Тенденції споживання їжі в Україні та світі тісно пов'язані із загальним прискоренням темпу життя, збільшенням числа подій, що відбуваються за один і той же проміжок часу, зміною загального сприйняття світу, зміною ставлення до модних тенденцій, зокрема, в ресторанній сфері.

Наприклад, якщо 10-15 років тому японські ресторани викликали захват та ажіотаж, гості орієнтувались на розташування і ціни цих ресторанів, то сьогодні пріоритети зміщені в бік зручних і нативних концепцій.

Стратегія розвитку успішних ресторанів: продукт, ціна, цільова аудиторія, усе повинно відповідати даному моменту, бути зрозумілим і відкритим.

Комунікації повністю оцифровуються: месенджери, інстаграм, фейсбук рулять, як основні джерела інформації. Страви та інтер'єр ресторанів повинні жити 50/50 в реальному і цифровому вимірі.

Кожні 2-3 роки в ресторанних тенденціях відбувається бум нових концепцій: бургерні, грузинська кухня, вулична їжа, зараз, наприклад, - азіатська кухня (китайська, в'єтнамська). І гостям важливо статусно ототожнювати себе з цими трендами, відзначати себе і друзів в Instagram і Facebook.

Тренд закінчився – закінчилася і популярність ресторану. Тому тут потрібно робити вибір: швидкоминуча мода або класична концепція з фішками, що відповідають потребам. Але ці фішки потрібно щодня опрацьовувати і впроваджувати.

Головними цінностями в споживанні їжі для гостей є швидкість видачі і якість страв. Цінується оригінальність і унікальність, наприклад, 5 років тому в Києві не було ресторанів з повноцінними дитячими кімнатами. З нас жартували конкуренти, коли в Pesto Café ми відкрили кімнати з двоповерховими лабіринтами, розвиваючими іграшками, бізі-бордами, а з маленькими гостями обов'язково знаходилася (і зараз знаходиться) няня. Але це рішення виявилося настільки вдалим, що зараз навіть в пивних ресторанах є дитячі кімнати.

Внаслідок прискорення життя і, знову ж таки, для зручності з'являються фуд-корти, на яких представлені не звичні фаст-фуди, а повноцінні casual і high-ресторани: FoodMarket, БУХТА food station. Це не тільки спосіб заощадити час, а й отримати відразу кілька гастрономічних емоцій і настрій від різних ресторанів, зробити чек-ін в популярному місці, задовольнити відразу кілька потреб: у їжі, спілкуванні та статусності.

Ті ж тенденції спостерігаємо і з доставкою страв

Попит постійно зростає. На ринку з'явилися міжнародні та нові українські агрегатори доставки Glovo, Uber, Меню.уа, Ракета. І ресторанам і гостям це зручно і вигідно. Робота з агрегаторами не означає закриття своїх служб доставки. У зв'язку зі зростанням попиту замовлень вистачає усім.

Схеми співпраці з агрегаторами можуть бути різними: агрегатор сам приймає і доставляє замовлення з ресторанів, агрегатор приймає замовлення, доставляє кур'єр ресторану. У цій ситуації важливі: швидкість і унікальність (наприклад, екологічна одноразова упаковка, безкоштовні сувеніри для дітей).

Разом отримуємо формулу успішного ресторану: якісні, прості страви + швидкість видачі + зручне місце розташування + унікальна актуальна додаткова пропозиція. Ці пропозиції щорічно необхідно вдосконалювати / доповнювати / змінювати. Тільки так зараз можна бути цікавим для гостей.

Колонку опубліковано в рамках інформаційного партнерства з Retail & Development Business Summit 2019