Що для вас Lifelong learning  або навчання протягом життя? Наразі усі розуміють по-різному цей термін. Одні кажуть, що вони кожного дня у своїй роботі навчаються тисячам нових речей. Інші кажуть, що постійно відвідують спеціалізовані тренінги та курси для підвищення своєї професійної кваліфікації або для здобуття нової. Хто правий? Той, хто поєднує обидва способи навчання. І в цьому є певний виклик як для фахівця, так і для роботодавця. 

Цього року міжнародний CFA Institute провів масштабне дослідження "Інвестиційний професіонал майбутнього", в якому взяли участь близько 4000 фахівців з інвестицій з п'яти континентів світу. За результатами дослідження, 48% опитаних, тобто майже половина, очікують, що їх професія суттєво зміниться або зникне за 5-10 років. Тому що технології штучного інтелекту, які впроваджуються в усіх сферах бізнесу, неминуче заберуть у людей усі рутинні операції.

Справді, технології за останні 10 років мали величезний вплив на майже всі професії у сфері фінансів. Лише завдяки розвитку технологій стали можливими такі явища як краудфандінг, криптовалюти, sharing economy, безконтактні платежі. Тож не дивно, що 89% опитаних лідерів ринку капіталів, впевнені, що ролі співробітників будуть трансформуватися кілька разів протягом їх кар'єри, а адаптивність та навчання протягом усього життя будуть найважливішими навичкам. 

Навчання стає все більш усвідомленою дією як співробітників, так й роботодавців: 65% респондентів шукають компанії, де є цікава робота, а також можливість навчатись новому (63%). Лише на третьому місці серед мотиваторів – конкурентна зарплата та бонуси (51%).

Роботодавці вже відчувають ці зміни, тому все більше переймаються досвідом співробітників.

Досвід, який можуть здобути фахівці, обравши того чи іншого роботодавця, стає більш поширеним аргументом при працевлаштуванні співробітників. Крім того, збільшуються інвестиції у навчальні програми у розрахунку на одного працівника. 61% опитаних лідерів галузі очікують, що їх фірми збільшать бюджети на навчання та розвиток. Це виправдано, бо постійне підвищення кваліфікації співробітників дозволяє фірмі залишатися ефективною. Ця ефективність полягає у більш якісній аналітичній роботі, глибшій взаємодії з клієнтами, утриманні кращих людей фірми та у сильнішому складі талантів. Співробітники залишаються довше з тими роботодавцями, де їх потреби у розвитку задовольняються. 

Які ж знання та навички актуальні?

На перше місце лідери інвестиційної галузі ставлять Т-подібні навички (49% респондентів). Люди з T-подібними навичками - вузькі експерти з певних питань (вертикальна риска в літері Т), але при цьому вони мають знання в інших дисциплінах, про роботу інших галузей, і розуміються на технологічних рішеннях (горизонтальна риска в літері Т). Такі люди цінні для більшості організацій через те, що вони мають ширший погляд на бізнес і, відповідно, його перспективи, мають широке коло контактів та вміють правильно ставити запитання. 

На другому місці за попитом — лідерські навички (21%). Але лідерство — це не про накази. Це про вміння мотивувати людей, формувати корпоративну культуру, етику бізнесу та дії в кризових ситуаціях.

На третьому місті за попитом — soft skills (16%), а саме креативність, інноваційність, навички комунікації з іншими людьми тощо. 

Цікаво, що фахові знання та навички, які власне й роблять людину фахівцем у сфері фінансів, респонденти поставили на останнє місце (14%). Вважається, що ці знання є необхідними, але їх поглиблення не є вирішальним для майбутнього фахівців порівняно із іншими навичками. 

Зважаючи на такі результати опитування, можна дати наступну пораду фахівцям щодо навчання — майте план розвитку навичок.

На початку кар’єри майте технічну перевагу, тобто глибокі знання професії. В середині кар’єри змішайте їх із soft skills. Додайте навички лідерства, які цінні можливістю впливати на інших людей. Встановлюйте зв’язки та розвивайте крос-дисциплінарне мислення (тобто Т-подібні навички).

Подумайте про портфель таких навичок та переведіть планування кар’єри на більш предметний та перспективний рівень. Крім того, орієнтуйтесь на розвиток технологій та використовуйте їх. Уміння працювати з технологіями та використовувати їх у вашому бізнесі є необхідністю для всіх професіоналів.