Карантинні обмеження в містах України стають все більш вибірковими та суперечливими. Приміром, у Харкові, Чернігові, Полтаві та Хмельницькому після попадання міст в "червону зону" заборонили роботу кінотеатрів, хоча торгово-розважальні центри та кафе продовжують працювати. Керівники великих мереж кінотеатрів вже заявили, що виступають проти повторного локдауну та закликали владу раціонально підходити до обмежень.

І справді, чи є логіка у вибірковому підході до роботи громадських закладів під час карантину? Зокрема, чи доцільно закривати саме кінотеатри, тоді як роботу ресторанів чи ТРЦ – дозволяти? 

Міжнародний досвід свідчить, що – ні. Більше того, ряд досліджень показують, що кінотеатри мають безпекові переваги для відвідувачів, порівняно з іншими типами закладів.

Найяскравіше про безпеку кінотеатрів свідчить той факт, що в жодній країні не зафіксовано спалаху COVID-19, який був би пов'язаний з перебуванням в кіно. Це виявили під час нещодавнього дослідження, проведеного одним з провідних світових ресурсів про кіноіндустрію Celluloid Junkie. Йдеться про досвід тих країн, в яких кінотеатри не закривали на карантин, наприклад, Південної Кореї, Японії, Швеції.

Зокрема, Південна Корея славиться ефективною системою відслідковування та локалізації поширення вірусу – в державі діє загальна система контролю контактів через смартфони. За вісім місяців в країні виявили 49 випадків відвідувань кінотеатрів глядачами, у яких згодом підтвердився коронавірус. За цей час загальна кількість відвідувань кінотеатрів становила 31,5 млн, однак жодного випадку передачі вірусу саме в кінотеатрах не встановили.

Зрозуміти цей феномен допомогла дослідниця американського науково-медичного центру UC Davis Health, спеціаліст з інфекційних захворювань Наташа Тузнік. Вона зазначає, що, порівняно з кафе або ресторанами, де люди зближаються та активно рухаються, ризики для відвідувачів кінотеатрів менші. Справа в тому, що в кінотеатрах між глядачами встановлюється безпечна дистанція, вони всі носять маски, не спілкуються між собою і дивляться в одному напрямку, що також зменшує ризик.

Окрім дотримання дистанції та носіння масок, кінотеатри мають ще одну особливість, яка знижує ризики для відвідувачів, порівняно з іншими громадськими закладами. Як зазначають німецькі дослідники з Інституту Германа Рітшеля при Технічному університеті Берліна, кінотеатри оснащені такими системами обміну повітря, що майже виключають передачу вірусу.

На користь меншої ризикованості кінотеатрів у порівнянні з іншими закладами висловлюються й американські лікарі-інфекціоністи. Зокрема, доктор Джойс Санчес з Медичного коледжу Вісконсина в коментарі The Wall Street Journal зазначала, що в медичній літературі не зафіксовано випадку, коли зараження COVID-19 відбулось в кінотеатрі. А доктор Роберт Лахіта, завідуючий кафедрою медицини лікарні St. Joseph's Health у Нью-Джерсі стверджує, "що ви на 95% у безпеці, якщо відвідаєте кінотеатр".

На даний час дослідники не тільки з Південної Кореї, а й з інших країн виявили та проаналізували навіть ті випадки, коли в кінотеатр потрапляв інфікований відвідувач. У всіх цих випадках трансмісії вірусу не відбулось. 

Наприклад, німецькі спеціалісти встановили, що інфікований 25-річний чоловік сходив на "Поганих хлопців" в кінотеатр в місті Геппінген, однак жоден з присутніх 138 глядачів не був інфікований. У Сінгапурі 15 липня інфікований працівник відвідав кінотеатр GoldenVillage VivoCity, однак пов’язаних випадків зараження не встановили, а в залі  провели додаткову обробку. 

Схожий випадок з інфікуванням співробітників кінотеатру зафіксували у Великобританії. В результаті вони були ізольовані та лікувалися вдома, а в кінотеатрі провели додаткову обробку, жодних пов’язаних випадків не встановили. Асоціація кінотеатрів Канади також повідомляла про випадки інфікування співробітників кінотеатрів, однак пов’язаних заражень теж не виявили.

Може виникнути питання, наскільки міжнародний досвід роботи кінотеатрів відповідає українським реаліям. Відповідь на нього дуже проста: наші мережеві кінотеатри працюють за міжнародними стандартами та дотримуються всіх необхідних заходів для безпеки відвідувачів. 

Так, згідно з протиепідемічними рекомендаціями, працівники кінотеатрів носять маски та рукавички і слідкують за дотриманням маскового режиму відвідувачами. Для зменшення потенційних контактів заохочують глядачів купувати квитки онлайн, або розраховуватись без готівки на терміналах біля кас. В зонах обслуговування встановлені захисні екрани та зроблена розмітка для дотримання дистанції, пропонують антисептики та одноразові рукавички. Місця в залах розподіляють у шахматному порядку, а самі приміщення регулярно дезінфікують, а вночі – кварцують.

А ще представники влади, вводячи вибіркові обмеження, мають усвідомити економічні та соціальні наслідки закриття кінотеатрів. Адже в кожному великому кінотеатрі працює півсотні людей, забезпечених роботою, зарплатою і соціальними гарантіями. Одних лише податків з заробітної плати працівників кінотеатру набігає на чверть мільйона гривень щомісячно, а ще є ПДВ, акцизи, ліцензії. 

Виходить так, що політики заявляють про рекордний дефіцит бюджету та неспроможність виплачувати пенсії і водночас вибірково придушують бізнес.

Безумовно, саме глядач має вирішити, чи безпечно відвідувати кінотеатр. Але при введенні карантинних обмежень, політики повинні враховувати, що кінотеатри мають цілий ряд безпекових переваг порівняно з іншими громадськими закладами, і нарівні з іншими закладами забезпечують українців роботою та платять податки. 

Тож кінотеатри точно не повинні підпадати під вибіркові заборони.