Рождаемость в Украине установила антирекорд, или Демографическая катастрофа в 5 графиках
Фото: depositphotos.com

Згідно з офіційними даними Держстату, народжуваність в Україні у 2019 році впала до найнижчого рівня в історії — 7,4 новонародженого на 1000 осіб населення. При цьому смертність майже вдвічі більша - біля 13,8  на тисячу осіб. Сьогодні громадян України віком до одного року в країні менше, ніж мешканців будь-якого іншого віку до 72 років включно — таке спостерігається вперше, принаймні, в новітній історії.

Щоб зрозуміти глибину демографічної кризи в Україні, зробимо уявний експеримент. Уявімо вигадане українське місто, в якому всі мешканці жили б рівно, як в середньому в Україні, -72 роки. І в якому б була рівна кількість людей кожного віку. У такому місті кожного року помирало б 14 людей на кожну тисячу населення, але натомість народжувалося б 14 немовлят. А тепер уявіть, що раптом якогось року жінки в цьому місті перестали б народжувати. Взагалі. Тоді б населення нашого міста лише за рік скоротилося б на 1,4%. Погодьтеся, це ж справжня демографічна катастрофа! А тепер увага: в третині районів України населення скорочується ще швидше, ніж в нашому уявному місті з нульовою народжуваністю. Як таке взагалі можливо?

Історичний антирекорд

Річ у тому, що в Україні вже понад чверть століття народжуваність менша за смертність, а отже покоління репродуктивного віку сьогодні значно поступається за чисельністю громадянам похилого віку. Простіше кажучи, народжувати просто немає кому.

Співвідношення чоловіків та жінок в Україні (Інфографіка: дані Держстату)
Співвідношення чоловіків та жінок в Україні (Інфографіка: дані Держстату)

За показником народжуваності Україна входить до п’ятірки найгірших показників у світі.

Народжуваність в Україні та в світі (Інфографіка: дані Держстату)
Народжуваність в Україні та в світі (Інфографіка: дані Держстату)

Природне скорочення — у кожному регіоні

У всіх регіонах без виключення спостерігається перевищення смертності над народжуваністю. Найменш загрозлива ситуація — в столиці, де природне скорочення населення склало 634 особи. Водночас на Дніпропетровщині цей показник сягнув 28 403 осіб — це гірше, ніж в регіонах, охоплених війною. Міграційний приріст спостерігався в семи регіонах, але лише в Києві та області він дозволив компенсувати природне скорочення.

 Населення України в 2019 році скорочувалось у всіх регіонах (Інфографіка: дані Держстату)

В абсолютному вимірі найбільше населення втратили промислові міста Східної України. В умовах відсутності офіційної інформації про розміщення жителів Донецької та Луганської областей, до топ-10 міст за втратами населення потрапили одразу три міста Дніпропетровщини. При цьому в жодному районі жодної області населення не скоротилося більше, ніж на тисячу осіб.

Приріст населення у 2019 році (Інфографіка: дані Держстату)
Приріст населення у 2019 році (Інфографіка: дані Держстату)

Топ-10 міст за скороченням населення у 2019 р. (в абсолютному вимірі)

Топ-10 українських міст за скороченням населення у 2019 р. (Таблиця: дані Держстату)
Топ-10 міст за скороченням населення у 2019 р. (Таблиця: дані Держстату)

Якщо ж подивитися на відсоток скорочення населення — то аутсайдери будуть зовсім інші: невеликі депресивні райони Півночі та Центру, переважно розташовані на межі областей та зі значним відсотком сільського населення.

Топ-10 районів за темпами скорочення населення у 2019 р. (у %)

Топ-10 районів за темпами скорочення населення у 2019 р. (Таблиця: дані Держстату)
Топ-10 районів за темпами скорочення населення у 2019 р. (Таблиця: дані Держстату)

Водночас, в Україні залишаються й точки росту. Як і раніше, це міста-мільйонники, їхні супутники та прилеглі райони.

Топ-10 міст та районів за зростанням населення у 2019 р. (в абсолютному вимірі)

Топ-10 міст та районів за зростанням населення у 2019 р. (Таблиця: дані Держстату)
Топ-10 міст та районів за зростанням населення у 2019 р. (Таблиця: дані Держстату)

Якщо ж аналізувати зростання населення у відносних величинах, то Київська агломерація виглядає ще переконливіше. При цьому ріст населення на 1% та більше зафіксовано лише в десяти містах/районах, з яких лише чотири розташовані не на Київщині.

Топ-10 міст та районів за темпами зростання населення у 2019 р. (у %)

Топ-10 міст та районів за темпами зростання населення у 2019 р. (Таблиця: дані Держстату)
Топ-10 міст та районів за темпами зростання населення у 2019 р. (Таблиця: дані Держстату)

На відміну від попередніх років, сьогодні ми не бачимо серед лідерів за приростом населення районів північної Рівненщини, які відомі своїми багатодітними родинами. В цьому регіоні оптимістична тенденція зберігається хіба що в Рокитнівському районі (+291 особа, або +0,50%).

Чого чекати у 2020-х роках?

Для того, щоб розуміти, чого чекати у наступне десятиліття, згадаємо, хто ж народжує дітей в Україні. Найчастіше матерями українки стають у 24-25 років, а чисельність цієї вікової групи скорочуватиметься ще 5-6 років.

В якому році найчастіше народжують українки (Графіка: дані Держстату)
В якому році найчастіше народжують українки (Графіка: дані Держстату)

Як ми пам’ятаємо, попередній мінімум народжуваності був зафіксований у 2001 році. Отже, на суттєве зростання цього показника можна буде розраховувати лише тоді, коли народжені вже у 21 столітті дівчата досягнуть віку, в якому народжують найбільше. Імовірно, цей вік ще й поволі зростатиме і наближуватиметься до 26 років.

Крім суто демографічних факторів, зменшенню темпів скорочення населення можуть сприяти економічний розвиток, політична стабілізація, завершення війни з Росією та поява у громадян упевненості у завтрашньому дні. Втім, розраховувати на зростання населення вже у найближчі роки поки не доводиться.

Владимир Ланда, специалист по анализу данных

Читайте также: Что нового Украина узнала об Украине из "переписи Дубилета". Четыре графика