Содержание:
  1. Що сталося?
  2. Чи є порушення?
  3. Як працює бізнес на тваринах
  4. Чому тварини опинились в Канаді

15 червня користувачка Facebook Еббі Лорензен (Abby Lorenzen) на своїй сторінці звинуватила авіакомпанію МАУ в загибелі тварин під час перевезення з Києва до Торонто рейсом 13 червня. 

За її словами, у літаку перевозили 572 тварин, й близько 40 з них загинули. Пост став вірусним, його поширили багато користувачів в Україні.

19 червня цю інформацію місцевій National Post підтвердило Канадське агентство з контролю за харчовими продуктами, яке почало власне розслідування.

"Міжнародні авіалінії України" (МАУ) стверджують, що їхньої провини в цьому нема. 

Як працює бізнес на домашніх улюбленцях та хто винен в ситуації, що склалася?

Що сталося?

Згідно з розповіддю в пості, дівчина приїхала забрати з аеропорту кішку друга. Поки очікувала, стала свідком, як "невідомі ховали мертвих тварин у мішки для сміття".

"Сумно писати це, хоча водночас огидно. Понад 40 тварин прибули мертвими. 5-6 тих, хто приймав, сказали викинути їх в мішки для сміття...", - пише Еббі.

За словами Лорензен, клітки з мертвими тваринами одразу пакували в сміттєві пакети
Abby Lorenzen/Facebook

За словами Лорензен, клітки з мертвими тваринами одразу пакували в сміттєві пакети.

На підтвердження своїх слів вона опублікувала низку фотографій та відеороликів. На одному з них видно, як невідомі переміщують переноски з тваринами.

 

Вона припускає, що загибель тварин зумовлена тривалим очікуванням, оскільки для огляду 500 тварин була передбачена група всього із чотирьох ветеринарів.

За даними National Post, близько 200 "пасажирів"літака - цуценята французьких бульдогів.

Чи є порушення?

Авіакомпанія підтвердила, що її літак виконав комерційний рейс з Києва до Торонто, де справді перебували понад півтисячі тварин, пасажирів на рейсі не було. 

Однак інформацію про загибель тварин, якихось скарг від їхніх відправників чи одержувачів, МАУ досі не отримувала.

"Ми відразу ж запитали інформацію у колег, які займаються питаннями перевезення живих тварин. За їхньою інформацією, наразі (коли пройшло вже понад три доби з моменту виконання рейсу), авіакомпанія не отримала жодних офіційних або інших підтверджувальних  документів ні від аеропорту Торонто, ні від авіаційної влади Канади, ні від хендлінгу про загибель тварин під час перельоту. Більш того, до  авіакомпанії  МАУ не надходили претензії ні з боку відправників, ні від одержувачів у Канаді щодо того, що перевезення тварин відбувалося неналежним чином", - заявили в авіакомпанії.

Співрозмовник, наближений до авіакомпанії, повідомив LIGA.net, що наразі проводиться службова перевірка.

Еббі обурюється, що в одну клітку на час польоту пакували по двоє-троє тварин. У МАУ пояснили, що заборони на те, щоб перевозити стільки тварин в одній клітці немає.

Згідно з правилами Міжнародної асоціації повітряного транспорту від січня 2019 року, в одному контейнері можна перевозити двох тварин вагою до 14 кг кожна.

Якщо вік тварин - менше 6 місяців та вага кожної - менше 14 кг, їх можна перевозити в одному контейнері утрьох.

Клітки повинні бути вентилюватися щонайменше з трьох боків (загальна вентиляційна площа повинна становити не менш як 16% від загальної площі).

Правила авіаперевезення тварин IATA (45-edition)
Правила Міжнародної асоціації повітряного транспорту щодо перевезення тварин

Також в компанії пояснили, що не несуть відповідальності за корм та воду для тварин на час рейсу: ними тварин повинні забезпечити перед відльотом.

В МАУ також зазначили, що компанія "позиціонує себе як pets friendly airlines та послідовно демонструє лояльність до перевезення тварин", і їй прикро отримувати такі звинувачення.

Як працює бізнес на тваринах

Подія спричинила розголос серед українського бізнесу, пов’язаного з домашніми тваринами.

Цуценят намагаються провезти закордон у якомога молодшому віці, оскільки так вони найбільше коштують - власники хочуть бачити, як вони ростуть, пояснив LIGA.net Віталій Семенець, авіаційний експедитор "Геліон Україна", яка займається перевезенням вантажів та тварин закордон з 2010 року.

"В Україні існує ринок торгівлі тварин закордон. За період карантину заводчики накопичили тварин на продаж, й чекали відновлення рейсів як манни небесної", - розповіла LIGA.net засновиниця сервісу для авіаперевезення тварин закордон PetsVoyage Євгенія Мазуренко, яка, за її словами, неодноразово користувалася послугами МАУ.

За її словами, ситуація дуже неоднозначна. Раніше ніколи МАУ не брали на свої рейси таку кількість тварин і ніколи не було смертей тварин.

Чому тварини опинились в Канаді

У США, Канаді та частині європейських країн вирощування тварин на продаж жорстко регулюється. Через що придбання домашніх улюбленців в цих країнах часто обходиться дуже дорого. Тому там популярні послуги з доставки тварин з України, Росії та інших країн, де цей ринок майже нерегульований, розповідає Семенець. 

"Багато собак безвідповідально розводять у великій кількості на "собачих фермах" за кордоном. Потім імпортери перевозять великими партіями й реєструючи як "рятувальних" собак, які оцінюються в $0, і це дозволяє імпортерам ухилятися від в'їзних та брокерських зборів", - пояснюють економіку цього бізнесу в Центрі з контролю та профілактики захворювань у США (CDC).

Ось історія від жителя Канади про те, як він купував та зустрічав в аеропорту цуценя з України:

"Ми прибули у вказаний час на вантажний відсік аеропорту Пірсон. [...] У черзі одна жінка сказала:"дівчата, на французів (порода собак французькі бульдоги. - Ред.) ціни не спускайте, а навпаки підійміть, незрозуміло, коли наступний рейс". Цуценят і кошенят було більше 100 одиниць. Цілі виводки "французів" в клітках мені нагадали хом'ячків", - ділиться враженнями від побаченого  ще в березні новий власник собаки.

"Ринок на тваринах "процвітає" років п'ять. Закордон їх продавати виходить подекуди в 5-6 разів вигідніше, тож деякі компанії працюють винятково на експорт. Навіть з урахуванням витрат $500-600 на транспортування, на одній собаці можна заробити $700-800", - каже Семенець.

Ціни без фільтрування на породу "французький бульдог" на канадському сайті оголошень Kijiji в середньому сягають кількох тисяч доларів.

После рейса МАУ в Канаду погибли десятки домашних животных. Что случилось? Разбор
screenshot french bulldog Canada

Нижче ціни на цю ж породу на запит в українському сервісі оголошень OLX. Вони відрізняються в рази.

После рейса МАУ в Канаду погибли десятки домашних животных. Что случилось? Разбор
screenshot french bulldog Ukraine

LIGA.net звернулася за до авіакомпанії МАУ з проханням поділитися результатами службового розслідування, а також направила запит на адресу канадського регулятора CFIA.