У дискусіях про телеміст уже кілька разів побачив поширений аргумент «треба просто не дивитися медведчуківські канали, і тоді вони зникнуть». Оскільки часто це пишуть люди, які абсолютно щиро помиляються, а не хочуть перевести стрілки, то давайте ще раз.

Читайте также: Новостной нокаут за $20 млн: зачем Медведчук скупает телеканалы 

Ні, на жаль, те, чи дивитеся ви NewsOne чи «Інтер», ніяк не впливає на їхнє (не)існування. Припускати, що ваша відмова від «Інтера» вб’є «Інтер» — так само валідно, як стверджувати, що ваше невживання ін’єкційних наркотиків розв’яже проблему наркоторгівлі. На жаль, наркоторгівля існуватиме й без нас із вами, і вона значною мірою тримається на людях, які не можуть так просто взяти й перестати вживати (і не хочуть, і не збираються).

Рейтинги телеканалів визначаються за допомогою піплметричного дослідження. Піплметри — це коробочки, встановлені в щось типу трьох тисячах сімей по всій Україні. Дані про те, що, коли і скільки дивляться члени цих сімей, і формують рейтинги. Якщо у вас є піплметр, ви справді можете вплинути на рейтинг каналів Медведчука, переставши їх дивитись. Не дуже сильно, але помітно. Якщо нема — не можете. Якщо всі люди з піплметрами по Україні візьмуться за руки і враз перестануть дивитись канали Медведчука, оператор піплметричної панелі — компанія Nielsen — матюкнеться й почне формувати нову панель, оскільки стара повелася нетипово і зіпсувалася.

Свідомі люди з проукраїнськими поглядами, здатні відмовитись від перегляду телеканалів із ідеологічних причин, не є цільовою аудиторією каналів Медведчука. А їхня ЦА для відмови не має причин. Тому «просто не дивитись» = do nothing

Люди без піплметрів можуть дивитись чи не дивитись ці канали скільки завгодно — це ніде не фіксується. Люди без телевізорів, які дивляться цю гидь онлайн, можуть зменшити показник кількості переглядів, але онлайн-глядачі мало важать у ринковій вазі телеканалу.

Читайте также: Медведчук-медиа и право раковой опухоли на свободу самовыражения

До того ж, є чимало прикладів, коли телеканали ведуть і не припиняють мовлення, маючи зникомі показники. Свідомі люди з проукраїнськими поглядами, здатні відмовитись від перегляду телеканалів із ідеологічних причин, не є цільовою аудиторією каналів Медведчука. А їхня ЦА для відмови не має причин. Тому «просто не дивитись» = do nothing.

Думаю, зараз важливий масовий публічний тиск на владу і правоохоронні органи.

Що робити натомість? Думаю, зараз важливий масовий публічний тиск на владу і правоохоронні органи. Звісно, вони працюють поки що розсинхронізовано, але я впевнений, що якщо тиск і обурення будуть достатньо потужними, то вони знайдуть спосіб обмежити російських пропагандистів. Так, цим скористається Опозиційна платформа - За Життя для самопіару — будуть кричати про наступ на свободу слова.

Але є одне але. Концепт «свободи слова» важливий, знову ж таки, для нас із вами — але не для ЦА ОПЗЖ. Виборців ОПЗЖ привчили, що важливим є зниження тарифів, скасування пенсійної та медичної реформи, пряма торгівля з Росією та інші штуки, про які роками талдичать риговани. Тому ґвалт про свободу слова для них нерелевантний і завдасть Україні менше шкоди, ніж щодня завдає необмежена проросійська пропаганда.