В останньому номері The Economist, редакція видання задається питанням: що таке - бути корпоративним лідером у 2020-му? На папері - золота епоха для керівників, але правила управління змінюються, і CEO мають адаптуватися.

Кілька фактів

- 500 осіб, які керують найбільшими американськими публічними компаніями, управляють понад 26 млн осіб.

Медіана заробітку станом на 2020 складає 13 млн на рік.

- Ризики звільнення чи відправки на пенсію - близько 10%.

- Зустрічі забирають біля 75% часу - (власне, зустрічі - це і є управління).

- Хороший CEO - це додаткових 15% до прибутку компанії.

- 80% CEO обирають серед працівників компанії.

- Більше половини CEO - інженери або мають ступінь MBA.

Основні драйвери змін для ролі CEO

- Якщо "нейтронного Джека", як і більшість CEO його часів, визнавали за їх здатність управляти фізичними активами і грошовими потоками, то 32% компаній серед S&P500 великого американського бізнесу зараз більше інвестують в intangible (нематеріальні активи. - Ред.), ніж у фізичні.

- 61% ринкової вартості S&P 500 - це дослідження (R&D), мережі клієнтів, бренди і дані.

- Кордони компаній все більше розмиваються. 4 млн водіїв Uber чи мільйони працівників у системі постачання Apple - не є працівниками компаній, але, тим не менш, критично важливі для їх місій. Великі компанії витратили $32 млрд минулого року на хмарні рішення. Фабрики та офіси мають мільярди сенсорів, які передають чутливу для поширення інформацію щодо споживачів і клієнтів. Менеджери середньої ланки можуть обговорювати питання бізнесу у соціальних медіа.

- Питання "авторитету" CEO переосмислюється.

- Якщо раніше було легко нарощувати прибутковість міжнародного бізнесу коштом ринків, що розвиваються, то падіння маржі на цих ринках сьогодні примушує бізнес шукати інші шляхи для ефективності.

- Цілі й покликання бізнесу. Якщо ортодоксальний спосіб ведення бізнесу був лише в інтересах власників, то зараз політики “згори”, молодше покоління працівників і активісти знизу вимагають, щоб компанії інвестували у соціальні цілі. Alphabet (батьківська компанія Google) може Вам багато розповісти про протести працівників.

- CEO експериментують, але результати - посередні. Netflix практикує радикальну автономію працівників, а Nadelli вдалось перебудувати Microsoft завдяки "емпатичному лідерству", але WeWork чи GE перебудувати не змогли. Тепер для керівників кошерно - висловлюватись з питань контролю за зброєю чи абортів. І небезпека - це лицемірство, бо далеко не кожен CEO може робити це по справжньому.

- Навіть більше, зі спадом економіки, CEO доведеться звільняти людей, скорочувати операційні завдання, у той час як вищі зарплати працівників і більші очікування підрядників означатимуть зменшення маржі або підвищення цін для клієнтів. Магічних рішень не буває.

Модель сучасного CEO

Що означає бути корпоративним лідером у 2020? Кілька особливо цінних рис:

- Знання трюків і вміння грати у творчу гру співпраці, а також вміння  інвестувати капітал, який складно піддається прорахунку.

- CEO має панувати над даними, що рухаються компаніями і їх візаві, перерозподіляючи, хто заробляє прибуток, а хто несе ризики.

- Наприклад, Amazon щодня тримає у фокусі уваги 500 цілей, що вимірюються, але більшість CEO і досі зайняті тим, що до півночі розчищають свої мейл-бокси.

- Робота CEO має сенс лише тоді, коли вони допомагають довгостроковим цілям власників. І це він має чітко усвідомлювати. Це не означає, що можна забути про зміни клімату. Можливо, якраз навпаки.

P. S. Хороші новини

Індустрія пошуку керівників у 2019-му переживала свій найкращий рік, бо ще ніколи стільки CEO не було звільнено і, відповідно, не було стільки відкритих вакансій. При цьому супутні послуги, такі як розвиток лідерства, теж переживають бум. Сьогодні це 43% бізнесу Korn Ferry, найбільшої з п'ятірки хедхантингових компаній з доходами у майже $2 млрд у рік.