Сьогодні, 4 грудня, Верховна Рада прийняла пакет законопроектів, спрямованих на підтримку платників податків під час локдауну (законопроєкти №№4429, 4430 та 4431). Дискусії про розмір, методи та своєчасність таких ініціатив, напевно, вже всі чули за останні дні.

Наголошу лише на ключових моментах, які нівелюють сам зміст надання підтримки платникам.

1. Нібито між рядків скасовується норма щодо заборони всіх видів перевірок суб’єктів господарської діяльності. 

Це крамольна річ, одна з тих, що влада вже не вперше цілеспрямовано "засовує" в популістські закони, за які мають проголосувати всі парламентські фракції і групи. Адже з’являється підстава для закидів "ви теж за це голосували".

2. Доплати у 8 000 грн буде передбачено не зараз і не сьогодні, а під час наступних обмежувальних протикарантинних заходів. 

Вже зрозуміло, що уряд вагається з їх доцільністю, оскільки постійно лунають то суперечливі фрази про це, то різні дати ймовірного запровадження локдауну. Тому це ще один обман, який прозвучав у сесійній залі.

3. Щодо списання податкового боргу в сумі до 3060 грн, то 92% у його складі — борг фізичних осіб із майнових податків (податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, земельного податку), про наявність якого більшість людей навіть не знають. 

Замість того, щоб внести значні зміни в адміністрування і спільно з місцевою владою продумати, як допомогти платникам податків, з місцевих бюджетів навпаки — забирають мільярди.

4. Відстрочити погашення податкового боргу на загальну суму до 6800 грн пропонується лише для платників податків – фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб. 

Водночас про юридичних осіб, які найбільше зараз потребують відстрочення/розстрочення податкових зобов’язань, не йдеться.

Інакше кажучи, знову маємо не реальну підтримку платників податків владою, а викривлені напівміри. Адже допомогою все перелічене вище назвати складно.

Оригінал