5 самых ожидаемых тенденций в HR в этом году
Фото: iStock/Global Images Ukraine

Минулий рік у сфері HR запам’ятався ґрунтовною ревізією того, як працювати з внутрішньою культурою та проблемами продуктивності в компанії. У поточному році основна увага приділятиметься залученню сучасних технологій. Протягом попередніх років технології використовували лише для вирішення щоденних епізодичних завдань. Але у 2018-му орієнтація на їх повсюдне застосування стане вирішальним елементом збереження робочого місця.

Катерина Коваленко, керівник HR-департаменту страхового альянсу AXA, на лекції, організованій освітньою платформою House of Knowledge, розказала про п'ять найочікуваніших тенденцій сфери HR у новому році, які так чи інакше пов'язані із залученням сучасних технологій.

Працюємо віддалено

Працювати вдома, у кафе, у коворкінгу чи в іншому місці, де є Wi-Fi, - зростаюча тенденція у всьому світі. Протягом останніх двох десятиліть кількість людей, що працюють дистанційно принаймні частково, зросла в чотири рази і становить 37%. Важливим чинником такого зростання стала технологія VPN. Вона полегшує доступ до робочих систем з будь-якого комп'ютера. Це дає можливість залучати нових працівників практично з будь-якої точки світу і влаштовувати з ними відеоконференції.

Читайте также - Как добиться поддержки сотрудников во времена перемен

Тому нікого вже не дивує факт, що більшість стартапів створюються віддаленими командами. І взагалі, з корпоративного погляду, можливість працювати віддалено не лише дає доступ до пулу кандидатів, а ще й допомагає зберегти поточних співробітників, утримуючи баланс між роботою та комфортним життям. Крім того, влаштування віддалених робочих місць дозволяє українським компаніям скорочувати видатки, оптимізуючи використання офісних ресурсів. Прогресивні HR-відділи вже зараз впроваджують окрему політику для організації робочого процесу співробітників як в офісі, так і за його межами.

Рекрутинг наосліп

Технологічні компанії Кремнієвої долини у 2017 році були закидані звинуваченнями в частих випадках упередженого ставлення до кандидатів на свої вакансії. Як найпростіше звести до мінімуму будь-які упередження? Очевидний спосіб - запровадити рекрутинг наосліп. Для цього під час першої співбесіди можна запропонувати кандидатові не зазначати в резюме вік, етнічну приналежність чи місце навчання, а ухвалювати рішення виключно на основі здібностей та досягнень.

Читайте также - Рекрутер: инструкция по применению

Для цього існує спеціальна рекрутингова програма, створена для автоматизації підбору співробітників та збереження анонімності кандидатів. Спосіб мислення HR-професіоналів і підхід до адміністрування змінилися. Тепер вони використовують технології, щоб об’єднувати людей і залишатися на зв’язку.

5 самых ожидаемых тенденций в HR в этом году

Фото - House of Knowledge

Помірна гейміфікація

Метод, який сповідує гейміфiкацiя, стосується ідеї перетворення вмотивованості співробітників на конкурентний ігровий формат, що працює для цілої низки цілей. Відбувається це незалежно від сфери діяльності чи професійних обов'язків. З появою софту для смартфонів можна використовувати спеціальний додаток для підбору персоналу, алгоритми якого самостійно здійснять всю необхідну аналітику.

Читайте также - HR-библиотека: 12 книг о поиске талантов и управлении ими

Крім того, гейміфікація, особливо в бізнесі, може бути використана для підбору кандидатів. Гейміфікація здатна перетворити стандартні тести для оцінки критичного мислення й пізнавальних здібностей на цікавий процес. Але для того щоб залишатися в тренді, цей процес має бути швидким, прозорим та інтуїтивним, без витрачання часу виключно на “гру”. Адже в сучасному світі з його насиченим інформаційним потоком зникає поняття “чекати”.

Пасивні кандидати

Хедхантинг пасивних кандидатів завжди був частиною процесу підбору кадрів. Але в наші дні цей процес кардинально відрізняється від простого переглядання резюме кандидатів на сайті пошуку роботи. З появою соціальних мереж комунікувати з кандидатами стало легше, ніж будь-коли раніше.

Подібним чином пули талантів тепер можна виокремити простим пошуком хештегів, форумів або інших методів онлайн-спілкування. Розглядаючи таких кандидатів - як у певних групах, так і індивідуально залежно від платформи - рекрутери можуть дізнатися, на що спрямовані пошуки потенційних кандидатів і чи готові вони внести зміни до своєї кар'єри.

Перспективні кадри

Українські HR-спеціалісти все більше відчувають потребу у здобутті сучасної профільної міжнародної освіти. Адже в той час як у суспільному дискурсі часто підкреслюється повернення до необхідності працювати руками, жорстока правда полягає в тому, що позиції штучного інтелекту на ринку продовжують посилюватися.

Це недивно, адже якщо штучний інтелект замінює повторювані завдання, то інтелектуальна аналітика вносить корективи до рівнів управління та додає знання деталей, таких необхідних для ухвалення рішень.

Читайте также - Становитесь умнее, не прилагая сверхусилий

Такий стан справ переносить все більшу кількість професій, де потреба в особистісному факторі некритична, до так званої вразливої групи. А компаніям, враховуючи сучасні роботенденції, у 2018 році доводиться переходити на новий рівень використання людського капіталу.

У такому випадку навіть досвідченим співробітникам, які здатні оцінити переваги комп'ютерної робочої сили, потрібно розширювати коло компетенцій, які потребують саме людського втручання.

Подписывайтесь на аккаунт LIGA.net в Twitter, Facebook и Google+: в одной ленте - все, что стоит знать о политике, экономике, бизнесе и финансах.