Україна - на восьмому місці в світі серед країн з найбільшою кількістю емігрантів: мільйони українців виїхали за роки незалежності. Повернулися - тисячі, а тих хто повертався "зі щитом", досягнувши успіху за кордоном, набагато-багато менше. Ми знайшли людей, які, попри радужні перспективі за кордоном, повернулися до України і досягли успіху у бізнесі тут.

Перший герой проекту "А вдома краще!" - Роман Хміль, генеральний директор та співзасновник Creative Quarter, засновник компанії SourceValley, яку пізніше поглинула компанія GlobalLogic (якийсь час Хміль був керуючим директором цієї IT-компанії), ініціатор створення ГО Моя дорога та руху BrainBasket Foundation.

З одного боку, є безліч причин, чому вести бізнес в нашій країні є надзвичайно складним та ризикованим заняттям: корумпованість судової системи (захист права власності), низька платоспроможність населення, поганий інвестиційний клімат, висока вартість позикових грошей, високі ризики на рівні країни через війну з Росією, тиск силових та фіскальних структур.

Проте, незважаючи на це, а деколи саме через ці фактори, бізнесмени досягають успіху і в Україні. Під успіхом маю на увазі чесно зароблені гроші, а не схеми та хабарі. 

Що ж дозволяє заробити гроші в Україні, і чому деякі підприємці повертаються і стають успішними саме у нас?

1. На нашому ринку надзвичайно мало підприємців

Негативна селекція совка, який перетворював всіх на слухняних роботів та на генетичному рівні зашивав всім у мізки, що "ініціатива буде наказана", знищила безліч таких людей. Тому наш ринок значно відстає від західних з точки зору насиченості винахідниками, новаторами та підприємцями. Також, через високу корупцію та інші ризики, на наш ринок все ще бояться виходити іноземні компанії.

В результаті, рівень конкуренції (кількість гравців на ринку) все ще надзвичайно низький, порівнюючи з розвинутими країнами. І це дозволяє компанії-стартапу пережити найнебезпечніші перші роки на ринку. А деколи працювати роками без конкурентів взагалі, тобто будучи монополістом з першого ж дня роботи.

2. Низька точка входу, тобто розмір інвестицій, які потрібні, щоб стартувати бізнес, - суттєво нижча, ніж на Заході

Так, у нас довше і складніше зареєструвати бізнес, але критичний ресурс на старті - це інвестиції. З одного боку їх важче знайти, але з іншого боку, їх часто потрібно значно менше, ніж на Заході.

3. Дешевий ресурс у вигляді кваліфікованих робочих рук

В Україні відносно високий рівень освіти (у порівнянні з іншими країнами, що розвиваються) та високий відсоток людей з вищою освітою. Так, вона не є якісною, випускникам бракує сучасних знань та практичних навичок. Але це люди, які мотивовані чогось досягти, тому з ними можна працювати.

Половина наших ІТ-компаній займається в результаті найпростішим - перепродає ресурс на Захід і заробляє на цьому арбітраж. А далі, заробивши стартовий капітал, можна вже думати і над створенням більш складних продуктів та послуг.

4. У нас "поле не пахане" в більшості сегментів економіки та побуту

Наша країна все ще суттєво відстає від розвинутих країн світу. Більше того, через відсутність реформ, останні 25 років ми відставали, а не наздоганяли цей потяг. Так, у відсталій країні складніше створювати продукти, націлені на розвинуті ринки, які здатні конкурувати на міжнародній арені.

Але з іншого боку є плюс - це створює для підприємця в нашій країні безліч можливостей "заповнити прірву" між нашим і розвинутими ринками, шляхом копіювання західних бізнес-моделей, так і через розробку та впровадження власних інновацій.

5. Вдома і стіни допомагають

В Україні ми краще розуміємо всі нюанси і деталі ринку, цінності споживачів, культурні аспекти тощо, на відміну від того, коли їдемо займатись бізнесом за кордоном. В результаті, ми набагато краще розуміємо, що відбувається на ринку, рідше помиляємось, можемо бути більш впевнені в собі.

Це дозволяє бути компетентно-сміливим, а не аферистом, який витрачає гроші інвесторів у розрахунку на "авось". І ця компетентна сміливість критично важлива на початкових етапах компанії. А в чужій країні складно бути в чомусь впевненим, поки не проведеш там з десяток років.

6. Фінансування на старті

На початкових етапах бізнесу найбільше допомагають friends & family - друзі та сім‘я. І вони у нас саме тут, там де ми виросли. Взагалі знайомства (в хорошому сенсі цього слова, networking) мають дуже важливе значення у бізнесі. Там, де ми виросли, вчились і працювали, у нас формується велике коло знайомств, яке часто допомагає в роботі. Формування такого кола знайомих вимагає багато часу, і в будь-якій іншій країні доведеться витратити на це 5-10 років.

Якщо ви або ваші знайомі жили, навчалися, вели бізнес або працювали за кордоном, але в якийсь момент вирішили приїхати/ повернутися в Україну і вже тут стати підприємцем, а головне - хочете поділитися позитивними враженнями ведення бізнесу в Україні, пишіть на [email protected]. Ми обов'язково розглянемо і опублікуємо їх досвід.