Содержание:
  1. "Г'юі" до Дня незалежності 
  2. США не в курсі
  3. Не зовсім "Ірокези" 
  4. Що це за компанії

Наприкінці лютого Укроборонпром оголосив про плани збирати в Одесі американські вертольоти Bell UH-1 Iroquois. І потрапив у скандал.

Домовленості з Укроборонпромом спростували в Bell  – ліцензії на збірку "Ірокезів" в Україні не видавали. В УОП тоді пояснили: договір з американцями є, але умови контракту – секретні.

Коли скандал набрав обертів, секрети довелося розкрити.

Тож хто, що і для кого збиратиме в Одесі вже до кінця літа? Спойлер – "Ірокезів" поки не буде, і це непогано.

"Г'юі" до Дня незалежності 

26 лютого очільник державного концерну Укроборонпром Юрій Гусєв повідомив приємну новину: на Одеському авіаційному збиратимуть легендарні "Ірокези" – американські воєнні гвинтокрили Bell UH-1 Iroquois (прізвисько "Г'юі" – Huey), які були однією з ключових переваг США під час війни у В’єтнамі. 

Bell UH-1 Iroquois – американський багатоцільовий вертоліт компанії Bell Helicopter Textron. Одна з найбільш відомих та масових машин в історії вертольотобудування. Перший політ відбувся в 1956 році. Серійно виробляється з 1959 року. Загальний тираж – 16 000 машин.

До того ж перший вертоліт в Одесі пообіцяли зібрати менш ніж за пів року – влітку 2021 року – щоб встигнути до 30-ї річниці незалежності.

Раніше президент Зеленський доручив Мінстратегпрому спільно з Укроборонпромом реалізувати в Україні програму побудови вітчизняних вертольотів, повідомляв віцепрем’єр Олег Уруський наприкінці лютого. 

Однак, як виявилося, плани з виробництва в Україні легендарних американських гвинтокрилів, для Мінстратегпрому теж стали несподіванкою, повідомили LIGA.net у пресслужбі відомства. 

Після заяви Гусєва плани Укроборонпрому щодо виробництва в Одесі "Ірокезів" поставили під сумнів кілька експертів. Наприклад, експроректор Національного авіаційного університету Володимир Шульга. 

"У мене виникає єдине питання: навіщо збирати в Україні ті гвинтокрили, що зняті з виробництва на їхній "батьківщині" ще у минулому столітті?", – написав він у Facebook, додавши, що таке рішення ще й суперечить ідеї єдиної авіасистеми України (раніше Україна вже обрала модель Airbus Helicopters). 

Також одним з перших увагу на можливу помилку Укроборонпрому звернув засновник Defence blog Ділан Малясов, вказавши: модель, яку збираються виготовляти в Одесі – в США вже радше музейний експонат.

США не в курсі

3 березня профільне польське інтернет-видання ZBiAM отримало офіційну відповідь від виробника Bell: там повідомили, що компанія не видавала концерну або іншим суб’єктам України ліцензію на UH-1 і така співпраця регулюється через уряд США, включно з надсиланням офіційного запиту.

Крім цього, Bell зараз пропонує покупцям версію вертольоту UH-1Y Venom, а "Ірокези" навіть на сайті недоступні.

Відповідь Укроборонпрому не забарилася – щоправда, вустами директора Одеського авіаційного заводу Віталія Юхачова. За його словами, переговори з американською компанією тривають уже кілька років, а "в 2017 році був підписаний меморандум" про організацію виробництва – вже укладено відповідну "генеральну угоду з американськими партнерами".

Свиньи, кафель, "Ирокезы", Укроборонпром. Где тут вертолеты? Эпичная история
Depositphotos_Bell UH-1 Iroquois

Проєкт є інвестиційним, тож грошей з бюджету не потребує. Щоправда, Юхачов не з’ясовував ні назви американської компанії, ні про яких саме партнерів йдеться. Натомість вказав, що це буде "національний український продукт, транспортно-пасажирський вертоліт середнього класу, екіпаж якого складається з двох осіб, а борт здатний вмістити до 13 пасажирів".

Дорожню карту проєкту очільник Одеського заводу пообіцяв надати найближчими тижнями.

"Угода про нерозголошення інформації не дозволяє жодній зі сторін повідомляти деталі домовленостей", – додали в Укроборонпромі.

"Одеський авіаційний завод сьогодні перепідтвердив, що збирає вертоліт до Дня незалежності", – уточнили тоді LIGA.net у пресслужбі концерну. 

6 березня очільник Укроборонпрому у своєму Facebook висловив здивування повідомленню в польському виданні та дошкульним коментарям у мережі: "За два дні до публікації заяви я особисто говорив телефоном з людиною, яка назвала себе уповноваженим представником компанії Bell в Україні", – пояснив він. 

Гусєв стверджує, що дізнався про угоду з Bell на початку січня з доповіді директора заводу в Одесі Віталія Юхачова. 

