"Ви в дитинстві мріяли, що будете працювати в закупівлях?" – чи не перше, що я почула від Вілла Бітті, директора з розвитку міжнародного бізнесу CIPS Британського інституту у сфері закупівель, на одній із профільних конференцій. 

Якщо чесно, в старших класах я мріяла про кар’єру дипломата. Мене завжди приваблювало мистецтво переговорів. А ось, щоб працювати в сфері закупівель, я навіть в економічному університеті не думала.

Та в професії я вже 13 років. І знаєте? Закупівлі – це "дуже" про дипломатію. Фахівець із закупівель – це своєрідний буфер між замовником та споживачем, на ньому – велика відповідальність. Врешті-решт, саме від твоєї роботи залежить не тільки якість того, що ти купуєш, але й якість кінцевої продукції, імідж компанії та її економічна ефективність.

На жаль, в Україні склалася парадоксальна ситуація, коли професія "фахівець із закупівель" є, а навчитися їй ніде. І знаєте що? Це, як мінімум, дивно. Люди, які інколи відповідають за мільйони доларів, мають бути стратегами, від яких залежать заощадження компанії, – не мають спеціальної освіти.

Авжеж є курси і тренінги, є справжні професіонали із досвідом, але знайти нового спеціаліста з великої літери - дійсно складно. У своєму виступі Вілл акцентував увагу на тому, що в деяких компаніях панує не зовсім правильне розуміння професії закупівельника. 

Ось три міфи, на яких наголошував гуру, і, які у найближчі роки нам, як спеціалістам у сфері закупівель, потрібно буде розвінчати.

Міф 1. Фахівцям із закупівель не потрібна спеціальна освіта

Освіта потрібна. Сьогодні справжній професіонал в сфері закупівель має оперувати цілою купою спеціальних знань про діджиталізацію (оцифрування) даних. Наприклад, якщо ви прийдете на важливу зустріч без необхідних даних про структуру ціни, витрат, строків оплати – просто будете спиратися на думку своїх партнерів.

Це нікуди не годиться: лише той, хто володіє інформацією, здатен ефективно вести свій бізнес і робити свою справу професійно. Тому справжній профі має розумітися на багатьох інструментах, в тому числі на сучасних діджитал-програмах та електронних торговельних майданчиках,робити аналітику, грамотно рахувати фінансові показники тощо. А почати потрібно з дуже простого – детального вивчення Excel. На жаль, не всі працівники сфери володіють навіть таким базовим інструментом..

Авжеж, якби спеціальність "Фахівець із закупівель" з’явилася в українських університетах, це було б ідеально. Але працювати потрібно з тим, що є. Сьогодні в Україні фахівці в закупівлях можуть розвиватися, відвідуючи курси та тренінги, орієнтуючись на власний і закордонний досвід. Головне – відчувати час та "ловити" тренди, не застрягати в минулому. Час рухається дуже швидко.

Міф 2. Далі закупівель не підеш

Навпаки. Закупівлі – відмінний старт для тих, хто має управлінські амбіції. Виконавчий директор Apple Тім Кук та виконавчий директор General Motors Мері Барра працювали у сфері закупівель. Справа в тому, що саме фахівець із закупівель має зв'язок із усіма іншими департаментами в своїй організації. Тому, працюючи на цій позиції, ви отримуєте унікальну можливість дослідити роботу кожного гвинтика у великому механізмі компанії.

Не менш важливі і традиційні особисті якості та комунікативні навички. Бітті наголосив, що більшість директорів із закупівель - екстраверти. Їм подобається обговорювати бізнес та вести переговори. Ця характеристика, напевно, завжди буде актуальною.

Міф 3. Професія безнадійно застаріла

Ні. Вона просто змінилася. На місце функціональних обов’язків тепер приходять більш стратегічні та діджиталізовані. В принципі, зміни в роботі характерні для багатьох професій в епоху IT та роботизації. Тут стають важливими ваші персональні якості: гнучкість і здатність адаптуватися під нові умови, вміння переконувати і доводити свою точку зору .

Сьогоднішня реальність диктує свої правила гри: якщо ви не знаєте, як працювати з оцифрованими даними, автоматизованими транзакціями, – місця в сфері закупівель вам не має. І навіть більше: саме фахівець із закупівель, на думку Бітті має стати двигуном компанії у сфері нововведень. 

З міфами розібрались. Отож, підсумуємо. Професія "фахівець із закупівель" нікуди не поділася і не подінеться. Навпаки – вона дуже швидко змінюється та стає все більш відповідальною та важливою в компаніях. Опрацювання великого об’єму інформації, все більше застосування ІТ інструментів та управління ризиками – ті нові практичні навички, які знадобляться справжньому професіоналу в майбутньому. І головна умова їх засвоєння: постійний розвиток та робота з новими технологіями.