Відновлення економіки Донецької та Луганської областей, яка постраждала від російської військової агресії, – важливе завдання для України. І Кабінет міністрів вже має спосіб його вирішення – створити на Донбасі "пояс успішності"

Таким чином політики намагаються підкреслити основний меседж — показати, що на підконтрольній Україні території покращиться якість життя, зростуть зарплати і туди тяжітимуть переїхати громадяни країни не тільки з окупованих територій, але і з інших областей України. 

На Луганщині місцеві кажуть, що проблема №1 — логістика. Через військову агресію з Росією та окупацію залізнична гілка, яка з’єднувала частину області з Луганськом і була транспортним каналом для торгівлі з РФ, опинилася в ізоляції. Сьогодні біля 200 000 українців із східної частини області не можуть дістатися до західної залізниці. 

Вирішення цієї проблеми має стати пріоритетним завданням для урядової стратегії. Про такі плани вже заявляють на рівні уряду, а сам проєкт внесли в стратегію розвитку Донецької та Луганської областей.

Будівництво залізничної гілки коштуватиме приблизно 2,4 млрд грн, за розрахунками НІСД. Для порівняння за гроші, які хочуть запланувати для нового президентського університету, можна побудувати три таких залізничних сполучення.  

Наразі є декілька варіантів маршрутів. З одного боку, можна покращити сполучення всередині Луганської області, протягнувши залізницю від Старобільська до Рубіжного, яке входить в агломерацію міст разом з Лисичанськом та Сєвєродонецьком. З іншого – можна розвернути сполучення в напрямку Харкова та з’єднати відрізану гілку зі Сватово. 

Якщо перший варіант важливий тим, хто працює на органи місцевого самоврядування, то другий цікавить ділових активних містян, які часто подорожують до великого східного мегаполісу, а також допоможе вивозити продукцію до великих переробників.   

Чому відновлення залізничного сполучення на Луганщині вкрай важливо

Місцеві скаржаться, що наявність власної машини вже давно стала обов'язковою частиною трудового контракту в Старобільську та інших містечках Луганщини. До найближчої станції, де можна сісти на потяг до Харкова чи до Києва, 70 км, а автобуси ходять не часто. Якщо ти не зі Старобільська, а трохи далі, то за один день дістатися Сєвєродонецька та повернутися назад просто неможливо. 

Така логістична пастка обмежує можливості не тільки місцевих, але і фермерів. Вивезти продукцію без залізниці — непросто, адже для цього потрібно наймати вантажівки, минати серію блокпостів на дорозі через Новоайдар (дорога на Рубіжне, де найближча станція, в жахливому стані), ще й слідкувати за дотриманням обмежень на вагу вантажа. 

На практиці це створює широке поле для корупції та підвищує ризики для підприємця отримати додаткові збитки через затримки та псування продукції. Для того, щоб мати хоча б якісь гарантії своєчасного транспортування, підприємці мають активно комунікувати свої проблеми через міжнародні організації. Це не вирішує проблему загалом, але може покращити логістику конкретного підприємства.

"Пояс успеха" для Донбасса – отличный план. Но как его внедрять без ж/д сообщения?

Що змінить відновлення будівництва залізниці

1. Від успішності проєкту залежить надійність постачання електрикою 1 млн українців

Луганська ТЕС забезпечує електрикою 1 млн місцевого населення. Але зараз Україна на може поставляти дешеве вугілля газової групи і змушене купувати дорогий газ. Перевезення вугілля автодорогами неможливе, а сподіватися на регулярні поставки антрациту з Росії просто наївно, тому залізничне сполучення з національною мережею — стратегічно важливе для Луганської ТЕС. 

Завдяки появі нового сполучення, ТЕС перестане бути збитковою. Це також відкриє шлях до інвестицій в електростанцію, яка давно потребує модернізації, і підвищить надійність електропостачання в області. 

З поточними затримками у постачаннях не варто очікувати на позитивну динаміку відкриття нових підприємств та створення додаткових робочих місць у регіоні, адже вимушені простої виробництва здорожчуюють вартість продукції. 

2. Розблокує економічний потенціал фермерства на Луганщині

Місцева влада Старобільська давно планує, а нещодавно почала реалізацію проєкту загрологістичного хабу для аграріїв. Але сьогодні в регіоні не вигідно займатися фермерством через дорогу логістику. 

Суттєве відновлення доріг в рамках "Великого будівництва" мало б збільшити швидкість та частоту доставки вантажів, але покращення якості покриття відбулося одночасно з посиленням контролю за вагою вантажу. Тому ця інвестиція не допомогла значно зменшити видатки фермерів на вивіз продукції. 

Будівництво залізничної колії зробить місцеву продукцію більш конкурентною, а роль Старобільська, який знаходиться в центрі району, зросте і він справді стане таким хабом для аграріїв. 

3. Зробить місцевих мобільнішими та розширить можливості навчання та працевлаштування

Не секрет, що чим складніше людям переміщатися, тим менше вони це роблять. Це значить, що місцеві не можуть покращувати свою кваліфікацію, вчасно вирішувати проблему зі здоров’ям. А ще у них невеликий вибір роботи, що робить перемовну позицію працівників слабкою та незахищеною — можуть не доплачувати чи шантажувати можливістю звільнення. 

Нещодавній запуск електрички по відрізаній гілці залізничній лінії Кіндрашівська-Нова — Лантратівка вже покращив переміщення на сході Луганщини і показав, що є запит місцевих на альтернативну автобусам логістику. 

Для місцевих електричка робить їх життя менш закритим, але цей ефект обмежений через відсутність з’єднання із національною залізничною мережею.

4. Будівництво залізничного сполучення дасть місцевим роботу та надію на економічне відновлення 

Реалізація такого великого інфраструктурного проєкту дасть багато роботи місцевим на будівництві, а також стане кращим аргументом для тих, хто хоче власними очима побачити впровадження стратегії "поясу успішності" в Луганській області. Українці, що живуть на тимчасово окупованих та підконтрольних уряду території Луганщини, зможуть швидше та легше подорожувати країною, а не стояти у заторах на блокпостах на автодорогах. Цей досвід має значний вплив на ставлення до України, до реформ та є ефективним способом протидії пропаганді. 

Який би варіант будівництва не обрала влада, його вплив на відновлення Луганщини та Донеччини буде суттєвим. Щонайменше з вакансій пропадуть вимоги до наявності власного авто, що стане відчутним кроком вперед для місцевих.