Издатели советуют: 17 лучших книг для бизнеса и саморазвития
Фото - iStock/Global Images Ukraine

LIGA.net попросила українські видавництва назвати три найкращі книги, видані у 2018 році, які повинні увійти в список must-reed кожного бізнесмена.

"КМ-Букс"

"Маркетинг 4.0: від традиційного до цифрового". Філіп Котлер, Гермаван Катарджай, Їван Сетьяван

Кожні кілька років постає яка-небудь "нова" течія маркетингу. Але цього разу досвідчені маркетологи та маркетологині знають, що змінилися не просто правила гри - змінилися самі клієнти. Через інформаційну перенасиченість покупці не мають змоги присвятити достатньо часу одному бренду, а конкурентів за їхню увагу виникає все більше. 

"Маркетинг 4.0" містить ґрунтовні та детальні поради, як створити меседж, який почують, як завоювати довіру клієнтів і як схилити їх до поширення позитивної пропаганди про ваш бренд. Філіп Котлер, всесвітньовідомий батько-засновник маркетингу як дисципліни, пропонує досвідченим спеціалістам серйозну розмову про те, якими покупці є зараз та якими вони будуть завтра - у світі, де стрімко зростає взаємопов'язаність спільнот та постають нові технології.

"Ефективний керівник". Пітер Друкер

Щоб досягти результатів, ефективні керівники і спеціалісти мають навчитися уникати непродуктивності та робити те, на що не звернули уваги інші. Можна мати знання, ідеї та досвід, і змарнувати їх, не маючи належної менеджерської і виконавчої дисципліни, яка перетворила б їх на результат. Пітер Друкер - визнаний класик та батько-засновник менеджменту як дисципліни, автор більш ніж тридцяти п’яти книг та колумніст Wall Street Journal, - майстерно формулює та пояснює вміння, важливі для ефективності в бізнесі і прийняття правильних рішень. Звертаючись до прикладів з історії бізнесу та врядування, пропонує широкому колу читачів свіжий погляд на, здавалося б, очевидні речі.

Бути керівником не означає сидіти в кабінеті і роздавати накази. Ви можете очолювати міжнародну компанію чи невеликий підрозділ з трьох людей, або можете взагалі не мати підлеглих та працювати як незалежний спеціаліст чи спеціалістка. Бути керівником означає справляти значний вплив на продуктивність організації та досягати правильних результатів.

"Принцип 80/20". Річард Кох

Майже за двадцять років, що минули з часу першої публікації, книга "Принцип 80/20" стала класикою бізнес-літератури та світовим бестселером. Парадоксальним, але усталеним є той факт, що 80% досягнутого результату приносять лише 20% докладених зусиль. Це одне із тих положень, що пройшли випробування часом і які завжди враховують і якими керуються по-справжньому успішні люди й організації. 

Прочитавши книгу, ви зрозумієте, як за допомогою принципу 80/20 досягти значно більшого результату, витрачаючи набагато менше зусиль, часу та ресурсів. Для цього ви маєте просто визначити ті 20%, які у першу чергу забезпечують максимальний результат, І таким чином збільшити свою ефективність, а також поліпшити свою кар'єру і взяти під контроль фактори, від яких залежить успіх вашої компанії.

"Віват"

"Прибуток понад усе". Майк Мікаловіц

Мікаловіц, колишній оглядач журналу The Wall Street Journal, консультант і бізнес-тренер, пропонує всім, хто хоче досягти миттєвої прибутковості, просте та зрозуміле рішення з керування грошовими коштами. На його думку, якщо ви не отримуєте прибутку, можливо, ваш бізнес недостатньо швидко розвивається. Утім, потрібно змінюватися не вам. Стара формула отримання прибутку (Продажі – Витрати = Прибуток) — ось що потребує змін. Якщо ви хочете збільшити капітал, система "Прибуток понад усе" — це ваш шанс. Автор переконаний, що кожний підприємець заслуговує на фінансову свободу, а тому пропонує ґрунтовні покрокові інструкції, за допомогою яких читач легко збагне, що треба робити щодня, щомісяця, щокварталу і навіть щороку.

