Економічна криза, яка почалася у світі під час пандемії коронавірусу, вплинула практично на всі сфери. Одними з тих, хто постраждав найменше, виявилися фрілансери. Їх доходи трохи впали в березні, але вже до літа відновилися і навіть виросли. 

Ще п'ять років тому заява "я – фрілансер" сприймалась зі співчуттям і читалась, як "я безробітний". Але за останні роки все змінилося. Фрілансерами стають всі – журналісти, айтішники, дизайнери, піарники і маркетологи. У США на фрілансі працює більше третини фахівців. В ЄС кількість фрілансерів подвоїлася з 2000 по 2014 рік, трохи пізніше до тренду приєдналися країни Східної Європи, в тому числі – Україна. Це закономірно, адже більшість молодих людей прагнуть до свободи, гнучкого графіка і можливості вибирати, за який проєкт братися, а за який – ні. 

Коли в світі почалася епідемія коронавірусу, фрілансери побоювалися, що залишаться без замовлень. У короткостроковій перспективі їх побоювання виправдалися – в березні 32% фрілансерів скаржилися, що попит на їхні послуги дуже знизився.

Ми давно відстежуємо розвиток цієї індустрії. На початку весни Payoneer опитав 7000 фрілансерів з усього світу – з'ясували особливості їх роботи, рівень доходу, і що вони думають про свої перспективи в умовах нової реальності. Через пів року все повторили – щоб зрозуміти, наскільки виправдалися побоювання і надії фрілансерів в розпал пандемії. Детальніше вивчити обидва звіти можна тут і тут

Хто такі фрілансери та скільки вони заробляють 

Наше дослідження показало, що близько 70% з фрілансерів молодше 35 років, майже п'ята частина – молодше 25. Найбільша кількість фрілансерів займається графічним і вебдизайном, програмуванням і IT. Частина людей використовують фріланс, як підробіток, але 69% опитаних повністю живуть коштом такого заробітку.

Вони, до речі, більш задоволені життям і більше заробляють. Фрілансери цінують у своєму способі життя можливість працювати з дому і гнучкий графік, а скаржаться зазвичай на труднощі з пошуком роботи та нестабільний дохід.

Середня погодинна ставка фрілансера – $21. Найбільше заробляють у сфері управління проєктами ($28), створенні мультимедіа, продажів та програмування ($25). Найменше – у сферах копірайтингу і підтримки клієнтів ($15), контролю якості ($13) та адміністративної роботи ($10). 

Жінки-фрілансери все ще заробляють менше чоловіків – в середньому, 84% від "чоловічої" годинної ставки. Але кількість жінок-фрілансерів щороку збільшується, а різниця в доходах з чоловіками скорочується. Цікаво, що, хоча більшість фрілансерів – молоді люди, у два рази більше заробляють ті, хто старше 55 років. 

Пандемія VS фрілансери 

У березні 2020 року, коли почалася пандемія, 32% фрілансерів відзначали, що попит на їхні послуги сильно впав. При цьому 53% були впевнені, що це тимчасово. Так і сталося. Уже в червні їх доходи зросли на 28%. 

Країни, де ринки фрілансерів зростають найшвидше – це Філіппіни, Індія, Японія, Австралія, Пакистан та інші. Наприклад, в Індії живе близько 15 млн фрілансерів, у другому кварталі 2020 року їх кількість зросла на 46%. 

На піку пандемії доходи впали у 64% пакистанських фрілансерів, але вже в травні вони зросли на 36%, в червні – на 47%. Фрілансерів в Пакистані підтримала держава. Там розробили систему онлайн-освіти, де вчать потрібним для фрілансу навичкам. Віддалену роботу у зв'язку з цим отримали і викладачі. 

До кінця травня майже 40 млн американців виявилися без роботи. Фрілансери – практично єдині, хто залишився на плаву. Їх доходи під час пандемії збільшилися – на 11% з квітня по травень, і на 19% – в червні. Кількість оголошень про роботу для фрілансерів в США в другому кварталі 2020 року зросла на 41% в порівнянні з тим же періодом 2019 року. Це логічно – роботодавці почали скорочувати штатних співробітників і користуватися послугами фрілансерів. 

Україна – один з найпопулярніших в світі центрів IT-аутсорсу, на наших фрілансерів пандемія відбилася меншою мірою. Наприклад, 50% з них відповіли, що попит з боку європейських клієнтів не знизився, а 56% – що замовлень з Північної Америки стало більше або залишилося стільки ж. З квітня по травень доходи українських фрілансерів впали на 4%, а потім виросли на 3% в червні. 

Як стати фрілансером 

Стати фрілансером просто. Досить зареєструватися на одній з фрілансерських платформ – вибір залежить від сфери вашої діяльності, завантажити портфоліо і почати шукати та приймати замовлення.  

Вже зараз все більше людей в світі вибирають роботу на фрілансі, і в найближчі роки ця тенденція буде посилюватися. Така робота дає високий дохід і свободу – можна вибудовувати баланс між зайнятістю і відпочинком, вибирати місце роботи та цікаві проєкти. Необов'язково відразу кардинально змінювати своє життя і звільнятися з основної роботи. Можна почати з фрілансу як джерела додаткового доходу – і подивитися, що вийде.