Україна в умовах кризи живе не перший рік, і її громадяни наче вже звикли до складнощів. Проте тепер майбутнє стало надто непередбачуваним, тож люди переповнені тривогою за свій матеріальний добробут, робочі місця, здоров’я, близьких та рідних, що, відповідно, викликає емоційний стрес та агресію. 

Залишатися емоційно стабільними і високопродуктивними в період турбулентності вкрай важливо для керівників, адже успішність будь-якої команди залежить від гармонійності лідера і його готовності працювати над собою.  

Подписывайтесь на рассылки Liga.net - только главное в вашей почте

Що для цього потрібно:

- Прийняти те, що неможливо змінити.

Кожен з топ-менеджерів звик майже все тримати під контролем. В теперішніх умовах це неможливо. Ситуація змінюється часто і її складно спрогнозувати. Саме тому слід для себе поділити сфери на ті, які можна контролювати, та на ті, які не піддаються вашому впливу. Такий підхід дозволяє зосередитись на важливому та знизити тривогу.

- Подивитися на карантинні умови з позитивного боку (менше часу забирає дорога, більше спілкування з рідними тощо).

- Планувати графік не тільки роботи, а й відпочинку.

- Відчувати себе частиною команди, яка переживає складні часи і таким чином стає сильнішою і згуртованою (завдання для топ-менеджера).

- Визначати проміжні цілі, щоб, досягаючи їх, отримувати задоволення від виконаної роботи (довгострокові завдання треба виконувати, але, у зв’язку з турбулентністю, їх слід переосмислювати).

Читайте також - 6 питань про трудові відносини в період карантину

Варто не забувати, що на лідері лежить подвійна відповідальність впливу власної агресії, - для себе та для команди. Топ-менеджер може як підняти емоційний фон та настрій команди, так і погіршити. 

Як топ-менеджери можуть поліпшити емоційний стан і продуктивність своєї команди?

- Бути включеним у життя співробітників: не тільки слухати, а й чути. Особисте спілкування (можна й онлайн) і розуміння важливі як ніколи. Людський фактор працює як мотиватор.

- Помічати і не допускати власної пасивної агресії, яка провокує агресію у відповідь.

- Чесність та відкритість.

Пояснювати, в якій ситуації перебуває компанія, країна, світ, і яка стратегія з цього приводу. Тривожне очікування - компонент, який демотивує найбільше.

Читайте також - Бізнес і коронакриза: не біжіть, бо всі біжать. Це не працює

- Чітка постановка завдань і їхня пріоритетність.

Якщо пріоритетність завдань не скомунікована належним чином, тоді є ризики непорозумінь.

- Виділити час для спільної перерви співробітників "на онлайн-каву" (без керівника).

Це дозволить працівникам "випускати агресію" - поскаржитись одне одному на керівництво чи його окремі завдання, обговорити якісь недоліки чи просто попліткувати. Раніше вони могли скористатися подібним спілкуванням на перервах в офісі. Наразі ж це неможливо, тому агресія може накопичуватись.

- Гра на авторитетах.

Читайте також - "Тестуємо не всіх, а кого потрібно". Цього мало, щоб стримати COVID-19 в Україні

Людей добре мотивують "не здаватися" позитивні приклади компаній, які змогли вийти з кризових ситуацій і повернутися до минулого рівня роботи та успіху. Якщо знайти та донести подібні кейси в своїй галузі до співробітників, то їм буде легше дивитися у майбутнє.

- Соціальна складова діяльності компанії.

Це може бути благодійна допомога, соціальні проекти (як от, наприклад, безкоштовні онлайн вебінари), створення "скарбнички" на випадок тяжкого становища когось зі співробітників (топ-менеджери деяких компаній кожного місяця перераховують невеликий відсоток від своєї заробітної плати на загальний рахунок, яким може скористатися будь-хто у разі надпотреби).

Все це надихає, бо дає або відчуття причетності до гарної справи в межах країни чи суспільства, або розуміння турботи своїх керівників про кожного гравця команди.

Криза показує фактичні цінності кожного з нас не тільки на індивідуальному рівні, а й на корпоративному. І те, як керівництво та й самі співробітники будуть поводитися під час складних умов, може вирішити не тільки, чи вийде компанія з кризи, а і її подальшу долю. В такі часи як ніколи слід пам'ятати, що ви не тільки працівники, а й люди.

Текст записано на однойменній лекції, організованою Київською Школою Економіки