Книга неодмінно сподобається підприємцям, бізнесменам, а також всім, хто хоче досягти фінансового успіху і створити власний прибутковий бізнес.

"Дилеми засновника бізнесу: Як попередити помилки й уникнути їх під час створення стартапу". Ноам Вассерман

Професор Гарвардської школи бізнесу Ноам Вассерман присвятив вивченню стартапів понад десять років. У книжці він розглядає проблеми, з якими стикаються всі засновники компаній, а також співзасновники, наймані працівники та інвестори. Автор пропонує вирішення дилем про акціонерний капітал, підбір персоналу, грошові компенсації, інвестування тощо.

Книга допоможе розв’язати важливі для кожного засновника компанії питання. Коли слід створювати стартап? Це краще робити самотужки чи разом із співзасновниками? Ким вони мають бути - друзями, колишніми колегами, родичами чи сторонніми особами?

Як розподілити акціонерний капітал, як підібрати персонал на тій чи тій стадії розвитку власної справи, як ділити прибуток, - ці та багато інших дилем варто розглянути на самому початку шляху до успішного бізнесу.

"Стартап без помилок". Ерік Райз

Сьогодення вимагає припинити даремно витрачати свій і чужий час і почати змінювати світ на краще, зокрема й у галузі бізнес-технологій. Завдяки книжці "Стартап без помилок" навчитися створювати власний прибутковий бізнес зможе будь-хто. Безумовно, читачі відчують неабияке натхнення, ознайомившись із концепцією Еріка Райза – успішного підприємця, викладача Гарвардської школи бізнесу, консультанта з розвитку стартапів.

Ця книга стане у пригоді засновникам стартапів і допоможе уникнути помилок при розробці нового продукту. Описані в ній практичні методи навчать оцінювати перші реакції ринку та приймати правильні рішення.

Книга "Стартап без помилок" – бестселер за версією New York Times, була продана накладом більше мільйона примірників і перекладена більш ніж тридцятьма мовами.

"Наш Формат"

"Масштабування бізнесу. Покрокова стратегія збільшення прибутків". Верн Гарніш і команда Gazelles

Книга про те, як вирощувати бізнес. 

"Мета. Процес безперервного вдосконалення". Джефф Кокс та Еліяг Ґолдратт

Теорія обмежень Голдрата - це мастрід про підхід до побудови стабільного і сильного бізнесу.

"Менеджмент у стилі Манчестер Юнайтед. Як стати чемпіоном". Алекс Ферґюсон та Майкл Моріц

Правила роботи головного тренера легендарного "Манчестер Юнайтед" не залишать байдужими нікого, але кожному зрезонує окрема частина тексту.

"Видавництво Старого Лева"


"Передбачувана ірраціональність". Ден Аріелі

Ця книга - стовідсотковий must read для людей, які прагнуть свідомих рішень у бізнесі та житті. Прийнято вважати, що кожен із нас керує власним життям. Ми думаємо, що кожний наш вибір - обґрунтований та зважений. Але чи справді це так? Чи замислювались ви над тим, як саме ухвалюєте рішення? Чи намагались відстежити процес, який під час цього відбувається в голові? Чи аналізуєте усі "за" і "проти", щоб бути впевненими у правильності свого рішення?
У книжці поведінковий економіст Ден Аріелі спростовує наше уявлення про те, що ми поводимось виключно раціонально. Він ділиться результатами експериментів, а також пропонує цікаві висновки, які можна застосувати у професійному та особистому житті.

"Прокрастинація". Джейн Б. Бурк та Ленор М. Юен

Відкладаєте важливі й дрібні справи на завтра, на потім, на останній тиждень перед дедлайном? Тоді ви - справжнісінький прокрастинатор. Відомі психологи Джейн Б. Бурка та Ленора М. Юен пропонують проникливий, чутливий, а іноді смішний погляд на проблему, яка зачіпає всіх незалежно від їхнього віку, статку та досягнень. Бо, напевне, навмисне затягування часу має свої причини, і їхнє коріння у нашому дитинстві та дорослому досвіді.
Ця книжка - ефективний порадник із рекомендаціями, які допоможуть вам взятися до справи, оминаючи перешкоди прокрастинації, аби врешті успішно долати особистий шлях до психологічного зростання та успіху.

