Долой прокрастинацию. Успеть все и не сойти с ума. Книга
Книга "Год продуктивности" Криса Бэйли (коллаж - LIGA.net)

Продуктивність - справжня життєва пристрасть автора книги "Рік продуктивності. Експерименти із часом, увагою та енергією" Кріса Бейлі. Він випробовував на собі найрізноманітніші методики та, зрештою, вирішив поставити експеримент: на
рік відклав усі справи і почав перевіряти на собі різні техніки підвищення ефективності.

Протягом 365 днів він медитував по 35 годин на тиждень, прокидався о 5:30, жив у повній ізоляції, спілкувався з гуру продуктивності та, в результаті, вивів найдієвіші техніки, які допоможуть кожному боротися із прокрастинацією, фокусуватися на важливих завданнях, продуктивно працювати і знаходити час для себе.

LIGA.net публікує уривок з книги Кріса Бейлі, яку видавництво "Наш Формат" планує видати вже на початку квітня. 

...

"Правило трійки"

Працювати усвідомлено звучить чудово в теорії. Та що це означає на практиці 

Я випробував десятки систем, що допомагають управляти справами, починаючи з системи Девіда Алена, методики "канбан", запозиченої зі сфери програмування, і закінчуючи розвішуванням стікерів на різних поверхнях і безліччю застосунків для підвищення продуктивності. Більшість із них допомагали організувати справи, і про них я розповім згодом. Проте кожна з цих методик мала одну серйозну ваду: вони не допомагали мені загальмувати й почати працювати усвідомлено. 

Так, обрати систему, що давала б змогу організувати повсякденні обов’язки, - чудово, однак не менш важливо працювати над цими обов’язками усвідомлено, з наміром. Перш ніж почати вкладати час, увагу й енергію, потрібно вибрати, що саме потребує вашої щоденної уваги. 

Саме тут нам на поміч приходить "правило трійки". 

Десь до середини проекту я почав читати книжку про продуктивність від директора Microsoft із бізнес-програмування Дж. Д. Мейєра "Персональна схема особистої ефективності". На перший погляд, вона більше схожа на невеликий посібник, аніж на повноцінну книжку. Однак її зміст виявився неймовірно потужним, оскільки Дж. Д. Мейєр розглядає продуктивність дуже спрощено й легко. Одним із моїх улюблених фрагментів книжки стало "правило трійки". [...] 

Звісно, можна завантажити на свої девайси всі можливі й неможливі програми для підвищення продуктивності (що я також зробив), однак жодна з них не змінить вашого сприйняття своєї роботи так, як "правило трійки". 

Правило неймовірно просте:

• Щоранку спробуйте подумки прокрутити весь день до вечора й запитайте себе, яких трьох результатів ви хотіли б досягти. Запишіть їх.

• Те саме робіть на початку кожного нового тижня. 

Саме ці три результати стануть вашим орієнтиром на наступний день і тиждень. 

У цьому й полягає "правило трійки".

Що це означає на практиці 

Коли я вперше почав експериментувати з цим правилом, мені знадобилося кілька тижнів, аби до нього звикнути. Спершу я обрав дуже прості три завдання й доволі швидко з ними впорався. Наступними стали надто амбітні (а іноді й неможливі), тому коли я не зміг досягти результатів до кінця дня, мотивація моя здувалася, як повітряна кулька. Та десь через півтора тижня я нарешті знайшов потрібний баланс: почав розуміти, скільки часу, уваги й енергії мені потрібно, аби щодня виконувати свої три обрані справи. 

Наведу вам свій приклад сьогоднішніх трьох справ: 

1. Дописати розділ книжки "Правило трійки".

2. Очистити поштову скриньку й перевіряти пошту не більш ніж двічі на день.

3. Підготувати документи для отримання номера платника податків. 

Коли вранці я уявив собі вечір, то з’ясувалося, що саме ці три речі я хотів зробити за день - і поки що я йду за графіком. 

Аби трохи вас розважити, розповім також про свої плани на тиждень:

1. Вичитати розділ "Закладаємо основи" та відправити його редактору.