"Ще у 2017 році між концерном та американською стороною було підписано меморандум, предметом якого визначено співробітництво з метою організації виробництва вертольотів на території України – в кооперації з партнерськими підприємствами", – зазначив він.

Сам Юхачов у коментарі The Page 7 березня повідомив, що "з компанією Bell Укроборонпром не має жодних стосунків": "Я не знаю, хто її прикладає до цієї інформації. Про неї не було сказано Гусєвим ні слова, ні пів слова". 

Не зовсім "Ірокези" 

11 березня відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки – на ньому розглядали питання великовузлового збирання гелікоптерів на базі ДП "Одеський авіаційний завод".

На засіданні був представник компанії-інвестора в авіазаводі – віцепрезидент Aviastar Invest Corp Григорій Шимшир’ян. Він підтвердив, що перемовини з заводом тривають вже досить давно.

"Наша група зайшла в складі компаній Aviastar Invest Corp (США), DISTAR CZ a.s. (Чехія) та Southwest Florida Aviation International (США). Ми провели переговори й з Міністерством оборони, на рівні заступника міністра, і з РНБО. Зроблені протоколи, виведений інтерес до виробництва та обсяги виробництва", – повідомив Шимшир’ян.

Та, як з’ясувалося, йдеться не зовсім про "Ірокези". За його словами, домовленість стосується збирання цивільних гелікоптерів американської компанії Southwest Florida Aviation International. Зокрема, моделей SW-205 (ліцензійна модифікація Bell 205 – цивільного варіанту військового гелікоптера Bell UH-1 Iroquois) та SW-205Т (двомоторна версія гелікоптера).



"Цей проєкт на 100% інвестиційний. Наша мета – перенести ексклюзивне виробництво в Україну, щоб підняти галузь літакобудування. Наша мета – створення національного продукту", – додав Шимшир’ян. 

Також він, а пізніше заступник гендиректора Укроборонпрому Ігор Фоменко, підтвердили: у планах є створення на заводі в Одесі спільного конструкторського бюро, яке "буде спроможне доробити конструкцію".

"Якщо треба, забезпечити потрібне озброєння і доробити до військової версії цього гелікоптера", – додав Фоменко. 

Що це за компанії

Aviastar Invest Corp, яку на засіданні представляв Шимшир’ян, є власником українського ТОВ "Аавіастар Інвест Україна", зареєстрованого у житловому будинку на столичній Шулявці. Статутний капітал компанії – 1000 грн. Її бенефіціар – Геннадій Креймерман, одеський підприємець, частина компаній якого зареєстрована в США. Сайту у Aviastar Invest Corp немає. У спеціалізації вказаний фінансовий консалтинг, експорт-імпорт легкої авіатехніки та продукції агросектора.

Сам Шимшир’ян є помічником народного депутата "Слуги народу" Федора Веніславського – той є членом комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. І теж був присутній на засіданні.

Свиньи, кафель, "Ирокезы", Укроборонпром. Где тут вертолеты? Эпичная история
Фото: Posipaky.info

Згідно з реєстром Мін’юсту, Шимшир’ян наразі є керівником двох компаній: ТОВ СІС (консультування з питань інформатизації) та фермерського господарства "Еко-рай" (розведення свиней).  

У 2018 році Aviastar Invest Corp спільно з чеською DISTAR CZ вже планували налагоджувати на Одеському авіазаводі модернізацію та виробництво авіаційної техніки, йдеться в архіві на сайті Укроборонпрому. До цього Шимшир’ян також домовлявся про виробництво легкопілотованих та безпілотних літаків з тодішнім головою Львівської ОДА Олегом Синюткою. Однак інформації щодо успішних проєктів у ЗМІ немає. 

Чеська DISTAR CZ, згідно з інформацією на сайті, з 2010 року випускає надлегкі літаки Samba XXL та Lambada. А також виготовляє будівельні матеріали, малу будівельну техніку, завозить кахлі та надмогильники з України. 

Щодо Southwest Florida Aviation – це компанія з Флориди, заснована в 1982 році як партнер Bell Helicopter. Вона має ліцензії та відновлює гелікоптери Bell вже під своїм найменуванням SW-205, SW-206, SW-212, що відповідно є модифікаціями Bell 205, Bell 206 та Bell 212.

"Капітальний ремонт, модифікація, технічне обслуговування та повторне виготовлення літаків" кількох моделей Bell – перелічує компанія на своєму сайті.

Виробництва "з нуля" в переліку немає. Це дає підстави припустити, що на Одеському авіазаводі також перезбиратимуть вживані Bell, а не запускатимуть обіцяний "національний український продукт".

Нагадаємо, серед радників керівників Укроборонпрому за останні вісім років є такі персони: 

  • розшукуваний в США Алі Фаяд; 

  • фігурант скандалу щодо постачань запчастин для бронетехніки Віталій Жуков; 

  • а також ще 60 осіб, які працювали радниками або помічниками голів Укроборонпрому з 2012 до 2020 рр. 

Повний перелік радників Укроборонпрому дивіться на сайті LIGA радників.