ЗМІ пишуть про пропозиції розширити перелік так званих "розкішних авто" шляхом зниження планки "розкоші" до 1,2 млн грн (200 мінімальних заробітних плат), або $42 800 (власникам таких авто доведеться сплачувати по 25 000 грн щороку). 

На сьогодні такий податок платять власники автомобілів, вартістю 2,25 млн грн (375 мінімальних заробітних плат) або $80 000. 

Що це? Дурнуватість чи свідоме цькування середнього класу?

У 2022 році запропонують вважати багатіями власників авто, вартістю $20 000, у 2023-му, вартістю $10 000, в 2024-му – $5 000. Потім дійде до велосипедів. А далі? Оподатковувати дерева, як при Сталіні? Чи чоботи зі штанами маєш, то вже багатій? 

Я не прихильник СРСР, але при совці після війни щорічно знижували ціни та скасовували податки, а в Україні ціни ростуть і податки підвищують! То може ще олію оподаткуйте, як в Древньому Єгипті, чи введіть податок на сечу, як в Древньому Римі (Pecunia non olet-Гроші не пахнуть!). Чи податки на стриптиз, як в Техасі, або на віскі, як в Японії, чи в Міннесоті на хутро? 

На вікна і каміни, як в Англії, чи на бороди, як Петро 1. Податок на тінь, як в Венеції, чи податок на сонце, як на Балеарських островах, чи податок на пилюку, як в Вірменії, або податок на коров’яче пердіння, як в Естонії. Чи податок на барбекю, як в Бельгії, чи податок на ім’я, як в Швеції? Чи податок на вуха, як в Тибеті. Хочеш – плати, не хочеш – іди до хірурга!

Багато чого можна оподаткувати: взуття пішоходів, бо тротуари потрібно ремонтувати, або повітря, бо народ став менше дихати, як в Чіполіно. Чого саме до автомобілістів причепилися? Нагадати, як в Франції ввели податок на сіль, так званий "габель", який став одним із факторів, що спричинили Французьку революцію?

Де логіка? В Німеччині є транспортний і екологічний податки! Але він більший на авто, що забруднюють повітря і загрожують здоров’ю громадян, а менший на сучасні екологічні авто і це стимулює оновлення автопарку та німці дихають чистим повітрям! У нас навпаки: Київ на першому місці по забрудненості повітря, а прагнення українця купити собі сучасне екологічне авто рубається податками!

P.P.S. Зараз уряди багатьох країн повернулися до мудрості Тиберія. Коли губернатори римських провінцій попросили його підняти податки, імператор відповів: "Хороший пастух стриже овець, а не здирає з них шкуру". Лише в Україні продовжують і сьогодні дивувати!!!

Податки є законна форма грабежу (філософ Фома Аквінський)

Оригінал