В одного з інвесторів, який вклав $150 млн у компанію Airbnb, її засновник попросив одну найважливішу пораду. І інвестор відповів: "Don’t fuck up the culture…". Якщо перекладати м'яко - це означає "не втратьте культуру". Ця порада дійсно дуже цінна. Але, щоб не втратити культуру, її потрібно створити і підтримувати. 

Що таке "корпоративна культура" (чи просто - "робоча культура"), чому вона важлива та як на неї впливати? 

Уявіть собі - ви заходите в офіс якоїсь компанії, про яку мало знаєте. Зайшовши до приміщення, в першу чергу, вас зустріне саме вона - робоча культура. Часто - це не те, про що вам розповідатимуть співробітники на зустрічі, і навіть не лозунги, написані на стіні в офісі. 

Це щось, що є повсюди і "висить у повітрі". Люди посміхаються? Сумують? В офісі шумно чи тихо? Якими виглядають співробітники - наче вони чекають кінця робочого дня чи так, що не помічають час, а в офісі затишно і світло? 

Робоча культура – це дух компанії. Він є завжди. Незалежно від того, чи ви ним займаєтесь, чи ні. Це те "більше", яке тримає людину у вашій команді, бо тільки зарплатою людей уже не втримаєш. Сучасні компанії вже давно це зрозуміли: Facebook, Patagonia, Google вкладають шалені кошти у розвиток корпоративної  культури. 

Читайте також - Управляти усвідомлено: навіщо оцінювати зрілість і культуру компанії

Компанії створюють в офісах окремі зали для медитації, вкладаються у розвиток співробітників, влаштовують спільні вечірки, облаштовують суперзручні робочі місця, простір для відпочинку. 

Наприклад, в компанії  Invention Land є офіс, який облаштований так, ніби усі працюють у печері, а ще є офіс - піратський корабель та пряничний будиночок - для того щоб надихати співробітників. Вони влаштовують "дні з дитиною" в офісі та всіляко заохочують співробітників різними "плюшками", не тільки матеріальними. 

Сучасні компанії розуміють, що їхня культура - це валюта. І вона виявилась не менш важливою, ніж фінансова винагорода. 

Серед українських компаній поширений міф, що як тільки вони будуть платити високі зарплати, у них працюватимуть найкращі фахівці. Але секрет в тому, що для більшості, а особливо для висококваліфікованих професіоналів важливим є не тільки фінансова винагорода. Робоча культура - один із найвпливовіших чинників, через який працівник може захотіти працювати у вашій компанії, а може й вирішити піти, пропрацювавши якийсь час. 

Як вже сьогодні впливати на культуру своєї компанії чи організації:  

  1. Практики: ритуали та святкування. Спостерігайте як святкуються дні народження, спільні свята. Чи є у вас неформальні зустрічі і як вони проходять. 

  2. Комунікації: дайте собі відповідь на питання як люди комунікують між собою та з клієнтами. Чи використовують працівники професійний  жаргон, які легенди розповідають, як жартують. Як говорять про компанію за ранковою кавою на кухні? Хто з ким вітається у першу чергу? Чи спостерігається зворотний зв'язок від команди? Як? 

  3. Офіс: відкритий простір чи кабінети, які столи, чи є квіти - все що вас оточує - формує культуру вашої компанії. Якщо у вас темно і брудно в офісі, робочі місця некомфортні - буде дуже складно зробити людей щасливими. Звісно, якщо ви не дарт-вейдери. Локація офісу також має значення. Навіть зміна освітлення може суттєво вплинути на робочу культуру. 

  4. Зовнішній вигляд співробітників: вільний дрес-код чи джинси тільки щосереди? Чи говорите ви про це зі своєю командою? Наприклад, компанія Onebestway зробила одну п’ятницю повністю без одягу. Чи сприяло це покращенню стосунків у компанії мені складно сказати, та піар вони цим точно заробили - вже більше 10 років про це пам’ятають. Я не раджу таких радикальних кроків, але потрібно пам’ятати про те, що ставлення до зовнішнього вигляду має бути визначеним та зрозумілим для команди.

  5. Поведінка співробітників: якщо трапляється помилка, як реагує лідер та команда? Якщо комусь треба допомога, що відбувається? Як регулюються конфлікти? Як діляться новинами? 

