На корпоративному сайті холдингу емоцій !FEST вийшов текст про головні принципи роботи з грошима його співзасновника Андрія Худо. LIGA.net публікує адаптовану версію.

Дисципліна 

Гроші – це така річ, яка любить дисципліну. Дисципліна у стосунках із грошима означає, що вони у тебе будуть. Бо вони не пробачають тобі розхлябаності та якогось хаосу. 

Наприклад, якщо маєш власний бізнес, є каса – гроші завжди повинні саме туди потрапляти. Тоді бізнес буде прибутковим. 

Планування 

Планування – основа правильного використання грошей. Наприклад, якщо ви знаєте, що через рік дитина піде у приватну школу або університет, кошти на це варто почати відкладати вже зараз. Необхідно розрахувати, скільки ви витрачаєте на харчування, одяг, подорожі, мистецтво, розвиток, а скільки, в цьому випадку, відкладаєте на навчання. 

У сімейному бюджеті завжди має бути присутнім певне прогнозування, далекоглядність. Я не кажу робити прогнози кожен день. Достатньо зробити один великий на півроку-рік вперед і потім щомісяця просто корегувати його. 

І, звісно, я раджу планувати певну суму на позитивні емоції. Відкладати на якісь речі, які дають хороші враження. 

Не позичати 

Ще один мій життєвий принцип – не позичати. Завдяки йому я не набув собі в житті ворогів та не втратив друзів. 

Чому цей принцип дуже полегшує життя? Ну уявіть собі, що ви позичили другу певну суму грошей. А потім в людини життя складається так, що вона не може віддати позичене. Ви зайдете у неприємні ситуації, і вам буде незручно, і другу. 

Що ви матимете як мінімум? Втратите друга.

Насправді, для того, щоб перекрити свої витрати, є різні установи. Існує таке поняття як споживче кредитування. Тобі потрібні гроші? Йди, кредитнися у будь-якому банку. Більше того, є таке поняття, як розтермінування. Банки дають тобі оту зручність. 

Плюс є кредити, які дають пільговий період, наприклад, 40 днів. І, якщо ти до 40 днів виплачуєш заборгованість в нуль, взагалі не переплачуєш нічого. 

Йти у ногу з часом 

Ми бачимо кожен рік, як гроші мігрують з готівки у безготівку. У 90-х мобільних додатків взагалі не було, а картки тільки з’являлись. Тоді, щоб отримати золоту картку, потрібно було робити у банку величезні обороти. 

Зараз картки тобі роздають будь-які, золоті-не золоті, ти тільки їх юзай. Готівка, як форма грошей, буде пропадати. Нам треба звикнутись вже не з картками, а з використанням смартфонів. Скоро телефони замінять відділення банків. Ми будемо все робити дистанційно. І таке поняття як гаманець у нашому недалекому майбутньому стане просто фактом існування. 

Потрібно ці всі технології юзати, адже вони створенні для нашої зручності та економії часу. А час, як відомо, це теж гроші! 

Заощадження на майбутнє 

Ми ніколи про це не думаємо, бо ми всі такі молоді. Але скажу чесно, про свою пенсію треба думати самому. Ніхто за тебе не подумає. Ніяка держава ніколи не буде виплачувати нормальні пенсійні виплати, щоб ви могли при цьому добре жити. 

Коли ти ще молодий, треба думати, як можна заробляти і розмістити певні активи, щоб забезпечити майбутнє. 

Звичайно, перший варіант, який спадає на думку – нерухомість. Допрацюватись до чогось, щоб потім купити нерухомість, або взяти у кредит, бо одразу важко зібрати всю суму. Зате потім ти можеш її здавати і це завжди буде невеликий, але стабільний дохід. Плюс капіталізація самої нерухомості. 

Ще є такі дуже пасивні інвестиції – золото. Воно має різні шляхи коливання, коли долар сильний, коли слабкий. Але завжди має плюс-мінус стабільну вартість і якийсь певний актив. Тобто, якщо брати довгі цикли, то воно буде трохи дорожче стосовно долара. Але це довгі цикли, не рік, не два, а, наприклад, 10. 

Якщо говоримо про більш сучасні елементи інвестицій, вони, звичайно, більш ризиковані. Це можуть бути акції або облігації. 

Акції – цінні папери, які приносять власнику відсоток від доходів компанії, ти інвестуєш у капітал. Облігації – це боргові цінні папери, які свідчать, що ви позичили компанії певну суму грошей і отримуєте з неї відсотки. Такі борги зазвичай повертаються. 

Щодо акцій – існує поняття гойдалок. Тому цей ринок є більш ризикованим, хоча і більш прибутковим. Я точно не раджу інвестувати у компанію, якщо ви думаєте, що вона перебуває на піку свого розвитку. 

Облігації – більше безризиковий і стабільний елемент на ринку. Хоча тут теж треба вірити у компанію, якій ви «позичаєте» кошти. Окрім приватних компаній, облігації можна купувати у своєї країни, наприклад, у Мінфіні України. 

Моя рекомендація – заробляйте гроші і формуйте стабільний портфель, ніколи не креньтесь в одну сторону, в якийсь один актив. Фінансовий портфель має бути збалансованим. Якась частина – це нерухомість, якась – акції, якась – на легкодоступному депозиті. Гроші мають працювати і завжди приносити дохід. 

До речі, я не інвестував у біткоїни. Я не розумію, як можна вкладати гроші в шось, що нічим не підкріплене. Блокчейн як технологія – цікава. Вона у нашому житті ще прийде, навіть у виборах президента. Якщо прописати це на блокчейні, можна побачити результати у реальному часі і ніхто тебе не намахає. Це перспективна штука. А от що стосується грошей і цього біткоїна – це певна мода, всі про це говорять. Але якщо подумати логічно, що за цим стоїть? 

Давайте ще окремо згадаємо про приватні пенсійні фонди. Насправді, вони є посередниками між тобою і компаніями, акції яких ти купуєш. Вони мають знання, куди треба вкласти кошти. Це так звані професійні посередники, інвестиційні радники, які розпоряджаються грошима великої кількості людей. 

Інвестування у Холдинг емоцій !FEST

І наостанок про наш Холдинг. !FEST поки що не має акцій. У перспективі хотілося б відкрити певні публічні фонди, щоб кожен працівник компанії зміг інвестувати свої заощадження в якусь певну тему разом з Холдингом. І від того дохід має бути більшим, ніж з боргових зобов’язань чи депозиту. 

Зараз у нас є такі інструменти, як інвестиції у боргові фонди компанії. 

Є боргові фонди у гривнях і в доларах. Кожен працівник може прийти в фінансовий відділ і сказати, що хоче інвестувати в певний напрямок. Тоді формується певний індикатив, якщо я не помиляюсь, то зараз це 19% у гривні і 7% у валюті. Людина кладе свої гроші в компанію, і ці кошти приносять дохід і нам, і працівнику.