад, отримують по 10 мільйонів гривень. Якщо штраф буде в 2% від доходу - це вже 200 000 гривен за перевищення швидкості. І тоді це буде серйозно, і не хотітиметься порушувати. Це ідеальний варіант, і ми до нього поступово прийдемо ", - зазначив заступник Авакова.

Незадоволені в МВС й системою отримання водійських посвідчень в Україні: 

“У Швеції, щоб отримати права, людина повинна провести з інструктором 100 годин. У нас тільки 20. Ми готуємося до того, щоб підняти хоча б до 80 годин. Це підвищить вартість навчання в чотири рази, але підвищить ступінь відповідальності й інструкторів, і людей, які навчаються”, - заявив Геращенко.