  6. Підбір людей: правильний підбір персоналу із цінностями, які розділяють всі - ключ до успіху. Не бійтесь звільняти тих, хто не вписується у вашу культуру. Зі свого досвіду скажу, це абсолютно нормально, якщо людина не вписується в команду і відвалюється. Бо це некомфортно і людині, і команді. Іноді навіть одна токсична людина може негативно вплинути на усю робочу культуру. 

  7. Додаткові фішки: різні додаткові "плюшки" (матеріальні та нематеріальні) -  подарунки від компанії: футболки, чохли на телефони з логотипами для колег, їжа, дитяча кімната.

  8. Прийняття рішень: директивно? Через обговорення? Хто з ким обговорює? Як інформація фіксується та передається команді? Наприклад, як приймаються рішення щодо робочого одягу?

Культура -  це певні норми, правила, цінності, звичаї і традиції, які розділяються і приймаються співробітниками компанії. Звісно, все не зафіксуєш у внутрішніх правилах та політиках. Але і впливати на робочу культуру потрібно не тільки через документи. 

Хто та як впливає на формування культури 

Всі без винятку її формують. Але особливо – лідери. Своїм прикладом та проявами. Подавати приклад - ключ, щоб щось змінити. 

Поведінка лідера завжди, хоче він цього чи ні, легітимізує правила в компанії. Якщо лідер запізнюється на зустрічі, то навіть якщо впроваджується формальна норма "не запізнюватись", в культурі паралельно формується норма "запізнюватись це -  ок". Тому що запізнюється керівник.

Я переконана в тому, що робочу культуру можна трансформувати і впливати на неї потрібно.

Ось п’ять порад, як саме впливати на корпоративну (робочу) культуру:

1. Почніть з себе: лідери, в першу чергу, змінюючи свою поведінку в організації чи компанії, спричиняють зміни в культурі. 

2. Створюйте нові традиції та ритуали. Наприклад, кількаденна зустріч всіх членів вашої організації починається зі спільного сніданку, чи з зачитування протоколу зустрічі?

3. Звертайте увагу на офісний простір – наприклад, коли я зайшла в офіс Airbnb у Дубліні, я побачила, що на стінах висять величезні щирі фотки співробітників. Часто в українських офісах натикаюсь на "стіну з сертифікатами про підвищення кваліфікації". Це не погано, але що це викликає у тих, хто споглядає на них? Конкуренцію, відчуття власної непрофесійності або гордість за колегу? Якщо ви хочете, щоб це було частиною вашої культури - ок, якщо ні - змінюйте це.

4. Мотивуйте, а не карайте. Я вважаю, що позитивне стимулювання  - стратегічна інвестиція. Наприклад, якщо ви хочете запровадити сортування сміття в офісі, не сваріть людей за те, що вони неправильно викидають сміття. Коли ми запроваджували сортування в себе в офісі, ми запросили "Україну Без Сміття" провести співробітникам презентацію, розробили зручну логістику сміття в офісі, поставили зручні коробки, зробили зрозумілі написи, а ще знайшли людину, котра горіла цією ідеєю і вона створила невеличку інструкцію з тонкощами та деталями сортування. 

5. Створюйте культуру поступово. Оберіть якусь одну сферу робочої культури та зробіть там три маленькі зміни. Потім візьміть ще одну. А далі ви побачите, як ваша команда почне творити ці зміни спільно, але уже за вектором, який задали лідери. 

Робоча культура - це певний комплекс, набір фіксованих та незафіксованих командних звичок, моделей поведінки та взаємодій. Це те, що проявляється щодня. Вона не формується за один раз, а вибудовується з часом, у процесі. Якщо простими словами - це все що "ОК" і "не ОК" у вашій організації, компанії, спільноті. Те, що для вас означає "зробити, діяти по-нашому" та "не по-нашому". 

Читайте також - П'ять фатальних помилок роботодавця при підборі персоналу

У нас в організації не було робочого графіку, дрес-коду, ми не мали обмежень у кількості днів відпустки та багато іншого. Культура - це енергія, яка наче невидимий клей, що поєднує (чи роз'єднує!) все в організації. Вона показує, як люди взаємодіють, поводяться, навчаються, працюють разом чи ні, підходять до викликів.  

Робоча культура - це не окремий елемент вашого успіху, а його фундамент. Це той дух, що наповнює  кожну з них унікальністю та конкурентною перевагою у довгостроковій перспективі.