Напередодні голосування за мораторій у Верховну Раду вже подано більше 13 законопроектів, які стосуються продовження заборони купівлі-продажу сільськогосподарських земель. Розпочата гонка підкріплюється транслюванням страшилки про те, що у разі непродовження заборони, в країні автоматично запуститься дикий ринок землі. Такі твердження часто є маніпулятивними або такими, що не відповідають дійсності.

Чинне законодавство чітко визначає та регулює відповідні правовідносини в земельній сфері. Спробую відповісти на на найбільш поширені питання, повязні з регулюванням ринку землі.

У якому законодавчому акті міститься заборона щодо відчуження земель с/г призначення (так званий мораторій)?

У п. 15 Розділу X Перехідні положення Земельного кодексу України.

До якого моменту діятиме мораторій на купівлю-продаж земель с/г призначення?

Згідно чинної редакції п. 14-15 Перехідних положень Земельного кодексу України, відповідні заборони діятимуть до набрання чинності Законом Про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 01 січня 2019 року. Тобто на сьогодні дане обмеження включає дві складові: необхідність набрання чинності Законом Про обіг… та неможливість відміни мораторію раніше зазначеної дати (01 січня 2019 року).

За що кожного року голосують депутати в контексті продовження мораторію?

За заміну цієї дати на нову. Тобто в поточному році пропонується замінити 01 січня 2019 року на 01 січня 2020 року (є й інші варіанти, більш відтерміновані у часі).

Чи означає це, що у разі припинення дії мораторію з 01 січня 2019 року (без відповідного голосування в парламенті) країна отримає дикий ринок землі?

Однозначно ні.

Мораторій діє до набрання чинності Законом про обіг земель сільськогосподарського призначення. Допоки такий закон не буде прийнятий Верховною Радою та не набуде чинності, обіг земель здійснюватиметься за встановленими та юридично закріпленими на сьогодні нормами, тобто з наявністю усіх тих обмежень та заборон.

Саме прийняття закону має врегулювати подальші правовідносини з обігу земель і передбачити необхідні запобіжники, що зведуть до мінімуму можливість корупційних діянь та захищатимуть інтереси землевласників, місцевих громад та держави в цілому.

Чи регулюють якісь інші закони термін закінчення дії мораторію?

Ні, ніякі інші нормативно-правові акти не регулюють це питання.

Чи поданий до Верховної Ради законопроект (-ти) про обіг с/г земель?

Так, до Верховної Ради подані законопроекти № 5535 від 13.12.2016 (ініціатори Мушак О. П., Хлань С. В., Різаненко П. О., Чумак В. В., Бєлькова О. В.,Романюк В. М.), № 5535-1 від 28.12.2016 (ініціатор Корнацький А.О.), № 7112 від 14.09.2017 (ініціатори Мушак О. П., Хлань С.В. та інші). Крім того, розроблено вже немало законопроектів від профільних організацій галузі, експертного середовища.

Проте народні депутати в Раді поточного скликання (останні 4 роки) і усі попередні 17 років (з моменту впровадження мораторію) не знайшли можливості опрацювати і прийняти необхідний закон.

Не показав відповідну роботу і Кабінет міністрів України. Так, згідно з Розділом "Земельна реформа" плану пріоритетних дій уряду на 2018 рік, Мінагрополітики, Держгеокадастр, разом із іншими міністерствами, мали розробити та подати зазначений законопроект на розгляд ще у липні 2018 року. Цього зроблено не було, а виправданням бездіяльності став аргумент, що відсутня політична воля щодо прийняття закону. Хоча ще у квітні 2017 уряд опублікував свою версію законопроекту та розпочав активні обговорення концепції.

Фактично щороку мораторій використовується як виправдання черговій бездіяльності, небажанню впровадження змін та захисту інтересів тих, хто виграє від тіньових схем.

Було згаяно немало часу. Зараз народні депутати мають можливість обрати один із запропонованих законопроектів у якості робочого варіанту, і, нарешті, почати працювати з ним.

Прийняття закону зрушить з мертвої точки завислу у часі реформу. Популізмом сьогодні вже нікого не здивуєш, а реальної ефективної роботою - цілком можна. Це скликання парламенту ще має шанс увійти в історію як таке, що зробило фундаментальні реформи.