Зараз виникає багато запитань щодо того, які країни ввели обмежувальні заходи у зв’язку із загрозою поширення COVID-19, а також те, що ці обмежувальні заходи означають на практиці. 

Найбільше запитань, які надходять до авіакомпанії МАУ та до мене у особистих повідомленнях, стосуються, звісно, Італії. Більшість авіакомпаній обмежила кількість рейсів, деякі скасували авіасполучення з країною. Чому? Перше, і найголовніше, -  відсутність попиту. Італія - туристична країна. Туризм постраждав першим.

Читайте також - Коронавірус і торгова криза: готуємося до гіршого. Як пережити нову реальність

Владі Італії слід віддати належне – введені своєчасні запобіжні заходи, аби відсоток інфікованих не досяг бодай 1% населення. Так, сьогодні слід тверезо сприйняти факти - при населенні понад 60 млн, згідно з даними звітів Всесвітньої організації охорони здоров'я в Італії інфіковано всього близько 0,01% осіб. Відповідно й карантинні заходи не передбачають тотального розриву логістичних ланцюгів.

Посилаючись на офіційні джерела, спробую пояснити, який режим нині діє в Італії.

Карантин в Італії не призвів до припинення роботи італійських аеропортів. Усі повітряні ворота країни продовжують функціонувати, а виконання польотів з країни гарантоване за умови дотримання певних обов’язкових процедур, затверджених владою.

Зокрема, згідно з рішенням керівництва Італії від 8 березня 2020 року, усі, хто під час карантину користується авіатранспортом у службових, особистих цілях, або за станом здоров’я, мають задекларувати цілі перельоту у поліції.

Читайте також - Формула коронавірусу - гроші або люди. Який варіант обере Україна

Форма декларації доступна на сайті авіаційного регулятора Італії.

Те саме стосується перельотів за межі Італії – у країни шенгенської або нешенгенської зони – мандрівники повинні подавати декларацію, де обов’язково, окрім цілей перельоту, мають вказувати місце вильоту та прибуття рейсу. 

Варто зазначити, що це однаковою мірою стосується як пасажирів, так і персоналу авіакомпаній, аеропортів та персоналу обслуговуючих компаній. Після затвердження декларації її слід обов’язково мати при собі на випадок перевірок уповноваженими органами.

Авіакомпанія МАУ ухвалила рішення тимчасово призупинити виконання польотів до Венеції до 12 квітня, а рейси до Мілана та Рима будуть виконані найближчим часом переважно на "вивіз" тих пасажирів, які мають бажання покинути територію Італії, у тому числі й тих пасажирів, хто мав квитки на рейс Венеція-Київ.

Читайте також - Нам потрібно навчитися жити з коронавірусом. Поради Комаровського

Своєю чергою, ми закликаємо зважено оцінювати ситуацію та уникати будь-яких панічних настроїв. У період даних посилених епідеміологічних заходів, усі борти МАУ проходять посилену санітарну обробку. Комплексна хімічна дезінфекція кабіни пілотів, салону літака, усіх робочих поверхонь, багажу, вантажу, контейнерів відбувається на кожному рейсі прильоту.

Безпека - пріоритет номер один для нас.

Авиасообщение при коронавирусе: зачем ограничивают полеты и надолго ли
Авиасообщение при коронавирусе: зачем ограничивают полеты и надолго ли