Нещодавні невтішні новини про маски-шоу в офісі одного з виробників дитячого харчування, знову нагадали бізнес-спільноті в Україні про "свято, яке завжди з тобою". Це рейдерство, раптові перевірки та переслідування з боку правоохоронців.

Що треба знати топ-менеджерам компанії, аби підготуватися до візиту контролюючих органів? Яку лінію поведінки обрати, та що включити до алгоритму реагування на такий візит?

Як бути напоготові, якщо до вас прийшли з обшуком

Мета правоохоронців, які приходять з обшуком, – знайти і зафіксувати докази вчинення кримінального правопорушення з боку компанії або ж встановити місцезнаходження розшукуваних осіб.

Обшук проводять, маючи на руках ухвалу/дозвіл слідчого судді. Суддя може погодити ухвалу постфактум, уже після обшуку, лише у невідкладних випадках, коли йдеться про врятування життя людей або переслідування безпосередніх підозрюваних.

Читайте також - Навіщо бізнесу інвестиційні няні, якщо є рейдери

Навіщо видають дозвіл на обшук?

Цей документ:

- Встановлює термін виконання обшуку. Якщо він сплив, правоохоронці не мають права здійснювати обшук.
- Точно визначає коло осіб, які можуть здійснити обшук.
- Містить перелік речей і документів, для виявлення яких проводять обшук.
- Надає право здійснити обшук лише один раз.

Що треба знати про процедуру обшуку

Обшук проводиться виключно слідчим або прокурором і тільки у присутності не менш як двох понятих, весь процес фіксується ним на відео. Поняті мають бути незацікавленими і не повязаними зі слідством особами. Тому варто відмовитися від понятих, які прийшли разом з правоохоронцями, і наполягати на тому, аби запросити понятих самостійно.

Ви не лише маєте право на адвоката, але й сам адвокат має повне право бути обовязково допущеним до обшуку на будь-якому етапі його проведення. В свою чергу, слідчий або прокурор може заборонити будь-якій особі залишати місце обшуку до його закінчення.

Читайте також - Ігри Коломойського: навіщо Зеленський підписує Україні смертний вирок

Якщо представник компанії відмовляється відкривати закриті приміщення, слідчий чи прокурор має право відкрити їх. При цьому, процес обшуку обовязково фіксується компанією в протоколі. Необхідно вносити в протокол всі зауваження, аби потім могти довести можливу незаконність дій правоохоронців. У протоколі також варто чітко визначати речі і документи, які вилучаються. Слідчий має право вилучати інші предмети, які не були зазначені в ухвалі слідчого судді, але на думку слідчого, мають значення для кримінального провадження.

Крім приміщень, правоохоронці можуть обшукати осіб, які перебувають у приміщенні компанії. Це можливо, якщо є підстави вважати, що ці особи переховують при собі предмети чи документи, які мають значення для кримінального провадження. Обшук людини проводиться особою тієї ж статті.

Як діяти під час обшуку

Керівник має ретельно вивчити ухвалу слідчого судді про дозвіл на обшук, документи осіб, які будуть здійснювати обшук, а також понятих. Після цього викликати адвоката і спробувати відтермінувати початок обшуку до прибуття слідчої групи. Аби зберегти власне майно, не варто відмовлятися відкривати правоохоронцям приміщення компанії, оскільки рішення слідчого в будь-якому разі може зобов’язати вас це зробити. При цьому, ні в якому разі не залишати правоохоронців та понятих без нагляду. Самостійно здійснювати відео/аудіофіксацію слідчих дій. Фіксувати всі порушення, допущені правоохоронцями під час обшуку, та в подальшому викласти їх в протоколі обшуку. А також вимагати зазначити у протоколі чітку та повну інформацію про вилучені речі та документи.

Якщо правоохоронці відверто порушують закон (не пред’явили ухвалу слідчого судді, прийшли на обшук після завершення строку дії дозволу на обшук, не допустили адвоката до місця обшуку), викликайте патрульну поліцію. Зафіксовані правопорушення надалі можна буде використовувати для захисту ваших інтересів у суді.

Додатковою перевагою для захисту компанії стане накопичений репутаційний капітал та медійний розголос. Якщо ви впевнені у тому, що підстав проводити обшук немає, або вбачаєте у діях слідчої групи можливу неправомірність, використовуйте соціальні мережі компанії та її перших осіб, а також медіа для привернення уваги до проблеми. У такому разі, шанси захистити інтереси значно підвищуються.

Колонка написана у співавторстві зі старшим юристом INTEGRITES Сергієм Римарем