Про "зраду" останні тижні пишуть багато. По суті і без. Тож насамперед хочу подякувати фаховим журналістам за професійний підхід до відбору та поширення інформації про дороги. Далі по суті.

Учора увечері, як вітряна буря, що проносилась вулицями міст та селищ країни, мережею поширився буревій випадкових цифр про фінансування доріг, зорганізований колишнім співробітником Укравтодору. Дякувати Богу, такі "фінансисти" вже не працюють в Укравтодорі.

Уся інформація, викладена далі, є офіційною та може бути використана для подальшого вивчення та аналізу фахівцями галузі.

Минулого року Укравтодор, як розпорядник бюджетних коштів, забезпечив виконання робіт відповідно до виділеного фінансування на рівні 92,5 %. При цьому використано всі виділені кошти. Однак обсяг фінансування був меншим за попередньо запланований обсяг.

У 2018 році за рахунок усіх джерел фінансування введено в експлуатацію 1 412 км автомобільних доріг державного значення, а також влаштовано поверхневі обробки на 150 км. Тобто разом 1 562 км. Обсяг виконаних ремонтів у 2018 році склав 22,6 млрд грн від запланованих 24,4 млрд грн (92,5 %). У тому числі, за рахунок державного бюджету, майже 17 млрд грн від запланованих 18,1 млрд грн (94 %).

Повторимо, використано всі виділені кошти, однак обсяг фінансування був меншим за попередньо запланований через ненадходження коштів від конфіскату (2 млрд грн) на окремі бюджетні програми, такі як 3111140 "Покращення стану автомобільної дороги Н-31 Дніпро – Царичанка – Кобеляки – Решетилівка" та 3111160 "Покращення стану автомобільної дороги Житомир – Чернівці".

Для порівняння - у 2017 році плановий обсяг фінансування доріг державного значення за рахунок всіх джерел фінансування складав 23,06 млрд грн. Фактично було виконано робіт на 15,73 млрд грн (68%). Така тенденція свідчить про позитивну динаміку не тільки в питанні фінансування, але й в системі управління галуззю.

"Псевдофахівці", які маніпулюють на темі цифр, не враховують важливого факту. Фінансування ремонтно-будівельних робіт на дорогах здійснюється з різних джерел: дорожнього фонду, місцевих бюджетів різних рівнів, Державного фонду регіонального розвитку. Це фінансування спрямовується окремо на дороги державного, окремо - місцевого та комунального значення.

Тож загалом по всій країні, відповідно до офіційної інформації, було відремонтовано 3800 км. З них 1562 км доріг державного значення, про що і анонсувалося Агентством на початку року.

Коротко про головне

Створення Дорожнього фонду є однією із фундаментальних змін дорожньої галузі, що дасть гарантований результат на роки вперед. Він гарантує збільшення не тільки кількості відремонтованих км доріг, але й якості галузі в цілому. Серйозні зміни вимагають стратегічного бачення та повного перезавантаження системи.

Наразі на жодному метрі проведених ремонтів не допускаються такі порушення, якими супроводжувалися ремонти минулих років. Як приклад, на трасі М-05 Київ – Одеса на багатьох ділянках виявлено повну відсутність основи, що унеможливлює проведення планових ремонтів, а вимагає капітального ремонту та капітальних вкладень. І така дорога в країні не одна.

Фінансування нового будівництва, реконструкції, капітальних та поточних ремонтів збільшується: 2017 рік – 18,5 млрд грн, 2018 рік - 22,6 млрд грн Збільшується і кількість кілометрів відремонтованих доріг: 2017 рік – 1 400 км, 2018 рік – 1 562 км. При цьому варто враховувати, що збільшення витрат на проведення дорожніх робіт є цілком закономірним - перехід на капітальний ремонт та реконструкцію (що вимагає значно більших коштів), використання більш сучасних технологій із забезпеченням довготривалого ефекту (посилення основи дорожнього одягу шляхом влаштування щебенево-піщаної суміші та регенерації, влаштування додаткових шарів дорожнього одягу), збільшення вартості матеріалів.

Окремо надаємо інформацію про збільшення вартості матеріалів та індекси цін, на які не впливає Укравтодор як розпорядник бюджетних коштів. За період з 2016 по 2018 рр. відбулося суттєве зростання цін на основні дорожньо-будівельні матеріали: бітуму – на 77,4%; щебінь – на 97 %, асфальтобетонну суміш – на 66 %, дизельне паливо – на 48 %.

Безумовно, підвищення цін на бітум пояснюється в першу чергу зростанням цін на нафту. Для прикладу, станом на 01 квітня 2016 р. (на початок будівельного сезону) ціна за барель нафти BRENT становила $38,69 а станом на 02 квітня 2018 р. - $67,76, тобто зростання відбулося на 75%.

Ситуацію з підвищенням цін також загострила значна активізація ремонтно-будівельних робіт на автомобільних дорогах, що спровокувало зростання попиту на бітум як основний дорожньо-будівельний матеріал. Є інші негативні фактори, які знаходяться поза межами компетенції Укравтодору: відсутність в Україні власного виробництва бітуму, висока імпортозалежність, монополізація ринку окремими постачальниками. В основному, бітум займає 50 % в вартості об’єкту з поточного середнього ремонту, тому зміна ціни бітуму на 10% призводить до загального подорожчання об’єкту на 5%. За цей період ціна бітуму змінилася на 77,4 %, тому цілком логічно, що вартість поточного ремонту тільки з врахуванням підвищення цін на бітум має зрости мінімум на 39 %.

Тенденція до підвищення вартості об’єктів спостерігається і по іншим галузям будівництва. Для порівняння в суміжних галузях будівництва, в яких бітум не є основним будівельним матеріалом, за офіційними статистичними даними зростання цін на будівельно-монтажні роботи відбулося на 39%. Сподіваємося, що аналітики дорожнього ринку у подальшому будуть більш обережні з цифрами.

І на останок.

В Європі – дороги єднають. Політиків і людей. В Україні, на жаль, - поки навпаки. Попри це, реформа галузі відбувається. Поступово, але впевнено і з конкретними результатами. Заточеність на негатив нікому не йде на користь. Відновлення українських доріг має бути нашим спільним здобутком.