Великий бізнес перераховує мільйони на боротьбу з коронавірусом, середній та малий переформатовує діяльність для потреб лікарів та громадян. Чи потрібно бізнесу бути добрим, і як впливають соціальні інвестиції на імідж. 

Практика соціального підприємництва чи імпакт-інвестицій (з англ. impact ― "вплив") – традиційне явище у країнах Заходу. В Україні ж таку модель бізнесу застосовують рідко і найчастіше вона стає унікальним проєктом.  

Відсутність законодавчої бази щодо врегулювання соціального підприємництва зупиняє розвиток цього напрямку в державі. У кожній європейській країні індивідуальний підхід і до податкових пільг таких підприємств, і до форм існування. До прикладу, в Іспанії, Португалії, Франції, Греції, Хорватії соціальне підприємство може існувати виключно у формі соціальних кооперативів. А от Великобританія ввела в обіг спеціальний різновид – компанію, що працює в інтересах громади (таких наразі в країні налічується понад 13 000). 

Проте, все частіше українські підприємці, керівники компаній розуміють, що вони є частиною суспільства, тому активно долучаються до різних ініціатив чи створюють їх самі.

Які наразі існують формати соціального підприємництва?

Працевлаштування вразливих груп населення

Наприклад, у мережі піцерій Veterano Pizza працюють ветерани АТО, у пекарні Good Bread from Good People  люди з інвалідністю, а в Горіховому домі не лише працюють, а й живуть жінки, які постраждали від домашнього насильства. 

Частина прибутку спрямовується на підтримку благодійного фонду чи громадської організації

Деякі кав’ярні перераховують певний відсоток з кави у благодійні фонди або в підтримку ініціатив. Також ви можете зустрітися з "підвішеними" товарами ― кавою, піцою чи продуктовими наборами. Такі набори в період карантину організували Rozetka, Нова пошта спільно з фондом "Життєлюб" для підтримки пенсіонерів.

Частина доходів виділяється на підтримку соціальних, культурних проєктів або ініціюється новий напрям для підтримки

Одним із останніх таких кейсів стала кооперація Моршинської з WWF, спрямована на проєкти з відновлення екосистем Карпат, зокрема, збереження особин рисі на території України.

Саме остання модель і є форматом бізнесу з імпакт-інвестиціями, які спрямовані на суспільну чи екологічну користь. І хоча ціль імпакт-інвесторів полягає у тому, щоб показати, що інвестиції можуть досягти позитивного впливу та фінансової прибутковості (або, як мінімум, повернення капіталу), проте дохід не стає вирішальним показником. 

Завдяки імпакт-інвестиціям в Україні запустились надзвичайні проєкти, які покращують життя місцевих громад і структури міст.

Здебільшого вони розташовані у великих містах (Urban Space 500, Арт-завод "Платформа" у Києві, "Зелений театр", 4City в Одесі) або на Заході України (Urban Space 100, "ПромПрилад" в Івано-Франківську, FESTrepublic у Львові).

Для чого бізнесу здійснювати соціальні інвестиції?

Тому що цінність будь-якого бренду відтепер у людях, які його люблять. І це напряму впливає на бізнес.

Здобутки/плюси

- Ви будуєте свій успішний бренд (навіть якщо у вас невелика кав’ярня чи лавка товарів) із позитивним реноме.

- Ви привабливі серед інших роботодавців/конкурентів.

- Соціальна відповідальність компанії важлива при виборі місця роботи для молодшого покоління. Це визнає 70 % міленіалів, згідно досліджень Deloitte.

- Ваш прибуток росте: за даними глобального опитування Nielsen 50 % покупців можуть платити більше за товари відповідальних брендів.

- Ви отримуєте лояльність серед споживачів і створюєте Lovemark.

- У кризових ситуаціях завдяки довірі ваших споживачів/працівників ви можете мінімізувати негативний ефект та отримаєте захист від ваших адвокатів бренду.

На виробництві однієї з найбільших фармацевтичних компаній Merck у США стався викид шкідливих хімічних речовин. Досить помітний, аби зацікавити журналістів. Проте, коли вони почали опитувати місцевих жителів, ті не висловили жодних побоювань, оскільки "Merck завжди була чудовим сусідом".

- Ви вкладаєте менше коштів у маркетинг, тому що ваша репутація вас випереджає.

Дослідження фонду соціальних підприємств UnLtd підтверждує цю тезу: 73% споживачів частіше купують товари того бренду, що несе суспільну користь. Серед молоді до 35 років цей показник сягає 81 %. 

Ризики/мінуси

- При виборі напрямку залучення до соціальної ініціативи, важливо обирати проєкти максимально релевантні цінностям вашого бренду. Інакше люди одразу помітять усі помилки – ви отримаєте зворотній ефект і негативний досвід.

Наприклад, якщо ви вирішили підтримати екологічні ініціативи, то ваш бренд має і сам дотримуватись екоцінностей.

- Для запуску проєктів обирайте партнерів, які давно працюють, мають незаплямовану репутацію і відкриту звітність.

- Додаткове навантаження на бізнес: будь-яка акція займає багато часу і ресурсу для підготовки документацій. Це лягає додатково на ваших працівників, тому і важливо, аби всі в компанії поділяли цінності і отримували задоволення від процесу.

Якщо для вашого бізнесу переваги соціальних ініціатив значно важливіші, тоді вам залишається знайти відповідального партнера, з яким зможете відчути позитивний ефект від доброї справи. 

Одним із таких партнерів може стати Благодійний фонд Клуб Добродіїв. З 2011 року він допомагає дітям-сиротам і родинам у складних життєвих обставинах. Цьогоріч команда добродіїв планує провести перший Табір підприємця для 50 дітей-сиріт і дітей у складних життєвих обставинах з усієї України. Проєкт покликаний виховати у дітей проактивний, а не споживацький підхід, адже сиротам не потрібні пільги в обмін на клеймо.

Альтернатива – допомогти дітям стати самодостатніми особистостями, навчити їх приймати усвідомлені рішення, оцінювати ризики, брати на себе відповідальність, бачити і використовувати можливості. Табір підприємця для дітей може стати передумовою для професії, розвитку чи початку власної справи.