"Розмови з донькою про економіку". Яніс Варуфакіс

Кажуть, справжнє розуміння процесів легко перевірити: поясніть їх дитині простими словами. У цьому і ключ до розуміння. Саме тому ця книжка важлива не лише тим, хто хоче передати свої знання дітям, а й тим, кому важливо усвідомити їх на повну.
Як пояснити нерівність народів та держав і чим може зарадити демократія? Світом керують гроші чи їх відсутність? Як працює економіка в ринковому суспільстві? Куди веде людство розвиток технологій і чи є в людини шанс залишитися людиною і вберегти планету від самої себе?
На ці та інші теми зі своєю 13-річною донькою Ксенею розмовляє відомий грецький економіст Яніс Варуфакіс. Пояснити просто й цікаво складні, але дуже важливі речі йому допомагають: цар Едіп та Ікар, Архімед, австралійсь­кі аборигени, доктор Франкенштейн, Фауст і навіть агент Сміт з культової "Матриці".

"Книголав"

"Серійний переможець: п'ять дій для створення вашого циклу успіху". Леррі Вайдел

У цій книзі фінансовий консультант Леррі Вайдел, використовуючи досвіди мільйонерів, спортсменів і топ-бізнесменів, відповідає на питання як знайти енергію і час для нових ідей, чому одним з нас вдається приваблювати успіх, а іншим - ні, що є запорукою досягнення надмети Автор наводить чіткі концепти концепти у веденні бізнесу й повсякденному житті, дотримуючись яких, на його думку, кожен зможе досягти серійності у своїх перемогах. 

"Економіка бунтівників" Алекс Клей та Кіри Май Філіпс

Якщо ви вважаєте, що всі грандіозні ідеї та підприємницькі винаходи, родом із Кремнієвої долини, - це не так. У цій книжці розповідається про людей, які рухають світ, але залишаються нікому не відомими. Пірати, комп’ютерні хакери, пранкстери, колишні лідери вуличних банд. Як працюють ці невідомі мрійники, звідки беруть свої ідеї та як іх реалізують. І як ми можемо використати їхній досвід для розвитку економіки сьогодення?

"Баланс Бизнес Букс" (рус.)


- "Основы Big Data: концепции, алгоритмы и технологии". Томас Ерл

На сегодняшний день это первая в Украине книга по теории "больших данных". Специалисты ведущих мировых IТ-компаний считают, что ее обязательно должны прочитать все, кто хочет построить современный бизнес, а также единственной книгой, которая описывает полезность Big Data для бизнеса.

В книге Томас Эрл и его команда на примерах из практики и многочисленных диаграммах четко объясняют ключевые концепции, теорию и терминологию Big Data, а также фундаментальные технологии и методы.

"Оцифрованный менеджмент". Владимир Савчук

В основе книги - практический опыт автора, полученный в ходе выполнения образовательных проектов Всемирного Банка, а также консалтинговой деятельности для менеджеров украинских компаний. Автор подробно описал три взаимосвязанные стороны современного менеджмента: стратегию, финансы и управление рисками. Основные принципы и технологии излагаются в простой и доступной манере и сопровождаются практическими примерами и кейсами.

"Истернизация. Подъем Азии и спад Америки от Обамы до Трампа и дальше". Гидеон Рахман

Главная цель книги – помочь читателям понять, как меняется мир. Автор ведет нас по всем континентам, начиная с Азии, а затем по Европе, Ближнему Востоку, Африке, Латинской Америке, по "пограничным областям" между Востоком и Западом, включая Украину, Турцию и Венгрию. Порой, всего в несколько абзацев помещаются поистине огромные территории.

Географическая структура книги сосредоточена на вызове Китая Западу и ответе Америки на этот вызов. Истернизация является определяющей тенденцией нашего века – растущее богатство государств Азии меняет международный баланс власти. Это смещение в сторону Востока формирует жизнь людей, судьбы государств, а также влияет на вопросы войны и мира.