2. Написати й завантажити пости у свій блог на наступний місяць.

3. Накреслити мапи (графічно відтворити ідеї та концепції) для двох зустрічей у січні. 

Щоранку та на початку кожного тижня я також визначаю три особисті цілі, котрих хотів би досягти. Їх не завжди набирається три (це стосується й моїх робочих завдань), однак такий принцип насправді дуже допомагає контролювати те, як минає тиждень. Якщо вам цікаво, ось мої три особисті цілі на день і на тиждень: 

Сьогодні:

1. Піти на чайну церемонію з Ардін (моєю нареченою).

2. Прочитати 25 сторінок розважальної літератури.

3. Скласти список покупок на Різдво. 

На тиждень:

1. Спланувати й купити різдвяні подарунки.

2. Спланувати святкування дня народження.

3. Зібрати речі й поїхати додому на Різдво. 

Ці цілі прості, однак вони відповідають моїм цінностям і мають для мене особисте значення, тому виконавши їх, я стовідсотково отримаю величезне задоволення.

Визначте свої найважливіші робочі й особисті цілі. Використовуйте "правило трійки" для складання планів на день і на тиждень. 

"Потрійні" думки

Я запитав Дж. Д. Мейєра, чому досягнень саме три (не два? не одне? не чотири чи п’ять?), і почув цікаву відповідь: "Я обрав правило трійки, бо колись керівник запитав мене, що я зробив за тиждень, але не хотів слухати весь довжелезний перелік справ, схожий на список покупок. Він хотів почути про три основні досягнення". 

Коли ж Мейєр пізніше поцікавився у своїх підлеглих, на чому вони вирішили зосередитися сьогодні, то й сам усвідомив, що хотів почути саме три основні речі: "Я зрозумів, що три цілі дуже легко тримати в голові, їх не потрібно записувати чи постійно переглядати - вони просто є в пам’яті. Мені особисто це дуже допомогло, коли доводилося розставляти пріоритети "на льоту"". 

Спершу може здатися, що три - це мало, хоча насправді ні, адже саме стільки основних справ ми, як правило, й маємо, і саме стільки їх має бути, якщо не хочемо забути щось важливе. Правило також допомагає працювати усвідомленіше, бо, обравши основні цілі, ви автоматично відмітаєте неважливе. А оскільки правило зосереджене саме на досягненнях, а не на кількості зробленого, воно безпосередньо впливає на вашу продуктивність. 

Не треба далеко ходити, щоб побачити, як часто виникає таке "потрійне" мислення. Як стверджує Мейєр, "правило трьох цілей ефективне, бо мозок людини запрограмований мислити “трійками”: початок, середина й кінець. А для військових, наприклад, на основі цього числа створено правила виживання: людина може прожити три хвилини без повітря, три дні без води і три тижні без їжі". 

Роззирнувшись, ви побачите безліч підтверджень тому, що трійки оточують нас усюди: троє ведмедів, троє поросят, три мушкетери, три медалі (золота, срібна і бронзова) - наш мозок дуже легко сприймає інформацію з цифрою "три". 

Така стратегія працює ще й тому, що хоч би яких зусиль ви докладали, іноді бувають непередбачені ситуації й виникають нагальні справи. Обравши три основні цілі, ви ніби складаєте мапу, що вестиме вас тернистим шляхом усіх тих нескінченних завдань, що постають перед вами. У Мейєра є така фраза: "Простота допомагає зростати й розвиватися, а також усуває труднощі".

Что еще почитать о книгах на LIGA.net:

Мир не так плох, как вам кажется. Но что его ждет дальше? Книга

От Маска до Бренсона: жить вне границ, думать вне рамок. Книга

Переговоры с результатом. Методы специалиста ФБР Криса Восса

Войны бушуют вокруг и внутри: наш дипломат написал книгу. Отрывок

"Фактология". Отрывок из важнейшей книги по версии Билла Гейтса

Must read. Книги, которые вдохновляли украинский бизнес в 2018-м

Советы миллиардера: Билл Гейтс назвал 5 лучших книг 2018 года