У кого палає від перемог нафтогазової індустрії?
Фото - Прес-служба ФРНГ
У кого палає від перемог нафтогазової індустрії?
Голова ФРНГ Віталій Щербенко

"Хай палає" — інформаційну кампанію з таким меседжем Федерація роботодавців нафтогазової галузі України розпочала на початку листопада. В містах України з’явилися білборди, в соцмережах — ролики з гаслами на кшталт "в кремлівських палає від перемоги в Стокгольмі". 

Це наша перша велика інформаційна кампанія. Федерація роботодавців нафтогазової галузі зазвичай працює з урядом, парламентом, веде роз’яснювальну роботу з експертами та спеціалізованими журналістами. 

Але із запровадженням ринкових відносин у сфері постачання та продажу газу з’явилася потреба почати комунікацію й зі споживачем напряму. Особливо в частині ринкових досягнень, які не сприймалися як такі.

Проти реформ на ринку газу в інформаційній сфері почали працювати і проросійські, і олігархічні ЗМІ. Це не голі звинувачення. Ми побачили це, наприклад, в аналітичних записках дослідників "Центру контент-аналізу", які проаналізували сотні повідомлень різних ЗМІ про ціни на газ за два місяці відтоді, як запрацював ринок газу, та виявили багато маніпуляцій і неповну подачу інформації. 

А дослідження "Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів медіа", яке проводила компанія Internews Network, виявило: 40% громадян вважають, що інформації про енергетичні реформи просто недостатньо. 

Тому ми вирішили, що люди повинні знати: реформа насправді приносить державі та громадянам відчутну користь. Але й не обійшлося без тих, у кого через неї "палає".

Наприклад, у приватних посередників, які не хочуть віддавати борги за отриманий газ: таких боргів накопичилися десятки мільярдів. У корумпованих управлінців на місцях, які збільшують борги тепловиків. Хоч досвід управління проблемними ТЕЦ на Львівщині державним Нафтогазом минулого року показав: тепловим господарством можна управляти ефективно. 

Саме ці люди і починають "накручувати" громадськість, адже вони втрачають надприбутки. І наша інформаційна кампанія про це говорить, називаючи речі своїми іменами та називаючи тих, хто стоїть за "перекручуванням".

Концепцію "Хай палає" запропонувала креативна агенція, яка перемогла влітку на відкритому конкурсі. Це їхня ідея — одразу розповісти про реальні перемоги. Назвати тих, хто ослаблював країну, показати тих, хто зупиняє реформи. У нас були внутрішні суперечки щодо того, чи не занадто це сміливо. Але, знаєте, подаватися в Стокгольм теж було сміливо. Перемога любить сміливих. 

Звісно, ми також розуміємо, що багато хто не задовольниться короткими гаслами. Але вони заохочують людей зацікавитися. Хто справді зацікавиться — зможе дізнатися більше на сайті ФРНГ, а також на сторінках консультаційного центру для населення "ГазПравда".

Матеріал опубліковано в рамках партнерського проєкту з "Федерацією роботодавців нафтогазової галузі"