Достатньо поглянути на актуальну світову аналітику перспектив туристичного бізнесу та поточного стану авіаційного ринку, щоб однозначно усвідомити – нова реальність вже настала. Канцлерка Німеччини нещодавно порівняла нинішню ситуацію із періодом Другої світової війни. Не дуже втішна оцінка, враховуючи те, що смертність від COVID-19 в Німеччині не перевищує 3%.

Ситуація залишається малопрогнозованою, тим не менше, прийшов час робити перші узагальнення, спираючись на аналітичні дані.

Наприкінці березня, Всесвітня організація туризму (UNWTO) зробила висновок, що за такого масштабного припинення пасажирських перевезень по всьому світу, за підсумками 2020 року міжнародні потоки туристів зменшаться на 20%-30%. Це може призвести до зниження міжнародних надходжень від туризму на $300-450 млрд, а це майже третина від $1,5 трлн, отриманих у 2019 році.

Організація зазначає, що в 2009 році, на тлі світової економічної кризи, міжнародні туристичні потоки скоротилися на 4%, тоді як спалах атипової пневмонії SARS призвів до зниження всього на 0,4% у 2003 році.

Експерти зазначають, що таким чином, через COVID-19 буде втрачено від п’яти до семи років зростання на світовому ринку туризму. Керівництво UNWTO вже припускає втрату мільйонів робочих місць в даному секторі економіки.

Звітність на сайті Євроконтролю про зупинки авіакомпаній ЄС та Близького Сходу говорить сама за себе (станом на 29 березня). Її частково відображено нижче на інфографіці. 

COVID - не SARS. Негативное влияние похлеще кризиса 2009-го. Счет на миллиарды

В цілому ж, у березні повністю зупинили польоти Austrian Airlines, Brussels Airlines, Air Baltic, Czech Airlines, El Al, LOT, компанії Ryanair Group, Turkish Airlines, МАУ, Emirates та Etihad. Велика кількість перевізників була вимушена критично скоротити польоти на 80-90%. У такому стані опинилися Air France, Alitalia, KLM, Lufthansa Group, SAS, SWISS, TAP, Wizz Air.

Причиною такого стану речей стали локдауни країн та припинення міжнародного пасажирського авіасполучення. Євроконтроль на цей рахунок підсумовує, що для нерезидентів ЕС зачинена вся Шенгенська зона. 

У березні свої кордони та небо для міжнародних перельотів цілком зачинили Бельгія, Кіпр, Естонія, Франція, Грузія, Росія, Угорщина, Ізраїль, Італія, Литва, Польща, Туреччина, Україна, Великобританія. Авіатрафік з величезними обмеженнями ще якось можливий між країнами Єврозони у Німеччині, Австрії, Данії, Нідерландах, Португалії, Іспанії, Швеції, Швейцарії.

На тлі критичного спаду пасажирських перевезень активізувалися вантажні, а надто - гуманітарні вантажні перевезення: багато пасажирських повітряних суден перетворюється на вантажні, адаптуючи до цього свої пасажирські салони. Такі рейси вже роблять Austrian Airlines, Wizz Air, Lufthansa, Air China.

Найближчим часом ми також плануємо перший такий переліт, який обов’язково супроводимо фото- та відеофіксацією.

Радіємо за ДП "Антонов", яке повністю зафрахтоване на квітень, адже має у своєму парку великогабаритні літаки Мрії та Руслани, які здійснюють доставку вантажів із Китаю по всій Європі (до речі, чому в Україні державні логістичні замовлення не розміщуються на цьому підприємстві?).

Що далі:

  • виживуть тільки ті, хто здатен адаптуватися (профспілковий рух та надмірні соціальні гарантії в цьому контексті гратимуть не на користь підприємств);

  • мікромобільність людей після виходу із цієї кризи переважатиме над макромобільністю;

  • світ більше ніколи не буде таким відкритим, "без кордонів" та "без віз";

  • посилиться політика протекціонізму зі сторони сильних економік Європи на фоні тимчасового послаблення зі сторони Єврокомісії правил "державної допомоги" (фактично, урядам дозволили надавати державну підтримку національним компаніям);

  • загальна кількість вивільнень у сфері авіації може сягнути 40% (станом на зараз вже "законсервовано" близько 40% комерційного світового авіафлоту). Про масштабні вивільнення вже оголосили Lufthansa, KLM, AirBaltic, British Airways, SAS, Finnair.

Далі буде!