Вчора, 22 квітня, одне з українських ЗМІ опублікувало дуже розлоге інтерв’ю прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, в якому очільник Кабміну прокоментував багато тем. Звичайно, більшість з них – про найважливіше зараз: про терміни карантину, відкриття кордонів, безробіття та заробітчан.

Зокрема, Шмигаль повідомив, що до України за час дії карантину повернулося 2 млн трудових мігрантів. 

За інших обставин, на цю цифру ніхто не звернув би увагу, окрім невеличкого кола експертів із зовнішньої міграції. Адже в Україні навколо статистики щодо трудової міграції багато плутанини - до карантину, цифри коливалися від 1 до 12 млн людей. 

Подписывайтесь на рассылки Liga.net - только главное в вашей почте

На фоні таких даних, 2 млн заробітчан-поверненців можуть виглядати цілком реалістично. До того ж, продовження дії карантину хвилює населення набагато більше (і це зрозуміло).

Але, 2 квітня, колишній міністр Дмитро Дубілет поділився в Facebook цифрами Державної прикордонної служби України, "скільки українців повернулись з-за кордону під час коронавірусу". В дописі йдеться про 270 000 українців.

А як же цифра в 2 млн, озвучена Шмигалем, запитаєте ви.

До певної міри, розбіжності між цифрами екс-міністра та діючого прем’єра можна пояснити термінологією. Дубілет дивився на різницю між тими, хто в’їхав в Україну, та тими, хто виїхав з країни. В той час як Шмигаль, схоже, говорив лише про тих, хто повернувся.

Звичайно, можна зараховувати до поверненців лише тих українців, хто в’їхав. Не зрозуміло, правда, хто ж ті українці, які виїздять, але нехай.

Читайте також - Рік перший: чому епоха бідності не закінчилася, але її кінець почався

Нещодавно прикордонна служба повідомила, що в перший тиждень дії карантину (з 13 до 20 березня), в Україну повернулися близько 435 000 громадян. До 28 березня, тобто до закриття кордону для пасажирських перевезень, в країну повернулося ще 135 000 українців. В сумі це дає 570 800 громадян за два останні карантинні тижні в березні. Навряд чи за перші два тижні березня в’їхало суттєво більше. 

А в своїх квітневих статистичних релізах, прикордонна служба звітує про 3000-9000 наших громадян, які щоденно в'їжджають на територію України. 

Припустимо, всі ці люди – виключно заробітчани. Тоді на 22 квітня (день публікації інтерв’ю зі Шмигалем) маємо ще 125 000 поверненьців (5 000 * 25 днів), максимум 225 000. 

З усіма неймовірними припущеннями отримуємо до 1 млн. Так звідки ж взялися 2 млн?